55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ελληνικό σινεμά
Δημοσίευση 23/10/2014 | 14:12
Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου μαζί με δημιουργούς και θεατές , σε μια μεγάλη γιορτή γεμάτη κλασικές κι αγαπημένες ταινίες, πρεμιέρες, καθώς και φιλμ πρόσφατης παραγωγής που έχουν ήδη κάνει αίσθηση.
Συνολικά 36 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν φέτος στη διοργάνωση, ενώ 10 ελληνικά project και ταινίες θα παρουσιαστούν στο τμήμα της Αγοράς.
Φέτος το κοινό έδωσε δυναμικό παρών, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτή την επέτειο και ψήφισε την ταινία της επιλογής του, μέσα από μια λίστα 200 ταινιών που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι είκοσι ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη, στο αφιέρωμα «1914 – 2014: 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος». Με χρονολογική σειρά, οι ταινίες είναι οι εξής:
Κοινωνική σαπίλα Στέλιος Τατασόπουλος, 1932
Κάλπικη λίρα Γιώργος Τζαβέλλας, 1955
Στέλλα Μιχάλης Κακογιάννης , 1955
Ο δράκος Νίκος Κούνδουρος, 1956
Συνοικία το όνειρο Αλέκος Αλεξανδράκης, 1961
Ευδοκία Αλέξης Δαμιανός, 1971
Ο θίασος Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1975
Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1978
Γλυκιά συμμορία Νίκος Νικολαΐδης, 1983
Η τιμή της αγάπης Τώνια Μαρκετάκη, 1983
Καλή πατρίδα σύντροφε-Beloiannisz Λευτέρης Ξανθόπουλος, 1986
Όλα είναι δρόμος Παντελής Βούλγαρης, 1998
Από την άκρη της πόλης Κωνσταντίνος Γιάνναρης, 1998
Πες στη μορφίνη, ακόμα την ψάχνω Γιάννης Φάγκρας, 2001
Σώσε με Στράτος Τζίτζης, 2001
Οι γενναίοι της Σαμοθράκης Σταμάτης Τσαρουχάς, 2003
ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα Τάσος Μπουλμέτης, 2003
Στρέλλα Πάνος Χ. Κούτρας, 2009
Κυνόδοντας Γιώργος Λάνθιμος, 2009
Μικρά Αγγλία Παντελής Βούλγαρης, 2013
Η βωβή ταινία Κοινωνική σαπίλα, θα προβληθεί με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής που γράφτηκε ειδικά για το φιλμ από τον Χάρη Γκατζόφλια (ο ίδιος στο πιάνο , κρουστά, ακορντεόν και ο Μιγκέλ Μιχαηλίδης στο βιολί).
Όπως κάθε χρόνο, οι πρεμιέρες θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των θεατών, φέρνοντας στη Θεσσαλονίκη ταινίες που θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο 55ο Φεστιβάλ. Συνολικά επτά ταινίες θα παρουσιαστούν σε πρώτη προβολή στη διοργάνωση.
Η Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ, αφηγείται την περιπέτεια ενός φωτοφοβικού βρικόλακα (Βαγγέλης Μουρίκης) ως τα έγκατα της Γης. Γυρισμένο στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στην Αλάσκα και τη Νέα Ορλεάνη, το Forget Me Not του Γιάννη Φάγκρα εστιάζει στην ιστορία δυο εραστών στην άκρη του κόσμου – στους βασικούς ρόλους οι Αλίκη Δανέζη–Κνούτσεν και Γιάννης Στάνκογλου. Στρέφοντας το βλέμμα στην Ελλάδα του σήμερα, ο Δημήτρης Κολλάτος καταθέτει τη δική του οπτική στην ταινία Η εκδίκηση του Διονύσου.
Η ταινία Πολκ των Βλαδίμηρου Νικολούζου και Νίκου Νικολόπουλου πραγματοποιεί ένα ταξίδι μέσα από το χρόνο και τη μνήμη με αφορμή την ιστορικής σημασίας δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ. Με φόντο το Παρίσι στην ταινία Ως το κόκκαλο του Θοδωρή Κουτσάφτη, μια γυναίκα αγωνίζεται να αποκαταστήσει την αλήθεια με αφορμή μια πλεκτάνη. Δέσμια μιας σκληρής καθημερινότητας η πρωταγωνίστρια της ταινίας Βασίλισσα Αντιγόνη του Τηλέμαχου Αλεξίου ταυτίζεται με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, ακολουθώντας μια αβέβαιη διαδρομή. Αντιμέτωπος με εύθραυστες προσωπικές ισορροπίες, βρίσκεται ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας Dark Illusion του Μάνου Καρυστινού.
