E-Daily

Adolescence: 8 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το αριστούργημα του Netflix – Πώς γυρίστηκε το «μαγικό» πλάνο με το drone

Το «Adolescence» αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς η καινοτομία στην κινηματογράφηση μπορεί να ενισχύσει την αφήγηση και να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους θεατές

Από το NEWSROOM

Δημοσίευση 23/3/2025 | 00:38

Netflix

​Η σειρά «Adolescence» του Netflix έχει κερδίσει την προσοχή του κοινού όχι μόνο για την καθηλωτική της πλοκή, αλλά και για τις καινοτόμες τεχνικές κινηματογράφησης που χρησιμοποιήθηκαν.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία της παραγωγής είναι το «μαγικό» πλάνο με το drone, το οποίο άφησε τους θεατές άφωνους. Ακολουθούν οκτώ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με αυτό το αριστούργημα και το εντυπωσιακό πλάνο:

  1. Συνεχής λήψη σε κάθε επεισόδιο: Κάθε ένα από τα τέσσερα επεισόδια της σειράς γυρίστηκε σε μία συνεχόμενη λήψη, χωρίς διακοπές για επεξεργασία, προσφέροντας μια αίσθηση αμεσότητας και ρεαλισμού. 

  2. Προέλευση από την ταινία «Boiling Point»: Η σειρά εξελίχθηκε από την ταινία «Boiling Point» του σκηνοθέτη Philip Barantini, η οποία επίσης χρησιμοποιούσε την τεχνική της συνεχούς λήψης. 

  3. Προστασία του νεαρού πρωταγωνιστή: Ο 15χρονος Owen Cooper, που υποδύεται τον Jamie Miller, είχε συνεχή υποστήριξη από παιδοψυχολόγο και συνοδούς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, διασφαλίζοντας την ευημερία του σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον. 

  4. Η πρόκληση του πλάνου με το drone: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάνα της σειράς περιλαμβάνει τη χρήση drone, όπου η κάμερα μεταφέρεται από τον χειριστή σε ένα drone, το οποίο πετά πάνω από μια απόσταση 0,3 μιλίων πριν επιστρέψει σε χειροκίνητη λήψη. Αυτή η περίπλοκη σκηνή απαίτησε δύο εβδομάδες προσεκτικών προβών.

  5. Καιρικές προκλήσεις: Τα γυρίσματα του πλάνου με το drone αντιμετώπισαν δυσκολίες λόγω ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα το drone να ταλαντεύεται και να πέφτει, αναγκάζοντας την ομάδα να σχεδιάσει εναλλακτικές λύσεις.«Τα γυρίσματα για κάθε επεισόδιο διαρκούσαν περίπου μια εβδομάδα. «Θα κάναμε ένα γύρισμα το πρωί και ένα το απόγευμα κάθε μέρα» αναφέρει ο Γκρέιαμ. «Την Τετάρτη, ο Τόμπι είχε την ιδέα που προαναφέρθηκε. «Ωχ, αυτό μας αφήνει μόνο την Πέμπτη και την Παρασκευή για να το πετύχουμε. Την Πέμπτη οι άνεμοι ήταν πολύ δυνατοί. Το πρωί της Παρασκευής οι άνεμοι ήταν καλοί, όμως το drone ταλαντεύτηκε και έπεσε». Το plan B σχεδιάστηκε γρήγορα και δεν περιλάμβανε το drone. Το επεισόδιο θα τελείωνε με ένα κοντινό στον Γκρέιαμ κοντά στον τόπο όπου συνέβη η δολοφονία. «Το απόγευμα της Παρασκευής ήταν η τελευταία μας ευκαιρία» αναφέρει ο Γκρέιαμ. «Είναι η τελευταία λήψη. Ας δούμε τι θα συμβεί. Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Είμαστε όλοι αφοσιωμένοι σε αυτό. Και η τελευταία λήψη είναι η λήψη την οποία βλέπετε».

  6. Αρχικά το πλάνο ήταν διαφορετικό: ​Το απίστευτο αυτό πλάνο δεν ήταν προγραμματισμένο να γίνει έτσι εξ αρχής. «Η πρώτη ιδέα ήταν το drone να απογειωθεί και να συνεχίσει να πετά πάνω από τον «τόπο του εγκλήματος», και έπειτα να συνεχίσει την πτήση του» αναφέρει ο Μπαραντίνι. «Αυτό υποτίθεται πως θα ήταν το τέλος του επεισοδίου. Όμως μετά από το πρώτο γύρισμα, ο Τόμπι Μπέντλεϊ, σύμβουλος του Netflix, είπε: «Δεν θα ήταν τέλειο αν μπορούσαμε να έχουμε τον Στίβεν στο τέλος;».

  7. Συντονισμός σαν χορογραφία: Η διαδικασία κινηματογράφησης της σειράς απαιτούσε έναν ακριβή συντονισμό μεταξύ των ηθοποιών και του συνεργείου, θυμίζοντας χορογραφία, για να επιτευχθεί η αδιάκοπη ροή των σκηνών

  8. Αν κοιτάξει κανείς καλά θα δει τον οπερατέρ σε σκηνή της ταινίας: Στις τελευταίες σκηνές του δεύτερου επεισοδίου, υπάρχει ένα συγκλονιστικό πλάνο, κατά το οποίο η κάμερα με κάποιον μαγικό… τρόπο από εκεί που βρίσκεται στο ύψος των ηθοποιών, απογειώνεται και φτάνει να κάνει πανοραμικό πλάνο πριν προσγειωθεί και πάλι κοντά στον Γκρέιαμ. Πώς περιέγραψε τη σκηνή ο Μπαραντίνι: «Καθώς ο Άσλεϊ (σ.σ. βασικός αστυνομικός της σειράς) απομακρύνεται με το αμάξι του, έχουμε μια ομάδα που ακολουθεί πίσω από τον Ματ (σ.σ. τον κινηματογραφιστή Μάθιου Λιούις), η οποία «κουμπώνει» την κάμερα σε ένα drone με ένα γάντζο. Έπειτα η κάμερα πετά πάνω από την πόλη.

    Στο μεταξύ, ο Ματ μπαίνει σε ένα βαν. Οδηγεί μέχρι το σημείο στο οποίο είναι να προσγειωθεί η κάμερα, πιάνει το drone και τότε δύο άνθρωποι την «ξεκουμπώνουν» από το drone και κινούνται με αυτήν προς το πρόσωπο του Στίβεν. Όπως αποκάλυψε ο σκηνοθέτης όλα έπρεπε να γίνουν με ακρίβεια δευτερολέπτου: «Αν το δείτε ξανά, θα δείτε το βαν να μπαίνει στο πάρκινγκ καθώς το drone προσεγγίζει το έδαφος».

Το «Adolescence» αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς η καινοτομία στην κινηματογράφηση μπορεί να ενισχύσει την αφήγηση και να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους θεατές.

Η σειρά έκανε ντεμπούτο με 24,3 εκατομμύρια προβολές τις πρώτες τέσσερις ημέρες στο Netflix παγκοσμίως, με κριτικούς να την αποκαλούν «ίσως την καλύτερη σειρά που έγινε ποτέ».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μίνι σειρές για να δεις όσο αράζεις στο χωριό

TV Σειρές 15.04.2025
Μικρές σε διάρκεια, μεγάλες σε ανατροπές: αυτές οι σειρές θα γίνουν η απόδρασή σου στις διακοπές του Πάσχα

Υδραυλικός πήγε να φτιάξει τα μπάνια και υπέγραψε συμβόλαιο για δίσκο

Μουσική 12.04.2025
Μην σταματάτε να τραγουδάτε. Που ξέρεις;

Τα πιο εμβληματικά φορέματα στην ιστορία του κινηματογράφου

Σινεμά 06.04.2025
Σου μένουν στο μυαλό για πάντα

4+1 rom coms που θα σε κάνουν να πιστέψεις ξανά στην αληθινή αγάπη

Σινεμά 05.04.2025
Ό,τι πρέπει για τα βράδια στο σπίτι

Το πιο προκλητικό, απαγορευμένο βίντεο της Cher: Πώς ένα μαύρο κορμάκι έφερε χαμό

Μουσική 04.04.2025
Η... αλήθεια πίσω από το βίντεο που σόκαρε την Αμερική

Αυτή είναι η χώρα που θα προβάλλει το «Adolescence» σε όλα τα σχολεία

TV Σειρές 03.04.2025
Σε αυτή τη χώρα το «Adolescence» γίνεται μάθημα στα σχολεία

Τι ξέρουμε για τη νέα ταινία του Λάνθιμου ‑ Το ΚΑΣ απέρριψε το αίτημα για γυρίσματα στην Ακρόπολη

Σινεμά 02.04.2025
Η εταιρεία παραγωγής ζήτησε τον ιστορικό χώρο για τέσσερις ημέρες

Η Nicole Kidman απέρριψε αυτόν τον ρόλο και έχασε ένα Όσκαρ

Σινεμά 02.04.2025
Το μιούζικαλ που δεν της έκανε εντύπωση αλλά...