Μήπως να αρχίζουμε να δουλεύουμε όπως τα 90s;
Αρθρο του Atlantic μας θυμισε πως... ίσως και να το χρειαζόμαστε
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 8/4/2025 | 00:02

Αν το 2025 θέλεις να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να επαναστατήσεις στον "πανικό" της συνεχούς σύνδεσης, είναι η στιγμή να γυρίσεις το ρολόι πίσω και να δουλέψεις σαν να είσαι στα 90s. Άρθρο του Atlantic μας θυμισε πως... ίσως και να το χρειαζόμαστε.
Στη δεκαετία του '90, υπήρχαν σαφή όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Τώρα, το να είσαι πάντα συνδεδεμένος μέσω email, WhatsApp ή οποιασδήποτε άλλης εφαρμογής είναι σχεδόν κανόνας.
Στα γραφεία, πολλά πράγματα γίνονταν με το χέρι. Η γραφή, η επεξεργασία δεδομένων, και η αποστολή εγγράφων απαιτούσαν φυσική παρουσία και έντυπα αρχεία. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν φαξ για επείγουσες επικοινωνίες, αλλά το γεγονός ότι δεν υπήρχε άμεση ανταλλαγή πληροφοριών σήμαινε ότι οι χρόνοι απόκρισης ήταν μεγαλύτεροι.
Χωρίς το διαδίκτυο, η πρόσβαση σε πληροφορίες ήταν περιορισμένη και απαιτούσε περισσότερη χειροκίνητη δουλειά. Οι εργαζόμενοι έπρεπε να ανατρέχουν σε βιβλιοθήκες, φυσικά αρχεία ή να περιμένουν ενημερώσεις από άλλες πηγές. Η έρευνα και η συλλογή δεδομένων ήταν πολύ πιο χρονοβόρες διαδικασίες.
Οι εργαζόμενοι συνήθως είχαν σταθερό ωράριο εργασίας, με την πλειονότητα των επαγγελματιών να εργάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Ο όρος "9-to-5" ήταν κυρίαρχος και οι εργαζόμενοι συνήθως δεν έπαιρναν εργασία στο σπίτι τους μετά το πέρας των ωρών εργασίας, κάτι που συνέβαινε συχνά με την εμφάνιση των σύγχρονων τεχνολογιών.
Η ανάγκη για άμεση ανταπόκριση σε μηνύματα ή τηλεφωνήματα ήταν περιορισμένη. Η τεχνολογία, όπως οι τηλεφωνητές, το ταχυδρομείο και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, απαιτούσε περισσότερο χρόνο για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερο προσωπικό χρόνο και λιγότερη πίεση για να είναι "πάντα συνδεδεμένοι."
Οι συναντήσεις γίνονταν κυρίως πρόσωπο με πρόσωπο και οι επαγγελματικές σχέσεις δημιουργούνταν και συντηρούνταν μέσω άμεσης αλληλεπίδρασης και όχι μέσω email ή κοινωνικών δικτύων. Αυτό δημιουργούσε ισχυρότερες προσωπικές συνδέσεις, αν και απαιτούσε περισσότερο χρόνο για την εκτέλεση εργασιών.
Δεν χρειάζεται να ελέγχεις το inbox σου κάθε 5 λεπτά ή να απαντάς σε email τις Κυριακές το βράδυ. Αναρωτιέσαι πώς να το κάνεις; Κάν' το απλά. Βάλε τη δουλειά σου στο γραφείο και την προσωπική σου ζωή στο σπίτι.
Το 2025, λοιπόν, μπορείς να επαναφέρεις τα standards του παρελθόντος: δουλειά τις ώρες του γραφείου και προσωπική ζωή μετά. Για να απολαύσεις τη ζωή σου χωρίς να χρειάζεται να ζεις με το άγχος ότι κάποιος περιμένει από εσένα να είσαι πάντα συνδεδεμένος.
Η περιοχή της Ελλάδας που έχει πάγο όλο το χρόνο ‑ ακόμα και τον Αύγουστο!
Μήπως να αρχίζουμε να δουλεύουμε όπως τα 90s;
Η...κολλητή του Trump, Laura Loomer: Η influencer που έχει φάει ban σχεδόν από όλα τα social media
Η μεγαλύτερη καλλιτεχνική απάτη των 90s: Πώς ο Τόμας Κινκέιντ κέρδισε εκατομμύρια
Μπορεί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ να προκαλέσει μια παγκόσμια ύφεση;
Οι δασμοί Τραμπ ρίχνουν τη Wall Street και σπρώχνουν την Αμερική στον γκρεμό
Η «σταχτοπούτα της Μπανγκόκ»: Η καθαρίστρια δρόμου που έγινε ακριβοπληρωμένο μοντέλο
H Aμερική έχει τέτοια έλλειψη σε αυγά, που το Πάσχα θα βάψουν... πατάτες!
Σε Θέλω: Το 1992 είχε γράψει το πιο πολυπαιγμένο ελληνικό τραγούδι. Πού βρίσκεται τώρα ο Αρης Τόμας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα Χτες