Θα τηρήσουμε την κατάπαυση των 30 ωρών, αν το εννοεί πραγματικά και η Ρωσία, λέει ο Ζελένσκι
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/4/2025 | 21:54

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να τηρήσει πραγματικά την κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 30 ωρών που πρότεινε η Ρωσία, νωρίτερα σήμερα. Μεγάλο Σάββατο, αρκεί και η άλλη πλευρά δεσμευτεί πραγματικά στην κατάπαυση, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Αν ξαφνικά η Ρωσία είναι έτοιμη να εμπλακεί πραγματικά σε πλήεη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, η Ουκρανία θα δράσει ανάλογα, αντιγράφοντας τις κινήσεις της Ρωσίας», δήλωσε σχετικά.
Δεν έχουμε «καμία εμπιστοσύνη στα λόγια που προέρχονται από τη Μόσχα», είπε ακόμη ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την «πασχαλινή εκεχειρία» που θα άρχιζε στις 6 το απόγευμα (τοπική και ώρα Ελλάδος).
Η κατάπαυση, λόγω της εορτής του Πάσχα, θα κρατήσει ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα.
Όπως είπε ο Ζελένσκι, οι επιθέσεις της Ρωσίας συνεχίζονται «σε αρκετούς τομείς του μετώπου». Για αυτόν τον λόγο «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στα λόγια που προέρχονται από τη Μόσχα». «Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς η Μόσχα χειραγωγεί και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα», έγραψε σε δήλωσή του στο Χ.
«Οι αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας θα ενεργήσουν ορθολογικά - απαντώντας με τον ίδιο τρόπο. Κάθε ρωσικό χτύπημα θα αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη απάντηση», δεσμεύτηκε. «Σιωπή ως απάντηση στη σιωπή, αμυντικά πλήγματα ως απάντηση στις επιθέσεις», πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ακόμη ότι αναμένει λεπτομερή ενημέρωση αργότερα απόψε από τον αρχιστράτηγο Ολεξάντρι Σίρσκι μετά από συνομιλίες του με διοικητές μονάδων της πρώτης γραμμής.
Πασχαλινή εκεχειρία κήρυξε ο Πούτιν μετά τις αναφορές ότι ο Τραμπ θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας
Η Ρωσία θα σταματήσει «όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» στο πλαίσιο μιας «πασχαλινής εκεχειρίας» στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Μεγάλο Σάββατο το Κρεμλίνο.
Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει από τις 18:00 σήμερα (ώρα Ρωσίας και Ελλάδας) έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής 20 Απριλίου.
«Δίνω εντολή να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε ο Πούτιν σε συνεδρίαση που μεταδόθηκε ζωντανά από τη ρωσική τηλεόραση.
«Υποθέτουμε πως η ουκρανική πλευρά θα ακολουθήσει το παράδειγμά μας», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού κράτους, η ουκρανική απάντηση «θα δείξει την ειλικρίνεια του καθεστώτος του Κιέβου, τη βούλησή του και την ικανότητά του να σέβεται τις συμφωνίες, να συμμετέχει στη διαδικασία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με στόχο να εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης».
Παρά ταύτα, ο Πούτιν κάλεσε τους στρατιώτες του να «απωθήσουν ενδεχόμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας και τις προκλήσεις του εχθρού και κάθε εχθρική ενέργεια εκ μέρους του».
«Σας ζητώ να είστε πολύ προσεκτικοί και επικεντρωμένοι, να είστε έτοιμοι για μια άμεση και πλήρη απάντηση» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ.
Το Κίεβο, δια του υπουργού Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίχαμ τόνισε ότι η Ουκρανία επιμένει στην πρότασή της για εκεχειρία 30 ημερών.
Προσπάθειες εφαρμογής μίας εκεχειρίας λόγω του Πάσχα στην Ουκρανία έχουν ήδη γίνει δύο φορές, χωρίς επιτυχία, μετά την έναρξη της σύρραξης τον Φεβρουάριο του 2022.
Τον Απρίλιο του 2022, μια πρώτη απόπειρα προς αυτήν την κατεύθυνση, την οποία έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας της άρνησης της Ρωσίας, που είχε κρίνει πως μια κατάπαυση του πυρός θα έδινε την ευκαιρία στον ουκρανικό στρατό να ανασυνταχθεί.
Τον επόμενο χρόνο, τον Ιανουάριο του 2023, ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είχε προτρέψει τα δύο στρατόπεδα να διακόψουν τις εχθροπραξίες για το Πάσχα και η Ρωσία είχε κηρύξει μια εκεχειρία 36 ωρών, όμως η Ουκρανία την είχε καταγγείλει ως παγίδα, οπότε οι μάχες είχαν συνεχιστεί.
Bloomberg: Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τον ρωσικό έλεγχο της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας, ως μέρος μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ανέφερε νωρίτερα το Σάββατο το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η ενδεχόμενη παραχώρηση αποτελεί το τελευταίο μήνυμα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να εδραιώσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και έρχεται καθώς ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο πρότειναν την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές προσπάθειες, εκτός αν σημειωθεί γρήγορα πρόοδος.
Η Κριμαία καταλήφθηκε από το Κρεμλίνο το 2014 μετά από εισβολή και επακόλουθο δημοψήφισμα που διεξήχθη υπό κατοχή. Η διεθνής κοινότητα αντιστάθηκε στην αναγνώριση της χερσονήσου ως ρωσικής για να αποφύγει τη νομιμοποίηση της παράνομης προσάρτησης.
Κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης των διεθνών νόμων και συνθηκών που απαγορεύουν την κατάληψη γης με χρήση βίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα παραχωρήσει έδαφος στη Μόσχα. Όμως η κίνηση αυτή θα αποτελούσε ευλογία για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, , , ο οποίος επιδιώκει εδώ και καιρό τη διεθνή αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Ο Πούτιν μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συμφωνήσει με την πρόταση του Τραμπ για μια ευρεία ειρηνευτική συμφωνία.
Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για το θέμα. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό. Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κριμαίας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των συνομιλιών.
Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στους συμμάχους τους προτάσεις για να καταστεί δυνατή μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο Παρίσι την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου ενός περιγράμματος όρων για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την ελάφρυνση των κυρώσεων κατά της Μόσχας σε περίπτωση διαρκούς εκεχειρίας, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.
Η πρόταση θα παγώσει σε γενικές γραμμές τη γραμμή του μετώπου, με τα περισσότερα άλλα ουκρανικά εδάφη που κατέχονται τώρα από τη Ρωσία να παραμένουν ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ανέφεραν οι πηγές. Οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα ήταν επίσης εκτός συζήτησης.