E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Sonic Dance: Ένα έργο για την ηχώ, την αντήχηση και τη δόνηση

Με την υποστήριξη του E-Daily.gr

Το Sonic Dances θα λάβει χώρα από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 2025 στη ΦΙΑΤ (Φαλήρου 97, Κουκάκι)

Δημοσίευση 23/4/2025 | 16:37

Sonic Dance: Ένα έργο για την ηχώ, την αντήχηση και τη δόνηση
Sonic Dance
ΑΘΗΝΑ
Ημερομηνίες: από 5/5/2025 έως 8/5/2025
ΜΑΙ 2025
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Ωρα προσέλευσης: 21:00
Διάρκεια: 50' λεπτά

ΦΙΑΤ (Φαλήρου 97, Κουκάκι - 117 41)
Εισιτήρια από 8€

H χορογράφος/χορεύτρια, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη παρουσιάζει την παράσταση χορού Sonic Dances, ένα έργο που αναζητά τα άυλα όρια της χορογραφίας μέσω του ρυθμού, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ένα ηχητικό χορό και έναν χορευτικό ήχο.

Φαντάσου έναν αντεστραμμένο κόσμο, όπου η πραγματικότητα είναι σχεδιασμένη ως μια ατμώδης ροή δόνησης και αντήχησης, όπου οι λέξεις διαλύονται σε ηχώ που τρεμοπαίζει, η σωματικότητα γίνεται διάχυτη, σχεδόν χάνεται σε μια ονειρική κατάσταση ακουστικότητας.

— David Toop, Resonant Frequency

Περιγραφή έργου:

Στο Sonic Dances τρεις χορεύτριες συναντιούνται μεταξύ φωνής και κίνησης, συνθέτοντας ένα πολυεπίπεδο ηχοσωματικό τοπίο. Το έργο πραγματεύεται την κίνηση και τον ήχο με ίσους όρους. Αμφισβητεί την κυριαρχία του οπτικού στην αναπαράσταση του χορού, διαμορφώνοντας μια πολυαισθητηριακή εμπειρία με διαφορετικά σημεία πρόσβασης. Μέσω των σωμάτων και των φωνών τους, οι χορεύτριες δημιουργούν μία ρυθμική σύνθεση που ισορροπεί μεταξύ του συγχρονισμού και της πολυρυθμίας.

Το έργο αναπτύσσεται παράλληλα μέσω της κίνησης, της φωνής, της μουσικής και της γραφής, που συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται. Μία πρόταση διασπάται σε λέξεις, γράμματα και συλλαβές· γίνεται η αφορμή για τον σχηματισμό ρυθμικών μοτίβων που πάλλονται, μετακινούνται, διασκορπίζονται και ηχούν. Οι χορεύτριες δημιουργούν μία συνθήκη όπου παρακολουθούν η μία τον ρυθμό της άλλης, ως μια πρακτική διευρυμένης παρουσίας.

Σταδιακά παραδίδονται στα πολυρυθμικά τοπία που οι ίδιες δημιουργούν. Μια αίσθηση μνήμης υπονοείται, όπου αυτό που έχει ήδη ειπωθεί ή γίνει προδιαγράφει αυτό που ακολουθεί. Το Sonic Dances κινείται ανάμεσα στην όραση και την ακοή, με τη μία αίσθηση να προσκαλεί τη φαντασία της άλλης.

Σημείωμα χορογράφου:

Το Sonic Dances έρχεται ως συνέχεια των δύο προηγούμενων έργων μου, του ντουέτου Re-call (2020, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), και του σόλο Phrases (2022, Kampnagel). Στρέφω την προσοχή μου στη δημιουργία παραστάσεων, προσβάσιμων σε κοινό ατόμων με και χωρίς αναπηρία και διερευνώ τις καλλιτεχνικές και αισθητικές προεκτάσεις της προσβασιμότητας στις παραστατικές τέχνες (Aesthetics of Access). Στόχος μου είναι η δημιουργία πολλαπλών τρόπων πρόσληψης του χορού, μέσα από τον συνδυασμό διαφορετικών μέσων. Στο Sonic Dances, εστιάζω στη δημιουργία πρόσβασης στην κίνηση μέσω του ήχου και αντίστροφα, επιτρέποντας την αλληλεπίδραση του κάθε στοιχείου με το άλλο.

