Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση από σήμερα με πτώση της θερμοκρασίας έως και 15 βαθμούς, βροχές και χιονοπτώσεις
Το Εκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ, ποιες περιοχές επηρεάζονται
Δημοσίευση 18/3/2025 | 07:33

Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες στη χώρα μας, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ.
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας προβλέπεται την Τρίτη και την Τετάρτη με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (συνολικά κατά 12 με 15 βαθμούς), με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και με χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά από απόγευμα της Τρίτης έως και τις βραδινές ώρες της Τετάρτης.
Πιο αναλυτικά
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. Ισχυρές βροχές στη Θράκη από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλία (κυρίως τη Μαγνησία), τις Σποράδες, την Εύβοια, την Φθιώτιδα και τη Βοιωτία από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης και έως τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Β. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν:
α. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης έως και το βράδυ της ίδιας μέρας στα ορεινά, τα ημιορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, ενώ στη Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
β. Από αργά το απόγευμα της Τρίτης έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στα ορεινά, τα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας.
γ. Την Τετάρτη έως και τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου και έως το βράδυ στα ορεινά της Κρήτης.
Ο καιρός σήμερα
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Τρίτη, νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο, πρόσκαιρα ισχυρές στη Θράκη και τη Χαλκιδική. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, τις Σποράδες, την Εύβοια και από το απόγευμα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο και θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στη Θεσσαλία (κυρίως τη Μαγνησία), τις Σποράδες, την Εύβοια, την Φθιώτιδα και τη Βοιωτία από νωρίς το απόγευμα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας χώρας και βαθμιαία της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.
Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στα δυτικά και τα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στο Αιγαίο θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ, ενώ τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, η οποία στα βόρεια θα είναι της τάξης 8 με 10 βαθμούς Κελσίου και θα φθάσει στα βόρεια τους 9 με 11 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και το Ιόνιο τους 14 με 16 και στα νότια τοπικά τους 17 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 με 18 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.
Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες.