E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αξιολόγηση του Δημοσίου από πολίτες: Πρεμιέρα την Τετάρτη – Πώς θα γίνεται

Όλες οι πληροφορίες

Δημοσίευση 27/4/2025 | 10:15

Αξιολόγηση του Δημοσίου από πολίτες: Πρεμιέρα την Τετάρτη – Πώς θα γίνεται

Με μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να αλλάξει τη σχέση των πολιτών με το κράτος, η κυβέρνηση ενεργοποιεί εντός της εβδομάδας την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες.

Η ανάγκη για αποτίμηση των υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου από τους συναλλασσόμενους προέκυψε εξαιτίας των διαχρονικών προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης, όπως η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες.

Ήδη, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για τη συστηματική εκτίμηση της απόδοσης των δημοσίων υπηρεσιών μέσα από έρευνες, ερωτηματολόγια και πλατφόρμες υποβολής παραπόνων και προτάσεων.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) εισήγαγαν για πρώτη φορά οργανωμένο σύστημα αξιολόγησης της εξυπηρέτησης, ενώ η λειτουργία του gov.gr, προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να βαθμολογούν τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η νέα πρωτοβουλία των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εισάγει για πρώτη φορά στη χώρα ένα συγκροτημένο μηχανισμό αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες.

Από την ερχόμενη Τετάρτη και για δύο εβδομάδες 5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (κεντρική βάση μοναδικής καταχώρησης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των πολιτών), ηλικίας 17 ετών και άνω, θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης.

Θα κληθούν ειδικότερα μέσω email να απαντήσουν σε 40-50 ερωτήσεις, βαθμολογώντας από το 1 έως το 10 την εξυπηρέτηση, την ταχύτητα, την ευγένεια και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, ενώ θα μπορούν να καταθέσουν και παρατηρήσεις.

Η πλατφόρμα (η ηλεκτρονική διεύθυνσή της θα ανακοινωθεί την Τετάρτη) θα είναι προσβάσιμη με τους προσωπικούς κωδικούς του gov.gr, προκειμένου να διασφαλιστεί η μοναδικότητα της ψήφου.

Οι υπηρεσίες που θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των πολιτών είναι ενδεικτικά φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το Κτηματολόγιο, ψηφιακές υπηρεσίες φορέων κυβέρνησης όπως είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, υπηρεσίες του gov.gr, (υπεύθυνη δήλωση, kids wallet, εισιτήρια αθλητικών αγώνων κ.λπ.), υπηρεσίες των περιφερειών, όπως π.χ. η κατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς και οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες τους, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις υπηρεσίες των δήμων, όπως είναι ο ηλεκτροφωτισμός, η ανακύκλωση, η καθαριότητα, το πράσινο, οι παιδικές χαρές, το οδόστρωμα, τα πεζοδρόμια, τα δημοτικά ιατρεία, η πολεοδομία, η δημοτική συγκοινωνία και οι χώροι στάθμευσης.

Θα υπάρχουν επίσης και δύο ερωτήσεις για παρατηρήσεις και προτάσεις, η μία για το ποιες άλλες υπηρεσίες επιθυμούν να ψηφιοποιηθούν, και η άλλη για ελεύθερα σχόλια προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα διαχωριστούν οι απαντήσεις από το φυσικό πρόσωπο, θα συλλέγονται αθροιστικά και θα επεξεργάζονται «σαν μία μεγάλη δημοσκόπηση που αφορά την καθημερινότητα», όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος. Στη συνέχεια, μέσα στον Μάιο, τα δεδομένα θα είναι δημόσια προσβάσιμα.

Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται δύο φορές τον χρόνο, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, επιτρέποντας στους φορείς να εντοπίζουν δυσλειτουργίες και να παρεμβαίνουν βελτιωτικά.

