E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ινδία: Έδιωξαν μαθήτρια με περίοδο από την τάξη

Έδωσε εξετάσεις στα σκαλιά

Δημοσίευση 14/4/2025 | 11:11

Ινδία: Έδιωξαν μαθήτρια με περίοδο από την τάξη
Φωτογραφία από Aju Bhuvanendran

Ένα ιδιωτικό σχολείο στην περιοχή Coimbatore στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού της Ινδίας ανάγκασε μια μαθήτρια που είχε περίοδο και ανήκε στην κατώτερη κάστα Νταλίτ να δώσει τις τελικές της εξετάσεις καθισμένη στα σκαλιά έξω από την τάξη.

Το περιστατικό, που συνέβη την περασμένη Τετάρτη στο Γυμνάσιο Swamy Chidbhavananda Matric στο Σενγκουταιπαλαγιάμ, αναφέρθηκε από τον πατέρα του κοριτσιού, Β. Σουρεντράνα, 34 ετών.

Στην καταγγελία του στην αστυνομία, ο άνδρας ανέφερε ότι οι δύο κόρες του, ηλικίας 14 και 12 ετών, φοιτούν στο εν λόγω σχολείο. Η μικρότερη κόρη, η οποία είναι εγγεγραμμένη στην όγδοη τάξη, είχε την πρώτη της έμμηνο ρύση στις 5 Απριλίου. Έκτοτε, σύμφωνα με τον πατέρα, η μαθήτρια αναγκάστηκε να δώσει εξετάσεις εκτός τάξης: τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τετάρτη, αναγκάστηκε να καθίσει στα σκαλιά για να ολοκληρώσει το τεστ.

Ένα βίντεο, που καταγράφηκε από τη μητέρα του κοριτσιού και κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει τη μαθήτρια να γράφει τις εξετάσεις της σε εξωτερικό χώρο. Στην ηχογράφηση, το κορίτσι ακούγεται να δηλώνει ότι ο διευθυντής της έδωσε την εντολή. Οι γονείς, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, είχαν ζητήσει μόνο να επιτραπεί στην κόρη τους να κάθεται σε ξεχωριστό μέρος μέσα στην τάξη, για να νιώθει πιο άνετα. Αλλά το σχολείο ερμήνευσε το αίτημα ως εξουσιοδότηση για τον πλήρη αποκλεισμό της από το σχολικό περιβάλλον.

Αντιμέτωπος με την αυξανόμενη δημόσια κατακραυγή, ο υπουργός Παιδείας του Ταμίλ Ναντού, Ανμπίλ Μαχές Πογιαμόζι, έλαβε σθεναρή θέση κατά του περιστατικού: «Έχει διεξαχθεί έρευνα του τμήματος κατά του ιδιωτικού σχολείου. Ο διευθυντής του σχολείου έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η καταπίεση των παιδιών με οποιαδήποτε μορφή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η μαθήτρια δεν είναι μόνη της! Είμαστε εδώ. Θα είμαστε εδώ», έγραψε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει δημόσια συζήτηση σχετικά με την επιμονή δύο ζητημάτων που έχουν τις ρίζες τους στο ινδικό κοινωνικό σύστημα: τον διαχωρισμό των καστών και το στίγμα της εμμήνου ρύσεως.

«Πρόκειται για διπλή διάκριση. Όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την κάστα τους, θεωρούνται ακάθαρτες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Μόλις φτάσουν στην εφηβεία, τις αναγκάζουν να κάθονται έξω από το σπίτι τους, δημιουργώντας μια προσωρινή καλύβα από κλαδιά καρύδας για αυτές. Οι Ντάλιτ θεωρούνται επίσης άθικτες. Το κορίτσι Ντάλιτ θεωρείται ακάθαρτο επειδή είναι Ντάλιτ και επειδή έχει έμμηνο ρύση», δήλωσε στο AsiaNews ο Ντεβασαγιαράι Ζακαρίας, πρώην εκτελεστικός γραμματέας της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων της Ινδίας.

