Έλληνες φοιτητές έφτιαξαν facebook για άτομα με αναπηρίες
Συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Microsoft και κέρδισαν το δεύτερο βραβείο
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/6/2011 | 00:00
Φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δημιούργησαν μια καινοτόμο πλατφόρμα για το facebook για άτομα με προβλήματα όρασης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Tο Βήμα". Επόμενη κίνηση: η δημιουργία αντίστοιχης πλατφόρμας για άτομα με αναπηρία στα χέρια.
Aφορμή αυτού του εγχειρήματος ήταν μια ιδιαίτερη σχέση δασκάλου - μαθητή. Συγκεκριμένα, ο δάσκαλος ήταν ο 23χρονος Αλέξης Τζανετόπουλος, φοιτητής πληροφορικής στην ΑΣΟΕΕ, και μαθητής ο 12χρονος Βασίλης, ο οποίος πάσχει από προβλήματα όρασης και επιθυμούσε να μάθει να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή.
"Ξεκινήσαμε από απλές εφαρμογές, όπως το να μάθει ο Βασίλης να δημιουργεί έγγραφα στο Word, να βρίσκει αρχεία στο σκληρό δίσκο, να ακούει μουσική. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στη χρήση του ίντερνετ και στην πλοήγηση μέσα από συγκεκριμένα sites", λέει στο "Βήμα" ο Αλέξης.
Μαζί με την πολύτιμη βοήθεια δύο συμφοιτητών του, του Φίλιππου Πρωτογερίδη και του Δηµήτρη Στριπέλη, ξεκίνησαν από το Δεκέμβριο του 2010 μια νέα εφαρμογή που μετατρέπει τα δεδομένα που περιέχονται στο facebook σε ήχο και υποστηρίζει ένα νέο αναγνώστη οθόνης, ο οποίος είναι συμβατός με τη φιλοσοφία του site κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή χρησιμοποιεί την αναγνώριση φωνής ώστε ο χρήστης να δίνει φωνητικές εντολές και περιέχει συντομεύσεις πληκτρολογίου για βασικές λειτουργίες, όπως η ανάγνωση των αναρτήσεων στον "τοίχο".
Οι τρεις προγραμματιστές συμμετείχαν στο φοιτητικό διαγωνισμό τεχνολογίας της Microsoft "Imagine Cup 2011" και κέρδισαν το δεύτερο βραβείο.