Τι θα κρίνει τις φοροελαφρύνσεις του 2026
Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Θεσμούς τα έξτρα έσοδα από τη φοροδιαφυγή
Δημοσίευση 31/3/2025 | 09:21

Τις πρώτες συζητήσεις με τους Θεσμούς για το δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα ανοίξει το δρόμο για φοροελαφρύνσεις που θα κάνει η Κυβέρνηση το 2026 θα έχουν αυτή την εβδομάδα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των θεσμών στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής αξιολόγησης.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα μόνιμα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά και οι επενδύσεις, οι τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων είναι μεταξύ των θεμάτων που θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων οι οποίες γίνονται εξ αποστάσεως. Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς θα αποτελέσει βασική πηγή προέλευσης του δημοσιονομικού χώρου για τις μειώσεις άμεσων φόρων στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η μεσαία τάξη.
Τα έξτρα έσοδα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ το 2024 συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα έσοδα αυτά θα ξεπεράσουν φέτος τα 2,5 δισ. ευρώ και η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς έχει να κάνει με το αν τα έσοδα από φοροδιαφυγή είναι μόνιμα και κατά συνέπεια μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνιμα μέτρα.
Τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής προέκυψαν κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, καθώς και την επιβολή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ενδεικτικό της δυναμικής αυτής είναι το γεγονός ότι πέρυσι, χάρη σε αυτά τα μέτρα, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,6 δισ. ευρώ. Ορισμένοι κλάδοι, όπως τα ταξί, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργεία, καθώς και οι νομικές και ιατρικές υπηρεσίες (όπως οι γιατροί και οι οδοντίατροι), είδαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές τους να εκτοξεύονται, με αύξηση που ξεπέρασε το 600% σε σχέση με το 2023. Σήμερα Δευτέρα (31/3) , ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη των εσόδων ΦΠΑ και των ηλεκτρονικών πληρωμών ανά κλάδο, ρίχνοντας φως στους τομείς που έκαναν τη διαφορά στις φορολογικές εισπράξεις.
Η κυβέρνηση προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση αυτής της τάσης, με στόχο να πείσει τους θεσμούς ότι η αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, αλλά μόνιμο και σταθερό, το οποίο επιτρέπει νέες παρεμβάσεις. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται σενάρια που περιλαμβάνουν μειώσεις στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για την ελάφρυνση των εισοδημάτων από 20.000 – 40.000 ευρώ μεσοσταθμικό κούρεμα 30% στα τεκμήρια διαβίωσης, νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το καλοκαίρι, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει το πακέτο με τις νέες παροχές τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ.