Σήμερα έμαθα: Έχει ημερομηνία λήξης το υγρό πιάτων;
Τι ισχύει για τα προϊόντα καθαρισμού γενικά;
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/3/2025 | 00:55

Όσον αφορά τις ημερομηνίες λήξης του προϊόντος, οι καταναλωτές συνήθως ανησυχούν για τα τρόφιμα και τα φάρμακα, το πρώτο για αλλοίωση και το δεύτερο για τη μείωση της αποτελεσματικότητας.
Καθώς δεν τρεφόμαστε με προϊόντα καθαρισμού, η μειωμένη χρησιμότητα τους είναι λίγο πιο αφηρημένη. Πότε πρέπει να ανησυχείτε μήπως χαλάσουν πράγματα όπως το υγρό σαπούνι πιάτων ή το απορρυπαντικό ρούχων;
Σύμφωνα με τη Real Simple, το υγρό πιάτων και άλλα προϊόντα καθαρισμού έχουν συχνά ημερομηνία λήξης. Αλλά εάν η ημερομηνία δεν είναι ευανάγνωστη, λείπει ή υπάρχει μόνο η ημερομηνία του κατασκευαστή, είναι καλύτερο να υποθέσουμε ότι το σαπούνι πιάτων έχει διάρκεια ζωής από 12 έως 18 μήνες, ενώ το απορρυπαντικό αυτόματου πλυντηρίου πιάτων μπορεί να διαρκέσει μόλις τρεις μήνες. Το απορρυπαντικό ρούχων μπορεί να διαρκέσει έξι έως 12 μήνες. Τα σπρέι καθαρισμού μπορούν να είναι καλά για έως και δύο χρόνια. Ένα απλό προϊόν χλωρίνης είναι συνήθως καλό για μόλις έξι μήνες.
Ένας τρόπος για να διατηρήσετε τα προϊόντα είναι να τα αποθηκεύσετε σε δροσερό, ξηρό μέρος και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Εάν δεν αναγράφεται ημερομηνία στη συσκευασία, μπορείτε να σημειώσετε την ημερομηνία αγοράς σας για να εκτιμήσετε πότε είναι ώρα να την αντικαταστήσετε.
Δεν είναι ότι αυτά τα προϊόντα χαλάνε, μόνο ότι τα ενεργά συστατικά τους, όπως ένα φάρμακο, μπορεί να αρχίσουν να εξασθενούν.
«Όπως πολλά προϊόντα που αγοράζονται στο παντοπωλείο, τα προϊόντα καθαρισμού μπορεί να υποβαθμιστούν με την πάροδο του χρόνου», είπε στην Real Simple, ο Brian Sansoni, ανώτερος αντιπρόεδρος επικοινωνίας και προσέγγισης στο American Cleaning Institute (ACI). «Ακόμα κι αν περιέχουν συντηρητικά, αυτό δεν σημαίνει ότι διαρκούν για πάντα. Καθώς αρχίζουν να διασπώνται, μπορεί να επηρεαστεί το πόσο καλά λειτουργούν τα ένζυμα ή να αλλάξουν το pH, με αποτέλεσμα ένα λιγότερο αποτελεσματικό προϊόν».
Για προϊόντα που προορίζονται να περιορίσουν το λίπος, όπως το υγρό πιάτων, μπορεί να μην παρατηρήσετε απαραίτητα τη μειωμένη χρησιμότητα του. Αλλά αν ένα προϊόν σκοτώνει ενεργά βακτήρια, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι ακόμα αποτελεσματικό.