Ελευθέριος Βενιζέλος: Η μεγάλη επέκταση του αεροδρομίου της Αθήνας
Θα εξυπηρετεί 40 εκατομμύρια επιβάτες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 2/4/2025 | 15:50

Το «πράσινο φως» για το έργο επέκτασης του αεροδρομίου δόθηκε στην κοινοπραξία Anemos - Θα εξυπηρετεί 40 εκατομμύρια επιβάτες
Η αρχιτεκτονική ομάδα Anemos, που περιλαμβάνει τα γραφεία Grimshaw, Haptic, το αθηναϊκό K-Studio, Arup, Leslie Jones, Triagonal και Plan A, ανέλαβε τον σχεδιασμό της επέκτασης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (AIA).
Το έργο στοχεύει να αυξήσει τη χωρητικότητα του αεροδρομίου από 26 σε 40 εκατομμύρια επιβάτες μέχρι το 2032, χωρίς να σταματήσει η λειτουργία του. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν επεκτάσεις στους τερματικούς σταθμούς, βελτιώσεις στις πύλες, τις θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών και τους εμπορικούς χώρους.
Το νέο design συνδυάζει μοντέρνα αρχιτεκτονική με στοιχεία από την Αθήνα, προσφέροντας άνετους χώρους, φυσικό φωτισμό και πράσινες διαμορφώσεις.
Αρχικά σχεδιασμένο από τη Hochtief και ολοκληρωμένο το 2001 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, το αεροδρόμιο είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.
Tι θα αλλάξει;
Το νέο design συνδυάζει μοντέρνα αρχιτεκτονική με στοιχεία από την Αθήνα, προσφέροντας άνετους χώρους, φυσικό φωτισμό και πράσινες διαμορφώσεις.
Επιπλέον, το έργο θα ακολουθεί αρχές βιωσιμότητας με χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στοχεύοντας σε πιστοποίηση LEED Gold.
Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών χαρακτηριστικών της νέας αρχιτεκτονικής είναι ένας κυκλικός μεσογειακός κήπος ύψους 24,5 μέτρων και μια τριώροφη, ανοιχτή δομή με χώρους αναμονής και εστίασης.
Ο δορυφορικός τερματικός σταθμός θα εξυπηρετεί αποκλειστικά Extra Schengen πτήσεις και θα συνδέεται με τον κύριο σταθμό μέσω τούνελ, βελτιώνοντας τη ροή των επιβατών και τον φωτισμό.
Η αρχιτεκτονική του θα εμπνέεται από τη ζωή και τα υλικά της πόλης, δημιουργώντας έναν λειτουργικό και καλαίσθητο χώρο με άνετες ροές επιβατών, φυσικό φωτισμό και προσεγμένη δενδροφύτευση.
Το έργο θα στηριχθεί επίσης στις δεσμεύσεις του AIA για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, εφαρμόζοντας αρχές παθητικού σχεδιασμού, βιώσιμα υλικά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί πιστοποίηση LEED Gold.