Η Σοφία Βέμπο ήταν μοναδική τραγουδίστρια και ηθοποιός, σύμβολο του ελληνικού αγώνα και του πενταγράμμου.
Η Σοφία Βέμπο γεννιέται ως Έφη Μπέμπο στις 10 Φεβρουαρίου 1910, στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης.
Το 1933, κατά το ταξίδι της προς τη Θεσσαλονίκη, την ανακαλύπτει ο γνωστότερος καλλιτεχνικός διευθυντής της συμπρωτεύουσας και αμέσως της προτείνει δουλειά.
Η επιτυχία της στη Θεσσαλονίκη την οδηγεί αργότερα στην Αθήνα. Συμμετέχει σε μουσικοθεατρική παράσταση με τον Ορέστη Μακρή και τη Μαρίκα Νέζερ, μεταξύ άλλων.
Όταν, ωστόσο, η Κολούμπια είδε το τραγούδι της «Μη Ζητάς Φιλιά» να γίνεται ασύλληπτη επιτυχία, της εξασφάλισε πολυετές συμβόλαιο
Έπειτα ακολουθεί η μια παράσταση μετά την άλλη, και μετά η πρώτη δισκογραφική δουλειά με την Παρλοφόν, αφού η Κολούμπια την έκοψε λόγω της ιδιαίτερης χροιάς της φωνής της! Όταν, ωστόσο, η Κολούμπια είδε το τραγούδι της «Μη Ζητάς Φιλιά» να γίνεται ασύλληπτη επιτυχία, της εξασφάλισε πολυετές συμβόλαιο.
Το 1938 η Κολούμπια, στο νέο συμβόλαιο της Βέμπο, της παραχωρεί το 10% των κερδών από την πώληση των δίσκων της, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι τραγουδιστές πληρώνονταν μεροκάματο για τη δισκογραφία τους!
Και έπειτα ήρθε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Τα τραγούδια της, πατριωτικά και εμψυχωτικά, έδιναν κουράγιο σε αυτούς που πολεμούσαν στο μέτωπο.
Η Βέμπο προσέφερε στο Πολεμικό Ναυτικό 2.000 χρυσές λίρες ως οικονομική βοήθεια.
Με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα, η Βέμπο φυγαδεύεται στη Μέση Ανατολή.
Μετά τον πόλεμο, η καριέρα της Βέμπο συνεχίστηκε με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Το 1949 απέκτησε τη δική της θεατρική στέγη στο Μεταξουργείο, το «Θέατρον Βέμπο», αναβιώνοντας το θεατρικό είδος της επιθεώρησης με σατιρικά έργα. Παντρεύτηκε τον Μίμη Τραϊφόρο το 1957.
Τη βραδιά του Πολυτεχνείου έκρυψε στο σπίτι της φοιτητές από τις χουντικές δυνάμεις, τους οποίους αρνήθηκε να παραδώσει στην Ασφάλεια, που χτυπούσε επίμονα την πόρτα της!
Η Σοφία Βέμπο πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 11 Μαρτίου 1978.