E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χρυσοχοΐδης: «Απαγορεύονται οι συναυλίες στα Εξάρχεια, ας πάνε κάπου αλλού»

Τα Εξάρχεια, όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά, είναι μια περιοχή που «χρησιμοποιείται από κάποιους ως ορμητήριο για επεισόδια»

Δημοσίευση 15/4/2025 | 15:50

Χρυσοχοΐδης: «Απαγορεύονται οι συναυλίες στα Εξάρχεια, ας πάνε κάπου αλλού»

«Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται συναυλίες σε μια περιοχή τόσο πυκνοκατοικημένη» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στα Εξάρχεια.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», είπε χαρακτηριστικά τόσο για τις βομβιστικές επιθέσεις όσο και για τα επεισόδια στα Εξάρχεια τα ξημερώματα της Κυριακής, «κανένας δεν θα μείνει ατιμώρητος».

«Είναι κάποιες μικρές καταλήψεις που έχουν ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες. Η Αστυνομία δεν αφήνει να υπάρχουν αυτά όπως τα παλιότερα χρόνια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί αποτελούν ουσιαστικά εστίες ανομίας. Εκκενώνεται για να παραδοθεί το κτίριο στους ιδιοκτήτες. Δεν έχει σχέση με την επικαιρότητα, απλώς είναι ένα μήνυμα ότι το ζήτημα που σχετίζεται με τα επεισόδια στα Εξάρχεια μετά από πάρα πολύ καιρό, που πλέον τα Εξάρχεια απέκτησαν μια άλλη φυσιογνωμία και καθημερινά βελτιώνεται η κατάσταση, το μήνυμα είναι ότι δεν θα ξαναεπιτραπούν, ανεξάρτητα ποιος δίνει άδεια και ποιος όχι, τέτοιου είδους εκδηλώσεις στα Εξάρχεια, στον Λόφο του Στρέφη και όπου αλλού» δήλωσε.

Χρυσοχοΐδης για συναυλίες στα Εξάρχεια: «Ας πάνε κάπου αλλού»

Και συνέχισε: «Στα Εξάρχεια αυτή τη στιγμή γίνεται μια κοσμογονία εξέλιξης και ανάπτυξης πολύ θετική και πολύ ευχάριστη. Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται συναυλίες σε μια περιοχή τόσο πυκνοκατοικημένη και ουσιαστικά χρησιμοποιείται από κάποιους ως ορμητήριο για επεισόδια. Δεν έχουν κανέναν λόγο να μαζεύονται εκεί 2-3 χιλιάδες άνθρωποι και να κάνουν εκδηλώσεις, π.χ., για τη Γάζα ή για οτιδήποτε. Ας πάνε κάπου αλλού, είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε περιοχές οι οποίες ήδη έχουν πολλά βάρη».

«Άρα απαγορεύονται συναυλίες στα Εξάρχεια;» ρώτησαν διευκρινιστικά τον κ. Χρυσοχοΐδη, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απαντά: «Και για λόγους δημόσιας τάξης. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένα σχέδιο για τα Εξάρχεια. Αυτό το σχέδιο προχθές παραβιάστηκε με την επίθεση που δέχτηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις και η περιοχή ουσιαστικά από κάποιους βίαιους, οι οποίοι είχαν προετοιμάσει μια επίθεση με δεκάδες μολότοφ, με αποτέλεσμα να γίνουν καταστροφές».

Στην ερώτηση αν αιφνιδιάστηκε η Αστυνομία και αν κάθε φορά θα βλέπουμε αυτοκίνητα και περιουσίες να καίγονται, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε κατηγορηματικά: «Σας διαβεβαιώ πως όχι. Η Αστυνομία έχει αποκρούσει πάρα πολλές επιθέσεις όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν πολλές φορές και αστοχίες, υπάρχουν και διάφορες καθυστερήσεις, υπήρξαν και προβλήματα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Χρυσοχοΐδης: «Πάρα πολύς κόσμος οδηγεί χωρίς δίπλωμα»

Αναφορικά με την κατάσταση στους δρόμους,ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Πάρα πολύς κόσμος οδηγεί χωρίς δίπλωμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μεγάλη επιβάρυνση της Τροχαίας. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχαν συλληφθεί για μη κατοχή διπλώματος και πήγαν στο αυτόφωρο 2.000 περίπου άτομα σε όλη την Ελλάδα. Φέτος είναι 9.000 τα αυτόφωρα, γιατί δεν είχαν δίπλωμα. Υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα με την οδική συμπεριφορά. Έχουμε πάρα πολλά ατυχήματα. Έχουμε κάνει μια πρόοδο στη χώρα. Πριν από τριάντα χρόνια είχαμε περίπου 2.600 νεκρούς από τα ατυχήματα, σήμερα έχουμε 650 περίπου, αλλά πάλι είμαστε πολύ υψηλά. Έχουν γίνει βήματα, γιατί και τα αυτοκίνητα έγιναν ασφαλέστερα και οι δρόμοι καλύτεροι, όμως τώρα τα ατυχήματα συμβαίνουν στον αστικό χώρο, μες στην πόλη. Στις μεγάλες πόλεις έχουμε πάρα πολλά δίκυκλα, πάρα πολλοί δικυκλιστές είναι χωρίς κράνος».

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές παρασύρσεις πεζών από οδηγούς, διότι δεν έχουμε καλά πεζοδρόμια. Γιατί τα πεζοδρόμιά μας είναι κατειλημμένα από μηχανάκια και λοιπά, διότι μιλάμε όλοι στο κινητό και παρασύρουμε πεζούς κ.ο.κ. Υπάρχει δηλαδή ένα ζήτημα συνολικής συμπεριφοράς και δεν είναι αστυνομικό ζήτημα αυτό, είναι ένα ζήτημα νοοτροπίας μας και αντιλήψεων. Στην Αθήνα έχουμε 5,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα στους ίδιους δρόμους που είχαμε πριν από σαράντα χρόνια, μόνο που τότε τα αυτοκίνητα ήταν 1,5 εκατομμύριο. Δεν μπορεί αυτή η εξίσωση να λυθεί, άρα πέρα από την κατασκευή νέων υποδομών, που είναι ένα ζήτημα μεσομακροπρόθεσμο, το ζητούμενο είναι η χρήση των ΜΜΜ. Έχουν πολλαπλασιαστεί οι έλεγχοι για τη μέθη, γίνονται χιλιάδες αλκοτέστ. Δυστυχώς, μεγάλο ποσοστό οδηγών βρίσκονται σε κατάσταση μέθης, δηλαδή πάνω από το όριο που επιτρέπεται».

Χρυσοχοΐδης: «Δεν έχει καμία υποχρέωση η Αστυνομία να φυλάσσει τη Hellenic Train»

Όσο για την επίθεση στη Hellenic Train, ο υπουργός Προστασίας Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Υπάρχουν κάποιες παρεξηγήσεις στη χώρα μας. Δεν έχει καμία υποχρέωση η Αστυνομία να φυλάσσει την Hellenic Train ούτε κανέναν άλλο. Το έκανε εκ του περισσού, από την ευαισθησία κάποιων αξιωματικών προκειμένου να έχουν μια δυνατότητα αποτροπής περαιτέρω. Η φύλαξη ανήκει στην ίδια την Hellenic Τrain, έχει υποδομές ψηφιακές, κάμερες, προσωπικό και λοιπά. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι οποίοι έπραξαν αυτή την ενέργεια είχαν παρακολουθήσει πώς ακριβώς είναι διατεταγμένες οι δυνάμεις εκεί και έκαναν αυτό που έκαναν. Αυτό δεν σημαίνει ότι φυλάσσεται από την Αστυνομία η Hellenic Τrain ή οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση. Δεν φυλάει η Αστυνομία ιδιωτικές επιχειρήσεις ούτε έχει καμία τέτοια υποχρέωση. Η Αστυνομία έχει υποχρέωση να διαμορφώνει κλίμα ασφάλειας και αποτροπής έκνομων ενεργειών σε όλη τη χώρα με την παρουσία της και τα σχέδιά της».

