E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Κόκκινο τσουνάμι»: Η Κίνα προκαλεί την οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ και φοβίζει τον Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κρύψει πως για τον ίδιο δεν υπάρχει σήμερα κίνδυνος και εχθρός μεγαλύτερος από το Πεκίνο και οι αγαπημένοι του αριθμοί τον δικαιώνουν

Δημοσίευση 8/4/2025 | 08:14

«Κόκκινο τσουνάμι»: Η Κίνα προκαλεί την οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ και φοβίζει τον Τραμπ

Ανάμεσα στο «αίμα και άμμος» που εκτυλίσσεται από την περασμένη Πέμπτη, με τις αγορές παγκοσμίως να χάνουν δισεκατομμύρια και στις εν εξελίξει συζητήσεις που υπάρχουν από τις χώρες που έχουν να υπολογίσουν τους δασμούς που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βρουν τη νέα χρυσή τομή στην οποία τους στέλνει ο Λευκός Οίκος, υπάρχει πλέον καθαρά μόνο ένας εχθρός… η Κίνα.

Γιατί όμως η συγκεκριμένα και μόνο η Κίνα;

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει έφεση στις business και μπορεί ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί να αλλάξει τις ισορροπίες να αμφισβητείται έντονα σε εσωτερικό και εξωτερικό αλλά είναι ξεκάθαρο πως έχει τις δικές του μεθόδους… Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κρύψει πως για τον ίδιο δεν υπάρχει σήμερα κίνδυνος και εχθρός μεγαλύτερος από το Πεκίνο και οι αγαπημένοι του αριθμοί τον δικαιώνουν… Το Πεκίνο που βρίσκεται μέσα σε κάτι περισσότερο από 60 ημέρες με τον Τραμπ στο οβάλ γραφείο να έχει πιθανούς δασμούς που αγγίζουν το 90% σε όλα τα εξαγώγιμα στις ΗΠΑ προϊόντα του καταγράφει χωρίς καμία αμφιβολία μία διαδρομή που ξεκάθαρα σε λίγο θα θέτει ανοιχτά υπό αμφισβήτηση της Αμερικανική οικονομική και επενδυτική παγκόσμια κυριαρχία…

Το κόκκινο τσουνάμι…

Η οικονομική και εμπορική επιτετραμμένη της Κυβέρνησης Μπάιντεν, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ με την ολοκλήρωση της θητείας της, σε συνέντευξη που παραχώρησε περιέγραψε με τα πιο «μελανά» για τη χώρα της χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εμπορικά και οικονομικά τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένα η Κάθριν Τάι χαρακτήρισε τα όσα έρχονται σε οικονομικό, τεχνολογικό και επενδυτικό επίπεδο από το Πεκίνο ως «τσουνάμι στο οποίο κανένας δεν θα μπορέσει να αντισταθεί». Η Κίνα σήμερα «σαν έτοιμη από καιρό» διαθέτει τους πόρους, το δυναμικό αλλά και τη θέληση όπως φαίνεται να αντισταθεί και να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις – όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις σε ανώτατο επίπεδο – στις ΗΠΑ…

Το κινεζικό «strength in numbers»

Η Κίνα έχει πάρει την απόφαση να κλιμακώσει αυτή τη φορά απέναντι στην Ουάσιγκτον πολύ απλά γιατί διαθέτει σήμερα τη δυναμική για την οποία η ίδια κρίνει πως δεν ανήκει πλέον στην κατηγορία «εύθραυστη». Οι αριθμοί που απεικονίζουν την πολυεπίπεδη πρόοδο της Κίνας είναι πραγματικά εντυπωσιακοί για έναν «τρίτο» - αν υπάρχει τέτοιος – και τρομακτικοί για όσους βρίσκονται στα ηνία και νοιώθουν πως ο κινεζικός «δράκος» τους απειλεί.

Ενδεικτικά η Κίνα πριν από περίπου πέντε χρόνια βίωσε μία από τις σημαντικότερες οικονομικές κρίσεις του αιώνα που διανύουμε. Η στεγαστική «φούσκα» κόστισε ακριβά στη χώρα και οι γερανοί που επί μία διετία δούλευαν ασταμάτητα οικοδομώντας εκατομμύρια κατοικίες στην κινεζική επικράτεια έχουν πλέον αποσυρθεί. Αυτό δεν σήμανε όμως αυτόματα και την απόσυρση ή την εσωστρέφεια για το κινεζικό τραπεζικό σύστημα. Μέσα μόνο στα τελευταία πέντε χρόνια οι τράπεζες της Κίνας έχουν διαθέσει – αλλάζοντας επενδυτική στρατηγική – σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για την περαιτέρω ενίσχυση αλλά και την ανάπτυξη της βιομηχανίας της χώρας. Τα αποτελέσματα των τεράστιων επενδύσεων είναι άμεσα ορατά με την Κίνα σήμερα να διαθέτει δύο νέες υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής οχημάτων εκάστη από τις οποίες κατ’ έτος παράγει διπλάσιο αριθμό οχημάτων από το αντίστοιχο εργοστάσιο της Volkswagen στη Γερμανία.

Η Κίνα την ίδια στιγμή έχει επενδύσει μεγάλο κομμάτι των κεφαλαίων που έχουν «πέσει» στην εσωτερική αγορά και στον τομέα των πετροχημικών. Με δύο νέα διυλιστήρια η Κίνα σήμερα επεξεργάζεται μόνη της τον όγκο που αθροιστικά επεξεργάζονται τα αντίστοιχα διυλιστήρια σε ΗΠΑ και Ιαπωνία μαζί… Και στον τομέα της τεχνολογίας η Κίνα δεν μένει πλέον πίσω… Ελάχιστα χιλιόμετρα από τη Σανγκάη δημιουργήθηκε εσχάτως το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο καινοτομίας στον κόσμο στο οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 35.000 ερευνητές διαφόρων πεδίων και είναι 10 φορές μεγαλύτερο σε έκταση και εγκαταστάσεις από τα κεντρικά της Google στις ΗΠΑ.

Η Κίνα, που παράγει σήμερα με ρυθμούς που κανένας στον υπόλοιπο κόσμο δεν μπορεί να συναγωνιστεί ή να περιορίσει, έχει καταφέρει ακόμη και μέσα σε καθεστώς δασμών – και η Κυβέρνηση Μπάιντεν όπως και η Ευρώπη έχουν επιβάλλει δασμούς στο Πεκίνο – να αυξήσει το ποσοστό των εξαγωγών της. Μέσα σε ένα έτος από το 2023 μέχρι το τέλος του 2024 από το 13% της συνολικής παραγωγής η Κίνα εξήγαγε 17%. Μπορεί οι ΗΠΑ να μην αποτελούν αγορά – άμεση – για το Πεκίνο αλλά η Ευρώπη παραμένει μία από τις πλέον δυναμικές. Το Πεκίνο αναπτύσσει με ταχύτητα και ένα σημαντικό δίκτυο εταίρων στη Νοτιοανατολική Ασία ενώ για το εσωτερικό της χώρας επιλέγει διαφορετικούς τύπου παραγωγή, χαμηλότερης ποιότητας αλλά εξίσου δυναμικής σε όγκο.

Ο εσωτερικός κίνδυνος που απαιτεί απαντήσεις

Για το Πεκίνο σήμερα οι Αμερικανικοί δασμοί – που στα οχήματα είναι πάνω από 180% - δεν είναι η μεγαλύτερη απειλή και ο προβληματισμός. Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι της χώρας κρούουν εδώ και χρόνια τον εσωτερικό κώδωνα του κινδύνου. Με τη μέση σύνταξη στη χώρα να ανέρχεται σε 17 δολάρια το μήνα και τους μισθούς να αρκούν για την πλειοψηφία των Κινέζων μόνο για επιβίωση φαίνεται πως πλέον η Κυβέρνηση της χώρας ενδέχεται να ασχοληθεί σοβαρά με το εσωτερικό. Μπορεί να φαντάζει ελάχιστη – και στην πραγματικότητα να είναι – η πρώτη αύξηση στα 20 δολάρια της ελάχιστης σύνταξης στη χώρα αλλά διαρρέεται πως η Κυβέρνηση υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να φτάσει μέχρι το τέλος του έτους αυτό το ποσό στα 110 δολάρια. Για τα κινεζικά δεδομένα όπου οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων είναι άγνωστη συνθήκη εδώ και χρόνια μία τέτοια κίνηση αναμένεται να τονώσει και την εσωτερική οικονομία και την κατανάλωση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ωράριο καταστημάτων Πάσχα 2025: Τι ώρα κλείνουν Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο

Ελλάδα Χτες
Το εορταστικό ωράριο άρχισε την Πέμπτη 10 Απριλίου - Πότε δεν λειτουργούν τα καταστήματα

Vegans πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα κατά της σφαγής αρνιών το Πάσχα

Ελλάδα Χτες
Την κινητοποίηση κάλεσε η ΜΚΟ Vegan Life με σύνθημα «η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Αυτός είναι ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε θεατρική παράσταση στην Ελλάδα εξαιτίας λογοκρισίας του καθεστώτος Ερντογάν

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθη στις 3 Απριλίου με κατηγορίες για υποκίνηση μίσους και διακρίσεις

Ο Έλον Μασκ χάνει ραγδαία τη δημοφιλία του στις ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Αναλυτές εκτιμούν ότι η φθίνουσα δημοτικότητα του Μασκ ενδέχεται να εξελιχθεί σε πολιτικό βάρος και για τον Ντόναλντ Τραμπ

Εγκώμια Ιερώνυμου για τον Τραμπ στο ακροδεξιό Breitbard

Ελλάδα Χτες
«Από πολλές απόψεις, τον επαινώ και πιστεύω ότι ωφελεί τον κόσμο» - Τι είπε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Τραμπ, δασμούς και γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Marharyta Polovinko: Η Ουκρανή καλλιτέχνις σκοτώθηκε στο μέτωπο

Κόσμος Χτες
Η Marharyta Polovinko, η οποία προσφέρθηκε εθελοντικά να απομακρύνει τραυματισμένους στρατιώτες από το μέτωπο και στη συνέχεια μπήκε και η ίδια στο πεδίο της μάχης, σκοτώθηκε στις 5 Απριλίου

Αυτό είναι το ζευγάρι που σκοτώθηκε στην Κοζάνη: Ποινική δίωξη στον οδηγό της νταλίκας

Ελλάδα Χτες
Είναι κακούργημα, για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση κατά συρροή σωματικών βλαβών

Ανδρας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και τον έσωσαν οι γείτονες στην Πάτρα

Ελλάδα Χτες
Ο 55χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Time: Οι 100 πιο επιδραστικοί άνθρωποι στον κόσμο για το 2025

Κόσμος Χτες
Δύο πρόσωπα ελληνικής καταγωγής στη λίστα

Πειραιάς: Μητέρα κακοποιούσε τα 4 παιδιά και τον σύζυγό της – Τα έδερνε με καλώδιο και τα δάγκωνε

Ελλάδα Χτες
Είχε δωροδοκήσει τα παιδιά να παρουσιάσουν ότι είναι η ιδανική οικογένεια

Τρεις άνδρες βίασαν μαθήτρια στη Βρετανία ‑ Τη δελέασαν με ένα τσιγάρο και την απήγαγαν

Κόσμος Χτες
Εντόπισαν την κοπέλα μόνη της σε ένα πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