«Μυρίζει» θάνατος στους δρόμους της Μιανμάρ: Πάνω από 2.000 νεκροί από τον σεισμό, γεμάτα τα κρεματόρια
Εφιαλτική η κατάσταση στη Μιανμάρ με τον σεισμό - «μαμούθ» των 7,7 Ρίχτερ.
Δημοσίευση 1/4/2025 | 10:11

Στη Μιανμάρ, ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τους 2.000 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες αγγίζουν τους 4.000, σύμφωνα με τη στρατιωτική κυβέρνηση.
Στους δρόμους της Σαγκάινγκ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μυρίζουν θάνατο, καθώς τα πτώματα αρχίζουν να συσσωρεύονται, με τα κρεματόρια στην κοντινή Μανταλέι να αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ανάγκη καύσης των νεκρών.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για μια επιδεινούμενη κρίση, με νοσοκομεία κατεστραμμένα και τις διασώσεις να καθυστερούν λόγω των εκτεταμένων ζημιών.
Στη Σαγκάινγκ, η κατάσταση είναι εφιαλτική. «Οι σοροί μυρίζουν φρικτά από χθες. Σήμερα η κατάσταση είναι απερίγραπτη», δηλώνει η 20χρονη κάτοικος Άγιε Μο στον Guardian.
Οι νεκροί θάβονται σε ομαδικούς τάφους, δέκα σε κάθε λάκκο, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος στα κοιμητήρια. Όταν αυτοί γεμίζουν, οι σοροί μεταφέρονται στη Μανταλέι, όμως ούτε εκεί επαρκούν οι κλίβανοι καύσης.
Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ έχει περιορίσει την πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης από το πραξικόπημα του 2021, καθιστώντας δύσκολη τη ροή πληροφοριών τόσο για τον εμφύλιο που μαίνεται όσο και για την τωρινή φυσική καταστροφή.
Οι διασώσεις στη Σαγκάινγκ καθυστερούν, ενώ στα νοσοκομεία επικρατεί χάος. «Δεν υπάρχει προσωπικό, σχεδόν κανένας νέος δεν έχει μείνει στην περιοχή – άλλοι έφυγαν στα δάση, άλλοι εγκατέλειψαν τη χώρα», προσθέτει η Άγιε Μο.
Οι ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και ιατρικό εξοπλισμό επιδεινώνουν την κατάσταση. «Τα διώροφα και τριώροφα κτίρια έχουν καταρρεύσει, και όσοι έχουν παγιδευτεί από κάτω δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν», αναφέρει ο 25χρονος Αούνγκ Γι. Μια από τις κύριες γέφυρες της Σαγκάινγκ έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, εμποδίζοντας τη διέλευση βαρέων μηχανημάτων διάσωσης. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι συμβαίνει στις ορεινές περιοχές», τονίζει.
Στην Ταϊλάνδη, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 20, με τους 13 να προέρχονται από την κατάρρευση ενός πολυώροφου κτιρίου στην Μπανγκόκ.
Εκεί, περισσότεροι από 70 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια, ενώ οι διασώστες αδυνατούν να ανιχνεύσουν σημάδια ζωής. Η ελπίδα σβήνει, καθώς κάθε ώρα που περνά μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης.