E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιεράπετρα: Οπλισμένοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε μαθητική θεατρική παράσταση

Ο λόγος της εφόδου φαίνεται πως ήταν μία σκηνή στην οποία μία μαθήτρια πετά κάτω μία γιρλάντα με ελληνικές σημαίες. Η απάντηση της αστυνομίας για το περιστατικό

Δημοσίευση 14/4/2025 | 10:21

Ιεράπετρα: Οπλισμένοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε μαθητική θεατρική παράσταση

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης (10.04.2025) στην Ιεράπετρα, όταν αστυνομικοί έκαναν έφοδο και διέκοψαν το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου, μετά από ανώνυμη καταγγελία που αφορούσε θεατρική παράσταση ενός σχολείου του Ρεθύμνου.

Το έργο που επιλέχθηκε από το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου ήταν το «Ο Εχθρός της Τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς. Ο λόγος που έγινε η ανώνυμη καταγγελία και συνεπώς έφτασε για έλεγχο η αστυνομία στη θεατρική αίθουσα της Ιεράπετρας, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως ήταν η σκηνή της θεατρικής παράστασης κατά την οποία υπάρχει ένας έντονος διάλογος σε μία σχολική αίθουσα, η οποία οδηγεί μία μαθήτρια να πετά στο πάτωμα μία γιρλάντα με ελληνικές σημαίες, αναφέρει το radiolasithi.gr.

Κάποιοι από τους θεατές φαίνεται πως ενοχλήθηκαν με το συγκεκριμένο στιγμιότυπο και έτσι έκαναν καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Ιεράπετρας με σκοπό να ελεγχθεί η κατάσταση.

Δείτε τη σκηνή που προκάλεσε αντιδράσεις:

Στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» βρέθηκαν 3 αστυνομικοί, οι οποίοι έγιναν αντιληπτοί στο κοινό και μετά από διαπραγματεύσεις με τους υπεύθυνους αποχώρησαν έχοντας διαπιστώσει ότι η σημαίες ήταν μέρος του σκηνικού, καταγράφοντας τα στοιχεία της -έκπληκτης- υπεύθυνης εκπαιδευτικού της παράστασης.

Πέρα από την αίθουσα Μελίνα Μερκούρη η παράσταση των μαθητών αναμεταδιδόταν ζωντανά και στο κανάλι Υoutube της διοργάνωσης, από το οποίο λίγο αργότερα αφαιρέθηκε.

«Είναι ύβρις για τη δημοκρατία»

Για το περιστατικό, έβγαλε ανακοίνωση η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, αναφέροντας πως η παρουσία ένοπλων αστυνομικών σε θεατρική παράσταση αποτελεί ύβρις για την δημοκρατία.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ:

Από τις 7-11 Απριλίου στην πόλη της Ιεράπετρας διεξήχθη με τεράστια επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου, μια διοργάνωση που μας γεμίζει μόνο αισιοδοξία, ελπίδα και χαρά. Μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα μαζί με συναδέλφους παρουσίασαν θεατρικές παραστάσεις που με κόπο και μεράκι κατάφεραν να στήσουν και να ανεβάσουν, αποδεικνύοντας έτσι πως η Τέχνη, και εν προκειμένω η δραματική, μπορεί να αποτελέσει έναν υπέροχο τρόπο έκφρασης και δημιουργικότητας για τη νεολαία μας. Η συγκίνηση που σκόρπισαν τα νέα παιδιά δυστυχώς όμως παραλίγο να αμαυρωθεί από ένα περιστατικό που δυστυχώς εκφράζει τον νεοσυντηριτισμό και τον σκοταδισμό μιας μερίδας της κοινωνίας μας.

Συγκεκριμένα, μετά από ανώνυμη καταγγελία κλήθηκε η αστυνομία στον χώρο του φεστιβάλ επειδή κάποιος/α «αγανάκτησε» λόγω του περιεχομένου, της σκηνοθεσίας και της όλης δράσης μιας συγκεκριμένης παράστασης, αυτής που ανέβασαν οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου.

Θα ήταν γελοίο, εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό και επικίνδυνο.

Το γεγονός ότι η αστυνομία έσπευσε (!) στον χώρο του φεστιβάλ την ώρα της παράστασης και κατέγραψε τα στοιχεία των υπεύθυνων καθηγητών, σε συνδυασμό πως μετά το περιστατικό κατέβηκαν από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ τα βίντεο των παραστάσεων, προκαλεί αγανάκτηση. Η θέα οπλισμένων αστυνομικών οργάνων σε ένα χώρο μαθητικής τέχνης αποτελεί ύβρις για την ίδια τη δημοκρατία.

Η ελευθερία της ανθρώπινης έκφρασης μέσω της Τέχνης είναι προφανέστατα αδιαμφισβήτητη. Όσο κι αν επιχειρούν ορισμένοι να επιστρέψει η κοινωνία σε εποχές γύψου και φίμωσης, όσο και αν οι νοσταλγοί της λογοκρισίας αρχίζουν να ξεθαρρεύουν, τολμώντας να βάλουν στο στόχαστρό τους ακόμα και μαθητικές παραστάσεις, δε θα τους περάσει.

Ως ΕΛΜΕ Λασιθίου δηλώνουμε την απερίφραστη στήριξή μας στους συντελεστές της παράστασης και ξεκαθαρίζουμε πως θα είμαστε -εκ του ρόλου μας ορμώμενοι- πάντα αρωγοί της ανθρώπινης δημιουργικότητας και υπερασπιστές του ιερού δικαιώματος που έχει ο άνθρωπος στην ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση. Γνωρίζουμε καλά πως το επίπεδο της καλλιτεχνικής ελευθερίας αντικατοπτρίζει το επίπεδο ελευθερίας μιας δημοκρατίας.

Τελικά ο «Εχθρός της Τάξης» (τίτλος του έργου του Νάιτζελ Γουίλιαμς το οποίο ανέβασαν τα παιδιά) ίσως να βρίσκεται στον μαύρο κι άραχνο μεσαίωνα που κατοικεί στο μυαλό ορισμένων. Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές του Φεστιβάλ, σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και κυρίως στα παιδιά και τους καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Το γεγονός ότι η επιτροπή τους φετιβάλ τίμησε την προσπάθεια της συγκεκριμένης ομάδας με τον έπαινο της ελεύθερης έκφρασης και της επιλογής έργου, αποτελεί παράδειγμα για όλους μας στήριξης και προστασίας της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η ΕΛ.ΑΣ. με Δελτίο Τύπου τοποθετήθηκε για τις αναφορές που κάνουν λόγο για λογοκρισία.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου, η αστυνομία όφειλε να ελέγξει την κατάσταση όπως απαιτείται σε περίπτωση που γίνει ανώνυμη καταγγελία.

Αφού συνομίλησε με τους αρμόδιους, στη συνέχεια αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αστυνομική παρουσία σε σχολική θεατρική παράσταση στην Ιεράπετρα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η Ελληνική Αστυνομία, λειτουργεί πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους τους κράτους, που διασφαλίζουν την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, ιδίως των μαθητών.

Παράλληλα όμως οφείλει να διερευνά κάθε καταγγελία, επώνυμη ή ανώνυμη. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι αστυνομικοί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έδρασαν αυτεπάγγελτα αλλά ανταποκρίθηκαν σε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, όπως προβλέπεται από την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι αστυνομικοί, που εκείνη τη στιγμή εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, προσέγγισαν τον χώρο της εκδήλωσης με διακριτικότητα, χωρίς να διακόψουν ούτε να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της παράστασης, ούτε να προβούν σε οποιονδήποτε έλεγχο, προσαγωγή, καταγραφή στοιχείων μαθητών ή σε άλλη ενέργεια που θα περιόριζε την ελευθερία έκφρασης.

Αντιθέτως, συνομίλησαν αποκλειστικά και μόνο με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, σε χώρο εκτός της αίθουσας της εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν και να διαπιστώσουν τα καταγγελλόμενα.

Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών, που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν «λογοκρισίας» ή “αστυνομικής αυθαιρεσίας”, στερείται κάθε αντικειμενικής βάσης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Ελληνική Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στον θεσμικό της ρόλο, με πρώτιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Πληροφορίες του radiolasithi.gr αναφέρουν πως υπήρχε η καταγραφή των στοιχείων των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στη θεατρική παράσταση αν και η αστυνομία τονίζει πως αυτό δε συνέβη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εγνατία: Ισοπέδωσε το κουβούκλιο των διοδίων το φορτηγό ‑ Συγκλονιστικές εικόνες

Ελλάδα 15.04.2025
Στο κουβούκλιο στο οποίο προσέκρουσε το φορτηγό στην Εγνατία οδό δεν υπήρχε εργαζόμενος

Η μισή Ευρώπη θέλει Καρέτσα ‑ Στο στόχαστρο και της Γιουβέντους ο διεθνής Έλληνας

Αθλητικά Νέα 15.04.2025
Οι Ολλανδοί γράφουν ότι η «Μεγάλη Κυρία» παρακολουθεί τον 17χρονο

Το ΣτΕ ακύρωσε το πρόστιμο στη ΝΔ για τη διαρροή των email των αποδήμων

Ελλάδα 15.04.2025
Παραμένουν όμως σε Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και δύο στελέχη της ΝΔ

Κοζάνη: Φωτιά έπειτα από σοβαρό τροχαίο με φορτηγό στα διόδια Πολυμύλου – Αναφορές για θύματα

Ελλάδα 15.04.2025
Στην περιοχή επικρατεί πυκνή ομίχλη και η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο Βόλου ‑ Ο Μπέος απομακρύνει με σπρωξιές δημοτικό σύμβουλο, δείτε βίντεο

Ελλάδα 15.04.2025
Ο Αχιλλέας Μπέος έβγαλε σηκωτό δημοτικό σύμβουλο από το γραφείο του

Χρυσοχοΐδης: «Απαγορεύονται οι συναυλίες στα Εξάρχεια, ας πάνε κάπου αλλού»

Πολιτική 15.04.2025
Τα Εξάρχεια, όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά, είναι μια περιοχή που «χρησιμοποιείται από κάποιους ως ορμητήριο για επεισόδια»

Σκοτώθηκε στις Ελβετικές Αλπεις ο επικεφαλής της Lego

Κόσμος 15.04.2025
Τα συλλυπητήρια από τη βασίλισσα της Δανίας

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρός με τραύμα από το υπηρεσιακό του περίστροφο μέσα στο αμάξι του αστυνομικός

Ελλάδα 15.04.2025
Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές

Σπερματοζωάρια θα ανταγωνιστούν σε… αγώνα δρόμου με έπαθλο 1 εκατομμύριο δολάρια

Κόσμος 15.04.2025
Το event θα μεταδοθεί ζωντανά με στατιστικά, βαθμολογίες και επαναλήψεις φάσεων

Απόκοσμες εικόνες από το Ιράκ: Αμμοθύελλα «χτύπησε» τρεις μεγάλες πόλεις

Κόσμος 15.04.2025
3.700 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα

Κι όμως κάποιοι άνδρες πιστεύουν ότι οι δασμοί του Τραμπ θα τους βοηθήσουν να βρουν σύντροφο

Κόσμος 15.04.2025
Η σύνδεση δασμών του Τραμπ με την υποτιθέμενη καταπίεση των ανδρών από τις γυναίκες στον εργασιακό χώρο αποκαλύπτει μια επικίνδυνη, μισογυνική κοσμοθεωρία