Coil Project
Ένα multimedia φωτογραφικό δρώμενο στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Δημοσίευση 7/11/2014 | 21:10
https://polychorosket.gr/
Ωρα προσέλευσης: 17:00
8E
Μετά το περσινό και εναρκτήριο Temps Zero Athens, το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων συνεχίζει να αναζητά βιώσιμους και δημιουργικούς τρόπους που επιτρέπουν σε νέους φωτογράφους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να συνδιαλέγονται.
Ο Ηλίας Γεωργιάδης, ιδρυτής του online περιοδικού Coil Magazine, επιμελείται έναν κύκλο προβολών και φωτογραφικών slideshows βασισμένο στις αναζητήσεις ανερχόμενων και καταξιωμένων φωτογράφων από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ιαπωνία. Χωρίς να ανήκουν σε μία Σχολή ή να κατατάσσονται σΆ ένα αναγνωρισμένο ρεύμα, οι δουλειές αυτές, από τη Γαλλία μέχρι την Ιαπωνία, από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Φινλανδία, μοιράζουν μια συμβολική, ποιητική και κοινωνική προσέγγιση του φωτογραφικού μέσου και φανερώνουν εκπληκτικά σημεία συνάντησης, κοινές ανησυχίες (προβληματική σύνδεση του ατόμου με το συλλογικό, απόδοση της υπόκωφης βίας που διατρέχει τις σύγχρονες κοινωνίες, διείσδυση του ονειρικού στοιχείου στην περιγραφή της πόλης, δημιουργία μιας φωτογραφικής γλώσσας που δεν κινητοποιεί μόνο το βλέμμα αλλά και τη μνήμη του θεατή...), κοινές αναφορές (Michael Ackerman, Jacob Aue Sobol, Adam Cohen…), κοινές τεχνοτροπίες (πάντρεμα της αναλογικής και της ψηφιακής τεχνολογίας, οπτικοακουστικοί πειραματισμοί...). Σε καθεμία από αυτές τις δουλειές, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να περιγράψει με οπτικά μέσα τη δική του μοναδική ιστορία-περιπέτεια.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο project: ο εμβληματικός σουηδός φωτογράφος Anders Petersen («φωτογράφος της χρονιάς» στις Διεθνείς Συναντήσεις της Φωτογραφίας της Arles το 2003), ο γάλλος φωτογράφος Stéphane Charpentier, η διεθνής κολεκτίβα ΑΜ (Αγγλία, Ιαπωνία, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία), ο ανερχόμενος Gaël Bonnefon, οι φωτογράφοι του πρακτορείου Prospekt Agency (Scott Typaldos, Igor Posner), κ.α.
Από τις 17:00 μέχρι τα μεσάνυχτα, ο χώρος του ΚΕΤ θα μετατραπεί σΆ ένα σκοτεινό θάλαμο. Οι θεατές θα εισέρχονται και θα αποχωρούν την ώρα που το επιθυμούν. Πολύ περισσότερο από μια έκθεση, πρόκειται για μια εικαστική και ηχητική in situ εγκατάσταση.
Παντρεύοντας τη φωτογραφική τέχνη με τη μουσική και τον ήχο, κάθε slideshow θα προβληθεί με μια ειδική ηχητική ή μουσική επένδυση.
Ο κύκλος θα συμπληρωθεί στις 21:30 με μια οπτικοακουστική live performance του μουσικού Νίκου Βελιώτη (In Trance 95, Οι ανάσες των Λύκων, Cello Powder, Mohammad...), βασισμένη στην αλληλεπίδραση εικόνας - ήχου.
Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:
Αnders Petersen (Σουηδία)
Stéphane Charpentier (Γαλλία)
Gaël Bonnefon (Γαλλία)
Lorenzo Castore (Ιταλία)
Frederico Azevedo (Πορτογαλία)
Damien Daufresne (Γαλλία)
Gabrielle Duplantier (Γαλλία)
Ηλίας Γεωργιάδης (Ελλάδα)
Ηρακλής Δημητριάδης (Ελλάδα)
AM Projects Collective (Antony Cairns, Daisuke Yokota, Ester Vonplon, Gert Jochems, Olivier Pin-Fat, Tiane Doan Na Champassak)
Atonal Collective (Alexander Arnild, Cato Lein, Igor Pisuk, Magdalena Switek, Jannis Tordheim)
Laura Rodari (Ιταλία)
Scott Typaldos (Ελβετία)
Igor Posner (Αγγλία)
Arno Brignon (Γαλλία)
Michael Soyez (Γαλλία)
Arja Hyytiainen (Φινλανδία)
Fabien Pio (Γαλλία)
Λίγα λόγια για τον Ηλία Γεωργιάδη
Ο Ηλίας Γεωργιάδης άρχισε να πειραματίζεται με το φωτογραφικό μέσο στην ηλικία των 19. Από το 2011, ανέπτυξε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές πόλεις και τις μικρές κοινωνίες. Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, εξερευνά ζητήματα σχετικά με την ανθρώπινη φύση και τη σχέση που διατηρούμε με τους χώρους όπου ζούμε, αναμειγνύοντας αναλογικά και ψηφιακά μέσα και δοκιμάζοντας νέες τεχνικές. Δείγματα της πρώτης του δουλειάς με τίτλο Over|State έχουν προβληθεί στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στη Σλοβενία. Το 2011, συν-δημιούργησε το online περιοδικό Coil Magazine αφιερωμένο στη σύγχρονη φωτογραφία (Anders Petersen, Michael Ackerman, Lorenzo Castore, Klavdij Sluban...).
http://coilmagazine.com/
Λίγα λόγια για τον Νίκο Βελιώτη
Μετά από μια σύντομη συμμετοχή στην Αθηναϊκή ποπ/ηλεκτρονική σκηνή με τους In Trance 95 στα τέλη της δεκαετίας του ΅80, ο Νίκος Βελιώτης αφοσιώθηκε στο πειραματικό πεδίο. Από τα τέλη του 1990, ωθεί τα όρια του ήχου και της εικόνας, χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες τεχνικές στο τσέλο , από μακρόσυρτους ήχους και αιωρούμενες σιωπές έως και την ολοσχερή καταστροφή του ίδιου του οργάνου, πολυμερή αφηρημένα visuals και επικαλύψεις από ψηφιακά σκουπίδια. Έχει συνεργαστεί με σχήματα όπως οι Cranc, Texturizer, Looper, ο David Grubbs ή ο Γιάννης Αγγελάκας, και είναι ιδρυτικό μέλος των Mohammad.
www.nikosveliotis.com