Το πορτρέτο της Αννας Παναγιωταρέα στην Εθνική Πινακοθήκη: Ο πίνακας που προκαλεί αντιδράσεις
Η απάντηση της Εθνικής Πινακοθήκης μετά τα σχόλια
Δημοσίευση 14/4/2025 | 14:01

Ένα πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα διά χειρός του Παναγιώτη Τέτση εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη και έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια.
Σημειώνεται ότι με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου, η Εθνική Πινακοθήκη εγκαινίασε στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα «Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός», μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του, με τον τίτλο «Παναγιώτης Τέτσης – Η Εμμονή του Βλέμματος», η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025.
Όσοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης είδαν ότι μεταξύ των έργων που εκτίθενται είναι και το πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα. Η παρουσίαση αυτού του πορτρέτου, σχολιάστηκε έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαιτίας της άμισθης συνεργασίας της Άννας Παναγιωταρέα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η απάντηση της Εθνικής Πινακοθήκης μετά τα σχόλια
Η Εθνική Πινακοθήκη εξέδωσε ανακοίνωση, μετά τα σχόλια που δέχθηκε για το πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα στην έκθεση.
«Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συμπεριλαμβάνει έργα τέχνης στις εκθέσεις που διοργανώνει με κριτήρια που σχετίζονται αποκλειστικά με την καλλιτεχνική τους αξία, την ιδιαίτερη τεχνοτροπία και τη σχέση τους με τα υπόλοιπα εκτιθέμενα έργα στο πλαίσιο του επιμελητικού σκεπτικού.
Σχετικά με το «Πορτραίτο Α.Π», η κυρία Έφη Αγαθονίκου, Διευθύντρια Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού και Επιμελήτρια της έκθεσης Παναγιώτης Τέτσης – Η Εμμονή του Βλέμματος, τονίζει τη διαφορετικότητα του σε σχέση με τα υπόλοιπα και αναφέρει τα εξής στον αντίστοιχο κατάλογο:
«Ήδη από την εποχή του Παρισιού, το πορτραίτο του Λ.Σ, ο οποίος απεικονίζεται μπροστά σ΄ ένα ανοιχτό παράθυρο -αν όχι το μοναδικό, ένα από τα λίγα έργα που το βάθος ανοίγεται σε εξωτερικό χώρο- αποπνέει μια ποιητική διάθεση. Την ίδια ποιητική διάθεση αποπνέει και το πορτραίτο της Α.Π, πενήντα χρόνια αργότερα. Ζωγραφίζει το πρόσωπο με γκουάς και παστέλ, ενώ το σώμα παρουσιάζεται αφαιρετικά, σε λευκό φόντο με μαύρο κάρβουνο ή παστέλ, δίνοντας την εντύπωση του ατελείωτου, του σχεδίου. Ο ιδιαίτερος αυτός συνδυασμός αποτελεί έναν πειραματισμό για μια διαφορετική εικαστική έκφραση και αποτέλεσμα».
(βλ. <<Παναγιώτης Τέτσης – Η εμμονή του βλέμματος>>, κατάλογος έκθεσης, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, σσ. 29-30, Αθήνα 2025)
Ανάμεσα στα δεκαεννιά πορτραίτα της ενότητας «Οι Φίλοι» είναι το μοναδικό που έχει φιλοτεχνηθεί με παστέλ σε χαρτί και διακρίνεται από μια έντονα αφαιρετική διάθεση με εμφανή επικέντρωση στα προσωπογραφικά χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης το είχε συμπεριλάβει σε έκθεση με πορτραίτα με τίτλο «Οι φίλοι» στη γκαλερί Νέες Μορφές στις 6 Δεκεμβρίου 2005.
Στόχος της έκθεσης Παναγιώτης Τέτσης – Η εμμονή του βλέμματος είναι να αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές της δημιουργικής «εμμονής» και να αποκαλύψει τον άγνωστο Τέτση στα μάτια των θεατών. Στην έκθεση υπάρχουν 3 ακόμη έργα του καλλιτέχνη που δεν θυμίζουν το γνωστό του εικαστικό ιδίωμα.
Ελάτε να τα ανακαλύψετε!!!