Ο Όλιβερ Στόουν θα καταθέσει για τη δολοφονία Κένεντι – Βλέπει εμπλοκή CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών
Οι έπαινοι προς τον Ντόναλντ Τραμπ
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/3/2025 | 21:28

Ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν θα καταθέσει σε επιτροπή στο Κογκρέσο για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963, καθώς πιστεύει ότι υπήρχε εμπλοκή της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών.
Δημοσίευμα του Fox News έγραψε ότι ο σκηνοθέτης θα καταθέσει σε ειδική επιτροπή που συστάθηκε μετά τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων για την υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού προέδρου.
Εξάλλου, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο έδωσε εντολή στις εθνικές μυστικές υπηρεσίες και σε άλλους αξιωματούχους να καταρτίσουν γρήγορα ένα σχέδιο για την πλήρη και ολοκληρωμένη δημοσιοποίηση όλων των αρχείων που σχετίζονται με τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι.
Τότε, ο Στόουν είχε επαινέσει τον Τραμπ, δηλώνοντας ότι αξίζει συγχαρητήρια, γιατί ταυτόχρονα αποχαρακτηρίστηκαν έγγραφα και για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον οποίο καταδίωκε το αμερικανικό κράτος γιατί ζητούσε ισότητα ανάμεσα σε λευκούς και Αφροαμερικανούς.
Η συλλογή των αρχείων για τη δολοφονία Κένεντι λοιπόν, περιλαμβάνει περισσότερες από 6 εκατομμύρια σελίδες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είχε αποχαρακτηριστεί και δημοσιοποιηθεί πριν από τη διαταγή του Τραμπ.
Επίσης, η ταινία «JFK» του Στόουν, από το 1991 με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κόστνερ, άφηνε υπόνοιες για την εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών.
Επίσημα, η δολοφονία του Κένεντι έχει αποδοθεί στον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Ωστόσο, ο Στόουν δηλώνει ότι ο Κένεντι δεν σκοτώθηκε από έναν μόνο δολοφόνο και πιστεύει ότι εμπλέκονται ορισμένα πρόσωπα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Τι αναφέρουν τα έγγραφα
Οι ερευνητές εντόπισαν ορισμένες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Ένα από τα έγγραφα αφορά τον πρώην λοχαγό του στρατού των ΗΠΑ και πληροφοριοδότη της CIA, Τζον Γκάρετ Άντερχιλ Τζούνιορ. Σύμφωνα με απόσπασμα του αριστερού πολιτικού περιοδικού «Ramparts» από τον Ιούνιο του 1967, ο Άντερχιλ είχε δηλώσει ότι «μια μικρή ομάδα εντός της CIA ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία» και ότι φοβόταν για τη ζωή του. Λιγότερο από έξι μήνες αργότερα, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στην Ουάσινγκτον, με την επίσημη αιτία θανάτου να χαρακτηρίζεται ως αυτοκτονία.
Ένα άλλο έγγραφο εστιάζει στον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, αναφέροντας ότι η KGB τον παρακολουθούσε στενά κατά την παραμονή του στη Σοβιετική Ένωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Όσβαλντ δεν ήταν καλός σκοπευτής όταν έκανε ασκήσεις στη Σοβιετική Ένωση.
Επίσης, αποκαλύφθηκε επιστολή που στάλθηκε το 1978 από έναν άνδρα με το όνομα Σέργκι Τζόρνοντοχ στη Βρετανική Πρεσβεία. Ο Τζόρνοντοχ ισχυρίστηκε ότι είχε κρατηθεί στο Λονδίνο στις 18 Ιουλίου 1963 και είχε ενημερώσει τις Αρχές για τον Όσβαλντ, λέγοντας ότι σχεδίαζε να σκοτώσει τον πρόεδρο. Ανέφερε επίσης ότι είχε προειδοποιήσει τον αμερικανό αντιπρόξενο, Τομ Μπλάκσιρ, για τις προθέσεις του Όσβαλντ να αυτομολήσει στη Ρωσία.
Πολιτικές αντιδράσεις
Η κυκλοφορία των εγγράφων είχε προαναγγελθεί από τον Τραμπ, ο οποίος, σε εκδήλωση στο Κένεντι Σέντερ, δήλωσε ότι όλα τα αρχεία θα δίνονταν στη δημοσιότητα την Τρίτη. Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, για να εξετάσει τις αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες και τις πιθανές επιπτώσεις τους.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Τραμπ ότι τα έγγραφα θα κυκλοφορούσαν χωρίς περικοπές, πολλές σελίδες παραμένουν λογοκριμένες, γεγονός που προκάλεσε απογοήτευση. Η Καρολάιν Λέβιτ, γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε ειρωνικά ότι «όποιος ξαφνιάζεται από αυτή την κυκλοφορία, είτε δεν παρακολουθεί είτε είναι εσκεμμένα αδαής».
Ο Λάρι Σαμπάτο, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σχολίασε ότι η πληρότητα των αρχείων θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να αξιολογηθεί. Ο Τζέφερσον Μόρλεϊ, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μέρι Φέρελ (Mary Ferrell Foundation), που έχει στόχο τη μελέτη των εγγράφων σχετικών με τη δολοφονία του Κένεντι, χαρακτήρισε τη δημοσίευση «ενθαρρυντική αρχή», αλλά υπογράμμισε ότι τα δύο τρίτα των αρχείων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχουν ακόμη αποχαρακτηριστεί.
Ιστορικοί, όπως ο Ντέιβιντ Γκάροου, εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τη σημασία των νέων εγγράφων, χαρακτηρίζοντάς τα «δυσνόητα». Παράλληλα, επισημαίνουν ότι μεταξύ των αρχείων βρίσκονται και έγγραφα που σχετίζονται με τις δολοφονίες του Ρόμπερτ Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Η υπόθεση της δολοφονίας του Τζον Φ. Κένεντι συνεχίζει να προκαλεί έντονο ενδιαφέρον και να τροφοδοτεί θεωρίες συνωμοσίας, παρά την πρόσφατη δημοσιοποίηση των αρχείων. Ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, είχε δεσμευτεί για την πλήρη αποχαρακτηρισμένη κυκλοφορία τους, αλλά τότε είχαν παραμείνει κάποια υπό περιορισμό. Τον Ιανουάριο υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την πλήρη αποδέσμευσή τους, κάτι που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρως.