E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σχεδόν 13.000 Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους προς τον βόρειο Λίβανο για να γλιτώσουν από τις σφαγές

Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν

Δημοσίευση 18/3/2025 | 19:25

Σχεδόν 13.000 Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους προς τον βόρειο Λίβανο για να γλιτώσουν από τις σφαγές

Σχεδόν 13.000 Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους προς το βόρειο τμήμα του γειτονικού Λιβάνου εξαιτίας των σφαγών που διαπράχθηκαν στη συριακή πλευρά, στις αρχές Μαρτίου, έγινε σήμερα γνωστό από τις λιβανικές αρχές.

Σύμφωνα με έκθεση που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), το Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών κατέγραψε την άφιξη 12.798 Σύρων, σε 23 περιοχές στο κυβερνείο Ακάρ, όπου διαμένουν σε οικογένειες ή σε υπόστεγα.

Οι εντάσεις στο δυτικό τμήμα της Συρίας ξεκίνησαν την 6η Μαρτίου σε ένα χωριό πλειονότητας αλαουιτών στην επαρχία Λαττάκεια, μετά τη σύλληψη ενός ανθρώπου τον οποίο αναζητούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Συγκρούσεις ξέσπασαν, όταν ένοπλοι άνδρες της μειονότητας των αλουιτών μουσουλμάνων, τους οποίους οι Αρχές χαρακτηρίζουν «πιστούς υποστηρικτές» του Μπασάρ αλ Άσαντ, άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων των δυνάμεων ασφαλείας.

Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν στις σφαγές που διαπράχθηκαν στο περιθώριο αυτών των συγκρούσεων, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 1.500 αμάχους, στην πλειονότητά τους αλαουίτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χιλιάδες κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίν, την ώρα που εκατοντάδες οικογένειες διέφυγαν προς τον βόρειο Λίβανο.

Οι λιβανικές αρχές προειδοποίησαν για τη «μεγάλη αύξηση» του αριθμού των προσφύγων που έφτασαν σε χωριά του Ακάρ.

Αυτή η κατάσταση θέτει «πολυάριθμες προκλήσεις, ιδίως στο θέμα της διαμονής, της προμήθειας τροφίμων και απαραίτητων υπηρεσιών υγείας» κι ενώ οι δήμοι και οι κοινότητες υποδοχής έχουν στη διάθεσή τους περιορισμένους πόρους, σύμφωνα με το Σώμα Διαχείρισης Καταστροφών.

Ο Λίβανος φιλοξενεί ήδη, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, 1,5 εκατ. σύρους πρόσφυγες, εκ των οποίων 755.426 έχουν ήδη καταγραφεί από τον ΟΗΕ. Έφυγαν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη Συρία, το 2011.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι συμφώνησαν Τραμπ και Πούτιν για την Ουκρανία

Πολιτική Χτες
Οι «κολοσσιαίες προοπτικές», οι όροι και οι ενστάσεις

Ακυρώθηκε το πτυχίο του Ιμάμογλου στην Τουρκία: Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος

Κόσμος Χτες
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είναι ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της αντιπολίτευσης και θεωρείται ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές

Προανακριτική: Τι σημαίνει η κίνηση του Χρήστου Τριαντόπουλου

Πολιτική Χτες
Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν από εδώ και πέρα

Καιρός: Χιόνια από το βράδυ και στην Αττική

Καιρός Χτες
Η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου για την ψυχρή εισβολή

Μητσοτάκης για Τριαντόπουλο: Γενναίο βήμα που δεν έχει σύγχρονο προηγούμενο

Πολιτική Χτες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για γενναίο βήμα χωρίς προηγούμενο

Ουγγαρία: Απαγορεύονται με νόμο οι παρελάσεις Pride

Κόσμος Χτες
Η νομοθεσία αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι μόνο εκδηλώσεις ""που σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών σε μια ορθή φυσική, πνευματική και ηθική ανάπτυξη μπορούν να λάβουν χώρα""

Τέμπη, προανακριτική: Ο Τριαντόπουλος ζητά την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη

Ελλάδα Χτες
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος θέτει εαυτόν στη διάθεση της Δικαιοσύνης, ενώ νωρίτερα συστάθηκε η Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών.

Ιστορική απόφαση στη Γερμανία – Τέλος στο «φρένο χρέους»

Κόσμος Χτες
Εγκρίθηκε πακέτο 500 δισ. για την πολεμική βιομηχανία

Σχεδόν τρεις φορές πάνω από το όριο η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα της 22χρονης που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο στη Θηβών

Ελλάδα Χτες
Η νεαρή γυναίκα, η οποία παραβίασε ερυθρό σηματοδότη και συγκρούστηκε με μεγάλη ταχύτητα με ταξί που οδηγούσε 47χρονος επαγγελματίας ο οποίος και σκοτώθηκε

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ντόναλντ Τραμπ ‑ Βλαντιμίρ Πούτιν

Κόσμος Χτες
Η κλήση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα