ΕΔΕ από το Πολεμικό Ναυτικό για τα εθνικιστικά συνθήματα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου
Πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις προκάλεσαν απαράδεκτα υβριστικά συνθήματα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/3/2025 | 17:41

Η ΕΔΕ έχει στόχο την απόδοση ευθυνών και πειθαρχικές ποινές για όσα απαράδεκτα έλαβαν χώρα στην παρέλαση από τμήμα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού
Πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις προκάλεσαν απαράδεκτα υβριστικά συνθήματα εθνικιστικού περιεχομένου που ακούστηκαν από τμήμα της Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.
Τμήμα της ΣΜΥΝ που παρέλαυνε ακούστηκε να φωνάζει «Η Κύπρος είναι ελληνική, γ@@@@@@ η Τουρκία».
ΕΔΕ από το Πολεμικό Ναυτικό για την παρέλαση
Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που προχώρησαν στη λήψη μέτρων, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό δεν είχε δώσει καμία τέτοια εντολή ή άδεια για συνθήματα.
Όπως ξεκαθαρίζουν δε πηγές από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού «σε συνέχεια συνθημάτων που ακούστηκαν από τμήματα παραγωγικών σχολών του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση (Ε.Δ.Ε.) για διερεύνηση συνθηκών και αιτιών, την απόδοση ευθυνών και την άσκηση του προσήκοντος πειθαρχικού ελέγχου».
Κατρίνης: Γηπεδικού χαρακτήρα συνθήματα
Ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σε ανάρτηση του στο «Χ» με αφορμή όσα ακούστηκαν στην παρέλαση σημειώνει μεταξύ άλλων πως «τα υβριστικά συνθήματα, γηπεδικου χαρακτήρα, που ακούστηκαν στη παρέλαση επιβεβαιώνουν ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν ασκεί έλεγχο και εποπτεία. Όσα κάνει εκ των υστέρων, δε σώζουν τη κατάσταση ούτε αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις».
ΣΥΡΙΖΑ: Οι εθνικιστικές κορώνες δεν εγγυώνται ισχύ
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του στην ανακοίνωση του σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ότι «το απαράδεκτο περιστατικό θα πρέπει να διερευνηθεί και να δοθούν απαντήσεις», τονίζοντας ότι «οι εθνικιστικές κορώνες και η έλλειψη πειθαρχίας μονό ισχύ δεν εγγυώνται».
ΚΚΕ: Απαράδεκτο περιστατικό
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «απαράδεκτο περιστατικό» που έρχεται να «προστεθεί σε αντίστοιχα παλιότερα», αποδεικνύοντας ότι «ο εθνικισμός και ο σοβινισμός διαχρονικά σηκώνουν κεφάλι σε συνθήκες που αυξάνεται η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και η πυρετώδης πολεμική προπαρασκευή σε βάρος των λαών».
Σημειώνει ότι η «η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με την πολιτική της δίνει χώρο να εκφράζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις παραγωγικές σχολές τους τέτοιες επικίνδυνες και αντιδραστικές θεωρίες» και καταλήγει τονίζοντας ότι «οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι σπουδαστές των παραγωγικών σχολών, μαζί με τον λαό και ποτέ ενάντιά του, μπορούν να απομονώσουν όλους αυτούς που επιδιώκουν να ψαρεύουν στα θολά νερά του εθνικισμού και του σοβινισμού».
Νέα Αριστερά: Περιμένουμε μέτρα
Τέλος η Νέα Αριστερά στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι τα ακροδεξιά συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση της Αθήνας «γυρίζουν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Έχουμε πληρώσει σκληρά τον κουφιοκεφαλο εθνικισμό των κάθε λογής πατριδοκάπηλων. Το 2025 οφείλουμε να είμαστε σοφότεροι. Αναμένουμε την επίσημη θέση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων σε βάρος των βαθμοφόρων που έδωσαν τις σχετικές εντολές κατά παράβαση των επισήμων θέσεων της χώρας μας».
Ενόχληση από την Άγκυρα
Την ίδια στιγμή αντίδραση υπήρξε και από την Τουρκία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ανατολού που επικαλείται πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Σύμφωνα με το Ανατολού τουρκικές διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν την συμπεριφορά αυτή «απαράδεκτη» υποστηρίζοντας ότι αποσκοπεί στην υπονόμευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ ζητήθηκαν εξηγήσεις και από τις ελληνικές αρχές.