Τιμώντας τα 100 χρόνια του ελληνικού σινεμά , το Φεστιβάλ καλεί φέτος την σύγχρονη ελληνική παραγωγή να συμμετάσχει σε αυτή τη γιορτή, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το πανόραμα ενός αιώνα ελληνικής μυθοπλασίας από το 1914 έως σήμερα. Εννέα ταινίες πρόσφατης παραγωγής, που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα θα προβληθούν στην 55η διοργάνωση. Το φιλμ Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα, ξετυλίγει το αγωνιώδες όσο και συγκινητικό οδοιπορικό ενηλικίωσης δύο αδελφών αλβανικής καταγωγής. Τη νεοελληνική πραγματικότητα στηλιτεύει η ταινία Το μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη, με ήρωα έναν άντρα που εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Ανάμεσα στο δράμα και τη μαύρη κωμωδία το φιλμ Έκρηξη του Σύλλα Τζουμέρκα, σκιαγραφεί την πορεία μιας γυναίκας που επαναστατεί ενάντια σε ό,τι αγάπησε. Δυο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται μέσα σε μια έρημη Αθήνα στο Για πάντα της Μαργαρίτας Μαντά. Ζητήματα ταυτότητας και μετανάστευσης θίγουν οι ταινίες Electra του Πέτρου Σεβαστίκογλου και 7 θυμοί του Χρήστου Βούπουρα, ενώ στην Μητριαρχία του Νίκου Κορνήλιου εξήντα γυναίκες συζητούν, εξομολογούνται και επαναπροσδιορίζουν τη θέση τους στον κόσμο σήμερα. Στην εκρηκτική σχέση ενός παιδιού με τους γονείς του επικεντρώνεται η ταινία Ανεμιστήρας του Δημήτρη Μπίτου, ενώ μια ακραία εμπειρία βιώνει και η ηρωίδα του φιλμ Α του Στάθη Αθανασίου.
Σημαντική είναι και φέτος η ελληνική παρουσία στην Αγορά του 55ου ΦΚΘ, με συμμετοχές στα τμήματα Crossroads και Works in Progress, αλλά και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη , δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου.
Έξι κινηματογραφικά σχέδια από την Ελλάδα συμμετέχουν φέτος στο
10ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads:
ARK - Σκηνοθεσία: Αριστοτέλης Μαραγκός, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος, plays2place productions, Ελλάδα
GREENHOUSE - Σκηνοθεσία: Νίκος Κρητικός, Παραγωγή: Φωτεινή Οικονομοπούλου, Oh My Dog, Ελλάδα
KILA - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Παραγωγή: Γιώργος Κυριάκος, View Master, Ελλάδα
A PACK OF SHEEP - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Παραγωγή: Κωνσταντίνα Σταυριανού, Ελίνα Ψύκου, Graal Films, Ελλάδα
TAILOR - Σκηνοθεσία: Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Παραγωγή: Φένια Κοσσοβίτσα, Blonde Audiovisual S.A, Ελλάδα
THERE, WHERE NO ONE KNEW HOW TO CRY - Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου, Black Bird Productions, Ελλάδα
Επιπλέον, στο τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς συμμετέχουν οι εξής ελληνικές ταινίες:
1. SUNTAN - Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Παραγωγή: Φαίδρα Βόκαλη, Marni Films, Ελλάδα
2.HEATWAVE - Σκηνοθεσία: Joyce A. Nashawati, Παραγωγή: Φένια Κοσσοβίτσα, Blonde Audiovisual S.A, Συμπαραγωγή: GOOD Lap Production, To Be Continued, Ελλάδα-Γαλλία (Η ταινία Heatwave συμμετείχε ως κιν/φικό σχέδιο στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads το 2010)
3. SYMPTOM – Σκηνοθεσία , Παραγωγή: ¶γγελος Φραντζής, The Gardens / Filmiki Productions, Ελλάδα
4. URSUS MINOR – Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Ελισάβετ Χρονοπούλου, Ελλάδα
5. NIMA (working title) - Σκηνοθεσία: The Boy, Παραγωγή: Ελένη Μπερτέ, Logline Film Essentials, Ελλάδα