Κοστίζει εκατομμύρια να λες «ευχαριστώ» στο ChatGPT – Η απίστευτη αποκάλυψη του CEO της OpenAI
Όταν το «ευχαριστώ» στο ChatGPT κοστίζει… μια περιουσία
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 25/4/2025 | 00:23

Μπορεί να λένε πως η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα, αλλά στην περίπτωση του ChatGPT κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο CEO της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, αποκάλυψε ότι οι ευγενικές φράσεις όπως το «παρακαλώ» και το «ευχαριστώ» από τους χρήστες, έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας του συστήματος — και συγκεκριμένα, της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.
Η αθώα αυτή συνήθεια έχει οδηγήσει σε εκατομμύρια δολάρια εξόδων για την εταιρεία, καθώς κάθε λέξη μετράει όταν μιλάμε για υπολογιστική ισχύ και ενέργεια.
Παρότι ορισμένοι χρήστες προτιμούν τον κοφτό, «ρομποτικό» διάλογο με την τεχνητή νοημοσύνη, ένα μεγάλο ποσοστό συνομιλεί μαζί της σαν να είναι άνθρωπος, με ευγένεια και καλούς τρόπους. Κι αυτό φαίνεται να έχει και… οικολογικό αντίκτυπο.
Ειδικά τώρα που η λειτουργία μνήμης του ChatGPT έχει εξελιχθεί και θυμάται τις προηγούμενες συνομιλίες, πολλοί σκέφτονται πως δεν θα ήθελαν να τους θυμάται το chatbot ως αγενείς — μην έχουμε και τίποτα απρόοπτα στο μέλλον!
Μια έρευνα που έγινε τον Δεκέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι το 71% των ερωτηθέντων κάνουν συνειδητή προσπάθεια να είναι ευγενικοί με την τεχνητή νοημοσύνη. Άλλοι πάλι αποφεύγουν τις ευγένειες για να είναι πιο σύντομοι. Πάντως, ένα 12% ομολόγησε ότι είναι ευγενικό... από φόβο για το τι μπορεί να ακολουθήσει.
Το όλο θέμα πήρε διαστάσεις όταν κάποιος ανέβασε στο X (πρώην Twitter) μια απορία για το πόσο κοστίζει η ευγένεια των χρηστών στην OpenAI. Η ανάρτηση έγινε viral, συγκεντρώνοντας χιλιάδες retweets και πάνω από 180.000 likes. Ο ίδιος ο Όλτμαν απάντησε, αποκαλύπτοντας πως το κόστος φτάνει τα 10 εκατομμύρια δολάρια — μόνο και μόνο επειδή οι χρήστες μιλούν… κόσμια.
Για να καταλάβει κανείς πόσο απαιτητική είναι η λειτουργία ενός τέτοιου chatbot, αρκεί να γνωρίζει πως μία σύντομη απάντηση μπορεί να καταναλώνει έως και 0,14 kWh, όσο δηλαδή θα κατανάλωναν 14 λαμπτήρες LED αναμμένοι για μία ώρα.
Παρόλα αυτά, ο Όλτμαν δείχνει να πιστεύει ότι η ευγένεια αξίζει τον κόπο – και το κόστος. Άλλωστε, αυτή είναι που βοηθά την τεχνητή νοημοσύνη να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.