Για την επίθεση, συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε πως «είναι δυστυχώς μια παθογένεια δεκαετιών, η οποία σε κάθε γενιά σε ένα πολύ μικρό μέρος νέων παιδιών αναπαράγεται. Εμείς δεν έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα, είχαμε μεγάλο πρόβλημα στα Εξάρχεια κάθε βράδυ, είχαμε φωτιές, εκρήξεις, πυροβολισμούς, είχαμε επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ».

Παράλληλα, ερωτηθείς αν φοβούνται για νέο τρομοκρατικό χτύπημα «πιο αναβαθμισμένο», απάντησε: «Δεν υπάρχει η λέξη ''φοβάμαι'', υπάρχει η έννοια της δυνατότητας της αποτροπής, της πρόληψης και υπάρχει και η έννοια της εξάρθρωσης οργανώσεων οι οποίες επιχειρούν με παράνομες πράξεις να βλάψουν την κοινωνική ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Με αυτά η Ελλάδα έχει τελειώσει, με αυτά η Ελλάδα έχει πληρώσει συγκεκριμένους λογαριασμούς, και πολύ ακριβούς μάλιστα, και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν έχουν σχέση με όλα αυτά. Είναι μειοψηφίες οι οποίες επιχειρούν ανοήτως να επαναλάβουν ένα φαινόμενο το οποίο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα πολλοί από αυτούς ακόμα της πρώτης γενιάς βρίσκονται φυλακισμένοι. Προφανώς η μοίρα και των νέων παιδιών, που κρίμα που ασχολούνται με τέτοιου είδους ενέργειες, η μοίρα είναι ίδια. Δηλαδή θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα πολύ σύντομα. Αυτό που κάνουν είναι παράλογο, δεν θα αφήσουμε αυτά τα φαινόμενα να συνεχιστούν. Πολλές φορές μπορεί να μην έχουν στόχο την ανθρώπινη ζωή, να επιτεθούν σε μια υποδομή, αλλά δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν είχαμε τις λεγόμενες παράπλευρες απώλειες και χάθηκαν άνθρωποι και μάλιστα μικρά παιδιά, σας θυμίζω τον Αξαρλιάν. Κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος, καμιά ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς εξιχνίαση. Έχουμε και παλιά ζητούμενα., ένας μεγάλος λογαριασμός είναι η υπόθεση της Marfin, η οποία εκκρεμεί και πρέπει να ταυτοποιηθούν αυτοί οι οποίοι αφαίρεσαν τρεις ζωές».

Τέλος, ρωτήθηκε, αν, 15 χρόνια μετά, υπάρχουν άνθρωποι στην Ελληνική Αστυνομία που ασχολούνται με την υπόθεση της Marfin. Ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε: «Ασφαλώς ασχολούνται, και εγώ προσωπικά ασχολούμαι, γιατί το οφείλουμε στη δημοκρατία μας, το οφείλουμε στη Δικαιοσύνη και το οφείλουμε στο ότι υπάρχουν τρεις οικογένειες πονεμένων ανθρώπων οι οποίες δεν πήραν ποτέ καμιά απάντηση από την Ελληνική Δημοκρατία... Προφανώς υπήρξαν αστοχίες κάποια στιγμή, αυτό όμως δεν πρέπει να σταματήσει την προσπάθεια της Αστυνομίας και των εισαγγελικών Αρχών στη συνέχεια να διερευνήσουν το περιστατικό. Το προσωπικό δεν έχει να κάνει με εμένα προσωπικά και την οποιαδήποτε δική μου επιδίωξη, έχει να κάνει με το γεγονός ότι βίωσα ο ίδιος εκείνη την ημέρα μια μεγάλη επίθεση που έγινε στη Βουλή, το 2010, μια τεράστια επίθεση από μαχαιροβγάλτες Χρυσαυγίτες ακραίους, οι οποίοι επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή και ανακόπηκε από 200 παιδιά της Αστυνομίας που ήταν παρατεταγμένοι μπροστά στη Βουλή και την ίδια ώρα ακούσαμε τα δυσάρεστα νέα μιας τραγωδίας, η οποία μέχρι σήμερα μας κυνηγάει και πρέπει να την εκκαθαρίσουμε».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοζάνη: «Κρανίου τόπος» το σημείο του δυστυχήματος – Αδύνατη η ταυτοποίηση των δύο σορών