Το φθινόπωρο αναμένεται η δεύτερη φάση της αξιολόγησης, κατά την οποία μετά από κάθε χρήση δημόσιας υπηρεσίας με άμεση επαφή (νοσοκομεία, ΚΕΠ κ.α.), ο πολίτης θα λαμβάνει μοναδικό κωδικό (QR code), μέσω του οποίου θα εισέρχεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για απευθείας αξιολόγηση της συναλλαγής.

«Ο τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι ο πολίτης και για πρώτη φορά θα του δώσουμε τα εργαλεία να μπορεί να μας αξιολογεί συνολικά και να μας κάνει υποδείξεις για το πώς μπορούμε να βελτιωθούμε», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο Μάρτιο, προαναγγέλλοντας τη νέα πρωτοβουλία.

Διάφορες έρευνες που διεξάγονται κατά καιρούς για την αποτίμηση από τους πολίτες των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών ίσως αποτελέσουν προάγγελο των αποτελεσμάτων της ψηφιακής αξιολόγησης. Οι έρευνες αυτές δείχνουν ότι οι πολίτες αξιολογούν θετικά υπηρεσίες που έχουν εκσυγχρονιστεί (όπως τα ΚΕΠ και το gov.gr), και αρνητικά υπηρεσίες που απαιτούν φυσική παρουσία στο γκισέ και διεκπεραίωση των υποθέσεων τους με έντυπα έγγραφα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανακαλύφθηκαν κρυμμένες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα σε βίλα της Ρώμης – Τυχαίο εύρημα από ηλεκτρολόγο

Πολιτισμός 27.04.2025
Ένας ηλεκτρολόγος ανακάλυψε κατά τύχη εκπληκτικές τοιχογραφίες του Μπαρόκ ζωγράφου Carlo Maratta, κρυμμένες για σχεδόν δύο αιώνες στη βίλα Farnesina στη Ρώμη

Σκιώδης αγορά εισιτηρίων για το Μουντιάλ 2026: Τιμές έως 53.000€ για εισιτήρια που δεν υπάρχουν!

Αθλητικά Νέα 27.04.2025
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026

Νέες εξελίξεις στην τραγωδία στο Βανκούβερ ‑ Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Κόσμος 27.04.2025
Το όχημα κατέληξε σε πεζούς σε πολυσύχναστο σημείο του Βανκούβερ – Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών

Περιστέρι: Συνελήφθη 44χρονος με όπλο σε κέντρο διασκέδασης

Ελλάδα 27.04.2025
Ο κατηγορούμενος οδηγείται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή

Σιδερένια πόρτα πλάκωσε μικρό παιδί στη Λίμνη Ωραιοκάστρου

Ελλάδα 27.04.2025
Η σιδερένια πόρτα τραυμάτισε το αγοράκι σε πρόσωπο και κεφάλι

Ηράκλειο: Μεγάλες ρωγμές σε σπίτια στις Βούτες χωρίς να έχει γίνει σεισμός

Ελλάδα 27.04.2025
Για αυτοψία μεταβαίνει ο Ευθύμιος Λέκκας

Πάπας Φραγκίσκος: Ποιος θα είναι ο διάδοχός του – Η σύγκληση του Κονκλάβιου στις αρχές Μαΐου

Κόσμος 27.04.2025
Οι 12 papabile και πότε αναμένεται να συγκληθεί το Κονκλάβιο στην Καπέλα Σιστίνα

Μετρό: Κλειστοί προσωρινά οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»

Ελλάδα 27.04.2025
Απόπειρα αυτοκτονίας έγινε στον σταθμό του Μετρό Ευαγγελισμός και για τον απεγκλωβισμό του άνδρα επιχειρούν 9 πυροσβέστες

Συνάντηση Τραμπ ‑ Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε τη στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Κόσμος 27.04.2025
Στόχος της συζήτησης ήταν η αναθέρμανση των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 3‑2 (παρ.): Κυπελλούχοι οι Μπλαουγκράνα μετά από ματσάρα!

Αθλητικά Νέα 27.04.2025
Με γκολάρα του Ζιλ Κουντέ στο 116’, η Μπαρτσελόνα λύγισε την Ρεάλ Μαδρίτης