Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών
Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
Δημοσίευση 1/4/2025 | 15:20

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι νομοθέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου για την παιδική εργασία, με στόχο να καλυφθούν οι θέσεις που έχουν μείνει κενές μετά τις μαζικές απελάσεις μεταναστών από την κυβέρνηση Τραμπ.
Οι νομοθέτες της Φλόριντα συζητούν ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τη νομοθεσία για την παιδική εργασία, επιτρέποντας σε ανηλίκους ηλικίας 14 ετών να εργάζονται με βάρδιες τη νύχτα τις ημέρες του σχολείου, όπως μεταδίδει το CNN και η Deutche Welle.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις υποστηρίζει το νομοσχέδιο, αποκαλώντας το «λύση» για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που επιδεινώθηκαν από τις αυστηρότερες πολιτικές μετανάστευσης και την απέλαση των μεταναστών χωρίς έγγραφα από την κυβέρνηση Τραμπ.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου ωστόσο, προειδοποιούν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες θα εξαλείψουν επίσης τα εγγυημένα διαλείμματα γευμάτων για νέους εργαζόμενους 16 και 17 ετών, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των νέων.
Η Φλόριντα εργάζεται εδώ και χρόνια για να πατάξει τους εργοδότες που προσλαμβάνουν μετανάστες χωρίς έγγραφα. Οι επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη αμερικανική πολιτεία αναζητούν απεγνωσμένα χαμηλόμισθους εργαζόμενους για αυτές που αποκαλούνται ως «ανεπιθύμητες θέσεις εργασίας».
«Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντης και το νομοθετικό σώμα της πολιτείας έχουν μια πιθανή λύση για το πρόβλημα αυτό: τα παιδιά», αναφέρει δηκτικά το CNN.
Το νομοθετικό σώμα της πολιτείας προώθησε την προηγούμενη Τρίτη ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει χαλάρωση των νόμων για την παιδική εργασία, επιτρέποντας σε παιδιά ηλικίας 14 ετών να εργάζονται σε βάρδιες. Εάν ψηφιστεί ο νέος νόμος, οι έφηβοι θα επιτρέπεται να εργάζονται νύχτες, τις ημέρες του σχολείου. Επί του παρόντος, δεν επιτρέπεται να εργάζονται νωρίτερα από τις 6:30 π.μ. ή αργότερα από τις 23:00, σύμφωνα με τον νόμο της πολιτείας.
Το νομοσχέδιο πέρασε από την επιτροπή Εμπορίου και Τουρισμού της Γερουσίας της Φλόριντα την Τρίτη με πέντε ψήφους υπέρ των χαλαρωμένων περιορισμών παιδικής εργασίας και τέσσερις κατά. Το νομοσχέδιο θα περάσει από δύο άλλες σχετικές επιτροπές προτού τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία της Φλόριντα.
Ο ΝτεΣάντις υποστηρίζει τον νόμο, όπως και την καταστολή της μετανάστευσης, απηχώντας τη ρητορική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, πυροδοτώντας περαιτέρω πληθωρισμό και ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
«Ναι, είχαμε ανθρώπους που έφυγαν λόγω αυτών των νόμων, αλλά μπορέσατε επίσης να προσλάβετε άλλους ανθρώπους. Και τι είναι λάθος στο να περιμένουμε από τους νέους μας να εργάζονται με μερική απασχόληση τώρα; Εννοώ, έτσι ήταν όταν μεγάλωνα», είπε επίσης ο ΝτεΣάντις πρόσφατα.
«Το κράτος χαλαρώνει εδώ και χρόνια την προστασία της παιδικής εργασίας. Πέρυσι, το νομοθετικό σώμα ψήφισε νόμο που επιτρέπει σε εφήβους ηλικίας 16 και 17 ετών που παρακολουθούν εκπαίδευση στο σπίτι να εργάζονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας», επισημαίνει το CNN.
Το νομοθετικό σώμα της Φλόριντα, υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων θα συζητήσει την Τρίτη τον νέο νόμο, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης μια σειρά αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των περιορισμών του χρόνου εργασίας για τους εφήβους ηλικίας 14 και 15 ετών, εάν φοιτούν στο σπίτι και τη λήξη των εγγυημένων διαλειμμάτων για γεύματα για παιδιά 16 και 17 ετών.
Ο αριθμός των παραβιάσεων της παιδικής εργασίας στη Φλόριντα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.