Γιατί επηρεάστηκαν οι τηλεπικοινωνίες της Γροιλανδίας από το μπλακ άουτ στην Ισπανία;
Aπρόσμενες συνέπειες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 29/4/2025 | 16:23

Ένα μεγάλο μπλακ άουτ που σημειώθηκε στην Ιβηρική Χερσόνησο είχε απρόσμενες συνέπειες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Γροιλανδία. Απομακρυσμένοι οικισμοί της χώρας έχασαν την πρόσβαση σε βασικές δορυφορικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων του ίντερνετ, των τηλεφωνικών επικοινωνιών και των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων.
Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος της Γροιλανδίας, Tussass, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η σύνδεση με τον κρίσιμο δορυφορικό εξοπλισμό που βρίσκεται στο Μασπαλόμας της Ισπανίας διεκόπη. Όπως δήλωσε η εταιρεία, ο συγκεκριμένος εξοπλισμός είναι απαραίτητος για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε διάφορες απομακρυσμένες περιοχές του νησιού.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επαφή με τον εξοπλισμό μας στο Μασπαλόμας στην Ισπανία, από τον οποίο εξαρτιόμαστε πάρα πολύ για να μπορούμε να προμηθεύουμε τους πελάτες μας στην περιοχή του δορυφόρου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Tussass σε ανακοίνωσή της.
Οι περιοχές που επλήγησαν ήταν κατά κύριο λόγο μικροί και απομακρυσμένοι οικισμοί της Γροιλανδίας, όπου οι κάτοικοι βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε δορυφορικές υπηρεσίες για την επικοινωνία τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Αν και προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι άνθρωποι επηρεάστηκαν συνολικά, το γεγονός καταδεικνύει πόσο ευάλωτες είναι κάποιες περιοχές σε τεχνικά προβλήματα που συμβαίνουν μακριά από αυτές.
Η μαζική συσκότιση που έπληξε την Ισπανία και την Πορτογαλία το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε να αποκαθίσταται σταδιακά αργότερα το ίδιο βράδυ. Ωστόσο, στη Γροιλανδία, οι διακοπές στις τηλεπικοινωνίες ήταν άμεσες και αρκετά σοβαρές. Η Tussass διερευνά αν το μπλακ άουτ στην Ισπανία συνδέεται άμεσα με την απώλεια της δορυφορικής επικοινωνίας, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επίσημα η αιτία.
Το περιστατικό αυτό έρχεται να υπενθυμίσει πόσο ευαίσθητη μπορεί να είναι η τεχνολογική υποδομή μικρών και απομονωμένων περιοχών, οι οποίες βασίζονται σε διεθνή δίκτυα για να παραμένουν συνδεδεμένες. Ένα τεχνικό πρόβλημα στην άλλη άκρη του κόσμου μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες ακόμη και σε περιοχές τόσο απομακρυσμένες όσο η Αρκτική.