Πώς την πάτησαν δύο Ελληνίδες από...πρίγκιπα του Facebook – Και δεν είναι οι μόνες
Απάτες του έρωτα: Από τον «Πρίγκιπα του Αμπου Ντάμπι» στις πιο τρελές ερωτικές απάτες παγκοσμίως
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 24/4/2025 | 00:24

Δύο Ελληνίδες έπεσαν θύματα εξαπάτησης από έναν άνδρα που παρίστανε τον πρίγκιπα από το Άμπου Ντάμπι - όμως δεν έχει συμβεί μόνο σε δικά μας κορίτσια αυτό - τέτοιου τύπου απάτες –γνωστές διεθνώς ως romance scams ή love scams– είναι πολύ διαδεδομένες και στο εξωτερικό.
Ο δράστης φέρεται να εκμεταλλεύτηκε το ρομαντικό ενδιαφέρον των γυναικών, καταφέρνοντας να αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά. Ο απατεώνας τις προσέγγισε μέσω των social media, δείχνοντας έντονο ερωτικό ενδιαφέρον και επικοινωνώντας καθημερινά μαζί τους.
Έστελνε φωτογραφίες, μηνύματα και έκανε τηλεφωνικές κλήσεις, δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Αρχικά, υποστήριζε ότι ο ίδιος θα κάλυπτε όλα τα έξοδα για να τις επισκεφτεί στην Ελλάδα.
Ωστόσο, λίγο πριν την υποτιθέμενη άφιξή του, άρχισε να ζητά χρήματα με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να εκδώσει άδεια εξόδου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χωρίς να πληρώσει. Μάλιστα, έστελνε ψευδή email για να φαίνεται πειστικός. Στην αρχή, ζήτησε 2.500 ευρώ για μια εβδομάδα παραμονής στην Ελλάδα και στη συνέχεια, απαίτησε 10.000 ευρώ για άλλες επτά ημέρες.
Μία από τις γυναίκες κατέθεσε το ποσό των 10.000 ευρώ σε λογαριασμό που της υπέδειξε ο άνδρας, ο οποίος όμως στη συνέχεια εξαφανίστηκε: διέγραψε το προφίλ του στο Facebook και διέκοψε κάθε επαφή.
Τέτοιου τύπου απάτες –γνωστές διεθνώς ως romance scams ή love scams– είναι πολύ διαδεδομένες και στο εξωτερικό. Στηρίζονται στο ίδιο μοτίβο: ο δράστης χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης μέσω διαδικτύου, παρουσιάζεται ως κάποιος πλούσιος, σημαντικός ή/και εξωτικός (όπως πρίγκιπας, στρατιωτικός σε αποστολή, επιχειρηματίας κ.λπ.), και στη συνέχεια ζητά χρήματα για κάποιο «επείγον» ή «δραματικό» λόγο.
Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι χάνουν εκατομμύρια δολάρια λόγω τέτοιων απατών
Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) έχει αναφέρει ότι κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι χάνουν εκατομμύρια δολάρια λόγω τέτοιων απατών!
Το 2023, μόνο στις ΗΠΑ, οι αναφορές για romance scams άγγιξαν τις 70.000 περιπτώσεις, με συνολικές απώλειες άνω των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην Αυστραλία, η πλατφόρμα Scamwatch κατέγραψε επίσης εκατοντάδες παρόμοιες υποθέσεις, συχνά με τους απατεώνες να παριστάνουν στρατιωτικούς ή εργαζόμενους σε πετρελαϊκές πλατφόρμες.
Στην Ευρώπη, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επίσης δει αύξηση αυτών των περιστατικών. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου οι απατεώνες χρησιμοποίησαν ακόμα και φωτογραφίες υπαρκτών στρατηγών του ΝΑΤΟ ή διάσημων επιχειρηματιών. Το κοινό μοτίβο είναι πάντα το ίδιο: συναισθηματική χειραγώγηση και αίτημα για χρήματα είναι παγίδα.
Να σας θυμήσουμε τον πιο διάσημο απατεώνα, τον... “Tinder Swindler”! Ο διάσημος πλέον Simon Leviev (ψεύτικο όνομα), υποδυόταν τον γιο διαμαντέμπορου. Έπειθε γυναίκες να του στέλνουν τεράστια ποσά επειδή «κινδύνευε η ζωή του». Έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσω του ντοκιμαντέρ στο Netflix. Συνολικά, απέσπασε εκατομμύρια δολάρια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.