Το Sonic Dances δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με:

Σύλληψη / Χορογραφία / Κείμενο: Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη
Μουσική Σύνθεση: Άντης Σκορδής
Ερμηνεία / Συν-δημιουργία υλικού: Χριστίνα Ζαχαρία, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Ξένια Κογχυλάκη
Δραματουργία: Ραλλού Καρέλλα
Σύμβουλος Προσβασιμότητας για τυφλά άτομα και άτομα με οπτική αναπηρία: Άννα-Μαρία Φώσκολου
Σύμβουλος Προσβασιμότητας Υποτιτλισμού: Philipp Wacker
Σχεδιασμός Φωτισμού: Μαριέττα Παυλάκη
Σχεδιασμός Υποτίτλων & Αφίσας: Δημοσθένης Μπάρμπας (Barba Dee)
Φωνητική Καθοδήγηση: Σοφία Σαρρή
Ηχοληψία: Γιώργος Κραββαρίτης
Προγραμματισμός Κονσόλας Φωτισμού: Γιώργος Τσιτσίγκος
Χειρισμός Κονσόλας Φωτισμού: Βασιλική Καπετανάκη
Φωτογραφίες και Βίντεο: Γιώργος Αθανασίου
Επικοινωνία: Κατερίνα Π. Τριχιά
Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής: Όλγα Τσατσούλη (GR), Σοφία Χιονίδου (DE)
Παραγωγή: in the middle AMKE
Συμπαραγωγή: LICHTHOF Theater

Ευχαριστίες: Φίλιππος Βασιλείου, Karate Απόλλων, Πηνελόπη Ηλιάσκου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη.

Προσβασιμότητα

Το έργο έχει δημιουργηθεί εξ αρχής με στόχο να απευθύνεται σε άτομα με και χωρίς αναπηρία, σε τυφλά άτομα και άτομα με οπτική αναπηρία, σε κωφά και βαρήκοα άτομα, προτείνοντας μία εξίσου ηχητική και οπτική εμπειρία χωρίς να απαιτεί τη χρήση υπηρεσιών προσβασιμότητας, ως μία καλλιτεχνική προσέγγιση της προσβασιμότητας (Aesthetics of Access).

Χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδια.
Προβολή υπέρτιτλων.
Χρήση δυνατού ήχου, παρέχονται ωτοασπίδες.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Behörde für Kultur und Medien - Hamburg, το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλος, το Ίδρυμα Hamburgische Kulturstiftung, το Ίδρυμα Claussen Simon Stiftung και το Scheherazade Stiftung.

Η παράσταση υποστηρίζεται από το Goethe-Institut Athen, το FLUX Laboratory Athens μέσω καλλιτεχνικής φιλοξενίας και την ARTWORKS.

Παραγωγή:
in the middle AMKE / Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Sonic Dance: Ένα έργο για την ηχώ, την αντήχηση και τη δόνηση

Θέατρο+Χορός 25.04.2025
ΑΘΗΝΑαπό 05/05 έως 08/05

D3lta Live στο Eightball Club & Live Stage

Μουσική Χτες
EIGHTBALL CLUB22/05

TEDxAUTH 2025: «Εντελέχεια»

Cityλάιφ 18.04.2025
Μην το χάσεις!

Το Navarino Challenge επιστρέφει στις 9‑11 Μαΐου 2025!

Φεστιβάλ 18.04.2025
Νέες δράσεις, νέα fitness trends και Navarino Challenge Talks!

Plastiras Lake Festival 2025

Φεστιβάλ 17.04.2025
ΚΑΡΔΙΤΣΑαπό 11/07 έως 13/07

TechSaloniki 2025: Έρχεται τον Μάιο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Φεστιβάλ 14.04.2025
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΦΟΥΑΓΙΕ Μ2από 16/05 έως 17/05

Street Market by ARTistes στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου

Cityλάιφ 08.04.2025
ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟαπό 09/04 έως 13/04

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στο Principal Club

Μουσική 08.04.2025
PRINCIPAL CLUB THEATER - MYLOS COMPLEX10/0416