Επέκεινα
Δημοσίευση 11/12/2014 | 13:43
http://www.cycladic.gr/
Γενική είσοδος (πλην Δευτέρας): 7¤
Γενική είσοδος Δευτέρας: 3,5¤
Μειωμένη είσοδος:
- άτομα άνω των 65 ετών: 3,5¤
- φοιτητές, άτομα 19-26 ετών: 3,5¤
- ομάδες 15 ατόμων και άνω: 5¤ (ανά άτομο)
Ελεύθερη είσοδος: παιδιά και νέοι έως 18 ετών, άτομα με αναπηρία και ο συνοδός τους, μέλη του ΜΚΤ, αρχαιολόγοι, φοιτητές αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης, υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη του ICOM και του ICOMOS, δημοσιογράφοι, διπλωματούχοι ξεναγοί, εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν σχολεία σε εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου, γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα Σαββάτου.
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή - Σάββατο: 10:00 - 17:00
Πέμπτη: 10:00 - 20:00
Κυριακή: 11:00 - 17:00
Η έκθεση Επέκεινα του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης, από τις τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου 2015, εξετάζει ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τον άνθρωπο: την τύχη της αθάνατης ψυχής μετά τον θάνατο του φθαρτού σώματος. Παρουσιάζει τα τελετουργικά και τις συνήθειες, καθώς και τις κυρίαρχες αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τη ζωή μετά τον θάνατο από την εποχή των ομηρικών επών έως τον Πλάτωνα.
Το ήξερες πως οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον θάνατο και τον ύπνο, αδέλφια; Και μάλιστα δίδυμα. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι η όψη του ανθρώπου που κοιμάται και του νεκρού έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους, έτσι τις προσωποποίησαν ως φτερωτά δίδυμα αδέλφια. Μια εντυπωσιακή χάλκινη κεφαλή Ύπνου θα ταξιδέψει από το Βρετανικό Μουσείο και θα παρουσιαστεί στον Βακχικό-Ορφικό ¶δη.
Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες: η στιγμή του θανάτου, το τελετουργικό της κηδείας, και οι τρεις εκδοχές του ¶δη: Ο Ομηρικός ¶δης, Ο Βακχικός-Ορφικός ¶δης, και Ο Πλατωνικός ¶δης. Οι τρεις αυτές εκδοχές αφορούν στις φιλοσοφικές και θρησκειολογικές τάσεις των διαφόρων περιόδων της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας. Παρουσιάσει 120 αρχαία αντικείμενα από 21 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η έκθεση Επέκεινα ζητάει από τον επισκέπτη να στοχαστεί πάνω στα πανανθρώπινα ζητήματα της ζωής και του θανάτου, να αναζητήσει και να βρει τις ομοιότητες και τις διαφορές με τις αντιλήψεις ανθρώπων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς, να αναρωτηθεί πόσα από τα στοιχεία επιβίωσαν στο πέρασμα των χρόνων, λαμβάνοντας νέες μορφές αλλά διατηρώντας τις παλιές αγωνίες. Ο επισκέπτης θα δει να ξεδιπλώνονται μπροστά του όλα αυτά που ο ίδιος φοβάται, πιστεύει ή ελπίζει.
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σταυρούλα Οικονόμου, επιμελήτρια αρχαιοτήτων ΜΚΤ