Η απάτη των 16 χρόνων που σόκαρε την Ισπανία: Πιάστηκε στα πράσα από μια ερώτηση
Τι έκανε γυναίκα για να παίρνει επίδομα – Την «έκαψε» ντετέκτιβ
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/4/2025 | 00:02

Μια Ισπανίδα κατάφερε να εξαπατήσει τις Αρχές επί 16 ολόκληρα χρόνια, παριστάνοντας ότι έχει χάσει τη φωνή της λόγω μετατραυματικού σοκ από επίθεση στο χώρο εργασίας της. Μετά από χρόνια καταβολής επιδόματος αναπηρίας, αποκαλύφθηκε πως όχι μόνο μπορούσε να μιλήσει, αλλά ζούσε μια κανονική ζωή.
Το 2003, ενώ εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ στην Ανδαλουσία, η γυναίκα δέχτηκε επίθεση από πελάτη. Της διαγνώστηκε μετατραυματικό στρες και απώλεια ομιλίας. Η Κοινωνική Ασφάλιση της χορήγησε μόνιμο επίδομα αναπηρίας, ενώ το κόστος καλύφθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία, αφού επρόκειτο για εργατικό ατύχημα.
Χρόνια μετά, σε μια τυπική επανεξέταση του φακέλου, η ασφαλιστική εντόπισε ασυνέπειες. Κανένας γιατρός (οφθαλμίατρος, ορθοπεδικός, δερματολόγος) που είχε επισκεφτεί από το 2009 δεν ανέφερε αλαλία. Υπήρχαν υπόνοιες απάτης, αλλά δεν ήταν αρκετές για να κινηθεί νομικά.
Έτσι, προσέλαβε ιδιωτικό ντετέκτιβ. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο ερευνητής διαπίστωσε πως η «μουγκή» γυναίκα μιλούσε κανονικά στον δρόμο, συνομιλούσε με άλλες μαμάδες έξω από το σχολείο, μιλούσε στο κινητό και συμμετείχε σε μαθήματα zumba.
Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε όταν ο ντετέκτιβ την πλησίασε ζητώντας οδηγίες για ένα πολυκατάστημα. Εκείνη απάντησε με άνεση, περιγράφοντας με λεπτομέρειες τη διαδρομή, αγνοώντας ότι καταγραφόταν. Με αυτό το αποδεικτικό στοιχείο, η ασφαλιστική προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.
Τον Ιανουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας αποφάσισε υπέρ της ασφαλιστικής, αποδεχόμενο το υλικό του ντετέκτιβ, απορρίπτοντας την προσφυγή της γυναίκας για «παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων».
«Διαπιστώθηκε προσομοίωση αλαλίας τουλάχιστον, εξαιρετικά ευνοϊκή εξέλιξη των συμπτωμάτων, καθώς τα κατασταλμένα συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί», ανέφερε η απόφαση.
Μετά την απόφαση, ξεκίνησε νέα υπόθεση για να καθοριστεί το πρόστιμο που θα της επιβληθεί για παράνομη λήψη παροχών, ενώ αναμένεται και αγωγή για επιστροφή των χρημάτων των 16 ετών.