Τα άστρα παίζουν «μουσική» η οποία θα μπορούσε να εξηγήσει από πού προήλθε ο κόσμος, λένε οι επιστήμονες
Το σύμπαν έχει φανταστικές λειτουργίες
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/4/2025 | 01:02

Η «μουσική» των αστεριών θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να εξηγηθεί το πώς σχηματίζονται οι γαλαξίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Τα αστέρια που βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό υφίστανται συνεχείς «αστρικούς σεισμούς» που σημαίνει ότι η φωτεινότητα τους αλλάζει όλη την ώρα.
Αυτές οι διακυμάνσεις μπορούν να μετατραπούν σε συχνότητες, όπως αυτές στη μουσική, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Οι συχνότητες με τη σειρά τους μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πόσο παλιό και τεράστιο είναι ένα αστέρι, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά.
Οι ερευνητές λένε ότι μπορούν να ακούσουν τις αλλαγές σε αυτές τις συχνότητες, όπως την αλλαγή του τόνου ενός μουσικού κομματιού, για να κατανοήσουν την ιστορία και την προέλευση των αστεριών.
«Οι σεισμοί συμβαίνουν σε ορισμένα αστέρια, οδηγώντας τα σε έναν συνεχή κύκλο λάμψης και θαμπώματος. Παρατηρώντας προσεκτικά αυτές τις μικροσκοπικές διακυμάνσεις στη φωτεινότητα, μπορούμε να ακούσουμε τον μουσικό ρυθμό ενός αστεριού», δήλωσε η Claudia Reyes, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
«Αυτές οι διακυμάνσεις είναι σαν μουσικές νότες, παρόμοιες με τους κραδασμούς μιας χορδής ή το βουητό ενός τυμπάνου, που μπορούν να μεταφραστούν σε συχνότητες. Κάθε συχνότητα μας λέει περισσότερα για το μέγεθος, τη χημική σύνθεση και την εσωτερική δομή του αστεριού».
Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν ένα σμήνος 27 αστέρων 2.700 έτη φωτός μακριά, εξετάζοντας τους «ήχους» που έκαναν. Επιλέχθηκαν επειδή είναι όλα αδέρφια: γεννήθηκαν στο ίδιο σύννεφο αερίων, πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, έχοντας παρόμοιες χημικές συνθέσεις αλλά διαφορετικές μάζες.
Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να τα συγκρίνουν πιο εύκολα. Κοιτάζοντας τις μάζες τους, μπορούν να δουν πόσο γρήγορα έχουν εξελιχθεί.
Αλλά η έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα αστέρια πολύ κοντά στο δικό μας σπίτι, όπως τον δικό μας Ήλιο. Γεννήθηκε σε ένα παρόμοιο σύμπλεγμα, και έτσι τα ευρήματα θα βοηθήσουν να εξηγηθεί τι μπορεί να συμβεί καθώς γερνάει. Τα ευρήματα αναφέρονται στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.