Ελλάδα Χτες
«Κρανίου τόπο» θυμίζει το σημείο του δυστυχήματος με τους δύο νεκρούς στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Κοζάνης

Σκάνδαλο στην Ισπανία ‑ Μόνο μια αγωνιστική στον Εμπαπέ για το δολοφονικό μαρκάρισμα στον Μπλάνκο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ενώ μπορούσε να «φάει» έως και 3 αγωνιστικές και να μην παίξει στον τελικό με την Μπαρτσελόνα ο Εμπαπέ τιμωρήθηκε με την ελάχιστη δυνατή ποινή

Πάσχα 2025: Πού θα πάνε φέτος οι πολιτικοί αρχηγοί ‑ Ποιοι θα περάσουν «εκτός των τειχών»

Ελλάδα Χτες
Οικογενειακά θα περάσουν το Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί, με κάποιους να μένουν εντός και άλλους εκτός των τειχών

Λουκέτα σε 30 πρεσβείες και προξενεία σχεδιάζει να βάλει ο Τραμπ ‑ Στοχεύει και ευρωπαϊκές χώρες

Πολιτική Χτες
Η Ουάσινγκτον αναθεωρεί τη διπλωματική της παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που πραγματοποιεί το Υπουργείο Αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης

Βίντεο‑ντοκουμέντο: Διαρρήκτες βεβήλωσαν εικόνα και αφαίρεσαν τάματα σε βυζαντινό ναό

Ελλάδα Χτες
Φορώντας κουκούλες οι τρεις δράστες δε σεβάσθηκαν τίποτε όταν διέρρηξαν την πόρτα του Βυζαντινού Ναού και επιτέθηκαν στην εικόνα της Παναγίας

Συνελήφθη ο οδηγός της νταλίκας για το τροχαίο με τους δύο νεκρούς στην Εγνατία οδό

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ διερευνεί τις ακριβείς συνθήκες του τρομακτικού τροχαίου στην Εγνατία οδό

Εγνατία: Ισοπέδωσε το κουβούκλιο των διοδίων το φορτηγό ‑ Συγκλονιστικές εικόνες

Ελλάδα Χτες
Στο κουβούκλιο στο οποίο προσέκρουσε το φορτηγό στην Εγνατία οδό δεν υπήρχε εργαζόμενος

Η μισή Ευρώπη θέλει Καρέτσα ‑ Στο στόχαστρο και της Γιουβέντους ο διεθνής Έλληνας

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι Ολλανδοί γράφουν ότι η «Μεγάλη Κυρία» παρακολουθεί τον 17χρονο

Το ΣτΕ ακύρωσε το πρόστιμο στη ΝΔ για τη διαρροή των email των αποδήμων

Ελλάδα Χτες
Παραμένουν όμως σε Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και δύο στελέχη της ΝΔ

Κοζάνη: Φωτιά έπειτα από σοβαρό τροχαίο με φορτηγό στα διόδια Πολυμύλου – Αναφορές για θύματα

Ελλάδα Χτες
Στην περιοχή επικρατεί πυκνή ομίχλη και η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο Βόλου ‑ Ο Μπέος απομακρύνει με σπρωξιές δημοτικό σύμβουλο, δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ο Αχιλλέας Μπέος έβγαλε σηκωτό δημοτικό σύμβουλο από το γραφείο του