Παρά κάποια νομοθετική και κοινωνική πρόοδο - συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του φόρου 12% στα προϊόντα υγιεινής το 2018 - η έμμηνος ρύση παραμένει στίγμα για τις γυναίκες στην Ινδία. Σε πολλά μέρη της χώρας, οι γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν έμμηνο ρύση εξακολουθούν να αποκλείονται από θρησκευτικές τελετές και οικιακές δραστηριότητες και απαγορεύεται η είσοδος σε ναούς και κουζίνες.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 από την Dasra, έναν οργανισμό υγείας εφήβων, περίπου 23 εκατομμύρια κορίτσια από την Ινδία εγκαταλείπουν το σχολείο κάθε χρόνο λόγω έλλειψης επαρκούς υποδομής για τη διαχείριση της εμμηνορροϊκής υγιεινής. Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα εξακολουθούν να μην διαθέτουν προσβάσιμες τουαλέτες, καθαρό νερό, σερβιέτες και επαρκή εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Πώς ζει τα παιχνίδια ο… οπαδός Λεσόρ – Το βίντεο του SKWEEK

Αθλητικά Νέα 24.04.2025
Μετράει αντίστροφα για την επιστροφή στη δράση

Κακοκαιρία: Ο χάρτης με τους 6.000 κεραυνούς που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα

Ελλάδα 24.04.2025
Σε ποια περιοχή της Ελλάδας καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα βροχόπτωσης

Frontex κατά Ελλάδας για επαναπροωθήσεις: Σκέψεις για παραπομπή στην Κομισιόν

Ελλάδα 24.04.2025
Η Ε.Ε. έχει ήδη καλέσει την Ελλάδα να διερευνήσει σειρά σοβαρών καταγγελιών για απελάσεις και εγκατάλειψη μεταναστών στη θάλασσα

«Ήταν μέσα στα αίματα στον Προφήτη Ηλία»: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον λιμενικό που βρέθηκε κρεμασμένος στη Λέσβο

Ελλάδα 24.04.2025
Οι Αρχές θεωρούν πρόσωπο «κλειδί» για την υπόθεση έναν 30χρονο αλβανικής καταγωγής

Μεγάλη διαρροή πετρελαίου στον Δούναβη – Πάνω από 80.000 λίτρα χύθηκαν από φορτηγίδα

Κόσμος 24.04.2025
Το καύσιμο βρίσκεται σε προστατευτικό φράγμα που περιβάλλει το σκάφος

Αυτός είναι το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης στο Χαλάνδρι

Ελλάδα 24.04.2025
Σε ποια υπόθεση είχε εμπλακεί

Τύμπανα πολέμου στα σύνορα Πακιστάν ‑ Ινδίας

Κόσμος 24.04.2025
Σε τροχιά σύγκρουσης μετά το μακελειό στο Κασμίρ

Πυροβολισμοί με καλάσνικοφ στο Χαλάνδρι – Ένας νεκρός έξω από ιατρικό κέντρο

Ελλάδα 24.04.2025
Οι εκτελεστές πέρασαν με το όχημά τους, πυροβόλησαν το θύμα και διέφυγαν - Καίγεται αυτοκίνητο στο Πάτημα, εκτιμάται πως είναι το όχημα διαφυγής των δραστών

Οργή Τραμπ: Πούτιν σταμάτα, ας κλείσουμε τη συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία

Κόσμος 24.04.2025
Ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τη Ρωσία να σταματήσει τα πλήγματα κατά αμάχων, όπως έγινε το περασμένο βράδυ στο Κίεβο.

Κατακραυγή στα social με γαλλικό σάιτ γνωριμιών: Δημιούργησε προκλητικό βίντεο με το AI Starter Pack

Κόσμος 24.04.2025
«Εμετικό» χαρακτήρισαν οι περισσότεροι χρήστες το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα Απριλίου στο Tik Tok και το οποίο διαφήμιζε σάιτ γνωριμιών με AI starter pack με τη Ζιζέλ Πελικό

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε λύκειο ‑ Νεκρό 1 παιδί

Κόσμος 24.04.2025
Καθηγητές κατόρθωσαν να ακινητοποιήσουν τον 15χρονο δράστη