Τι γιορτάζουμε και τι συμβολίζει η Μεγάλη Τετάρτη
Τι τρώμε τη Μεγάλη Τετάρτη
Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ Δημοσίευση 16/4/2025 | 08:47

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι γνωστή ως η ημέρα της «Συμβολής», καθώς οι Απόστολοι συναντήθηκαν για να συμβουλευτούν για το πώς θα προετοιμαστούν για το Πάσχα και να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με την θρησκευτική τελετουργία.
Συνολικά, η Μεγάλη Τετάρτη είναι μια ημέρα σκέψης και προετοιμασίας για την άφιξη του Πάσχα, καθώς οι Χριστιανοί σκέφτονται τη θυσία του Ιησού Χριστού και ετοιμάζονται να τον υποδεχτούν και να τιμήσουν την ανάστασή του.
Την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί πραγματοποιείται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα ή το βράδυ διεξάγεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου. Κατά τη διάρκεια αυτού του μυστηρίου, ο παπάς αναγνωρίζει επτά Ευαγγέλια και εκφράζει επτά ευχές, προκειμένου να ευλογήσει ένα λάδι που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών.
Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος περιγράφει το γεγονός της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά την οποία μια αμαρτωλή γυναίκα άλειψε τα πόδια του Χριστού με μύρο, επειδή είχε μετανιώσει για τα αμαρτήματά της και έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ο Ιησούς βρισκόταν στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού όταν η γυναίκα εμφανίστηκε και έκανε την πράξη αυτή. Αν και μερικοί μαθητές θεώρησαν την πράξη ως σπατάλη, ο Ιησούς την υπερασπίστηκε και είπε πως αυτό που έκανε η γυναίκα ήταν σωστό, αφού με το μύρο τον ετοίμασε για την ταφή του. Αργότερα, ο Ιούδας πήγε στους Αρχιερείς και τους ρώτησε τι θα του δώσουν για να τους παραδώσει τον Χριστό και αυτοί υποσχέθηκαν να του δώσουν τριάντα αργύρια.
Τι τρώμε στη Μεγάλη Τετάρτη
Σήμερα μπορεί να είναι μια μέρα που έχετε αποφασίσει να απέχετε από το λάδι. Για το κύριο γεύμα σας, προτείνουμε τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια, τα οποία μπορούν να παρασκευαστούν με ή χωρίς λάδι, χωρίς να επηρεάζεται το γευστικό αποτέλεσμα, αρκεί να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας. Συνδυάστε τα με ψωμί ή ρύζι, ελιές ή ταραμά και σαλάτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν συνδυάζετε τα όσπρια με κάποια πηγή αμύλου, όπως το ψωμί ή το ρύζι, προσθέτετε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη στο γεύμα σας.