Έρευνα: Oι άνθρωποι έχουν γίνει τέλειοι ψεύτες
Ποιος είναι ο ρόλος του ψέματος στη ζωή μας
Δημοσίευση 11/1/2015 | 00:00
Σύμφωνα με την ειδικό στον εντοπισμό του ψέματος, Pamela Meyer, η σημερινή κοινωνία διακατέχεται από μια επιδημία ψεύδους, που περιλαμβάνει από τα αθώα, λευκά ψέματα, μέχρι τα μεγάλα και καταστροφικά, που διαλύουν σχέσεις και οικογένειες.
Η Meyer, που είναι ειδικός των social media και ιδρυτής της εταιρείας Simpatico Networks, μπορεί να διακρίνει πότε κάποιος λέει την αλήθεια, όσο καλός ψεύτης και αν είναι, ενώ μάλιστα έχει γράψει και το αντίστοιχο βιβλίο, με τίτλο «Liespotting», που έχει γίνει best seller, και μας δίνει μικρά μυστικά, για να μην χάφτουμε τα ψέματα. Όπως ανέφερε στην ομιλία που έδωσε στο TEDx, είπε ότι μπορεί εδώ και αιώνες να είμαστε εναντίον του ψέματος, όμως η κοινωνίας μας κρυφά το εγκρίνει και μάλιστα αποτελεί ένα μέρος της κουλτούρας και της ιστορίας μας.
Περίπου το 91% από εμάς εμπλουτίζει γεγονότα με ψέματα, όμως κανείς δεν αποκαλεί τον εαυτό του ψεύτη. Όπως επισημαίνει η ειδικός, το ψέμα αποτελεί μια πράξη συνεργασίας και αποκτά δύναμη μόνο όταν ο άλλος το πιστέψει. Πολλοί από τους πιο διάσημους ανθρώπους της ιστορίας ήταν ψεύτες, ενώ άλλοι έγιναν γνωστοί μέσα από τα ψέματά τους. Φαίνεται πως μας αρέσουν οι ψεύτες.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι πολιτικοί, που μπορεί αρχικά να έχουν αρχές και καλές προθέσεις, όμως μετά από την παραμονή τους για ένα μικρό διάστημα στον πολιτικό στίβο, διαβρώνονται και έτσι αρχίζουν το ψέμα και εμείς απλά έχουμε αποδεχτεί ότι θα υπάρχει αυτή η εξαπάτηση, όσο και αν μας ενοχλεί. Υπάρχουν βέβαια και τα λευκά ψέματα, που χρησιμοποιούνται για το ευρύτερο καλό.
Πάντως, η Meyer στη συγκεκριμένη ομιλία δίνει πολύ ανακουφιστικά στοιχεία σχετικά με το ψέμα στις σχέσεις, καθώς κάποιος θα πει ψέματα μόνο στη μια από τις 10 κουβέντες που θα κάνει με το ταίρι του και αν το ζευγάρι δεν είναι παντρεμένο, ίσως ψέματα ειπωθούν παραπάνω από μια φορές. Περισσότερο ψεύτες είναι οι άντρες, μιας και φοβούνται τις συνέπειες της αλήθειας, ενώ οι γυναίκες ψεύδονται κυρίως για να προστατέψουν τους άλλους.
Επίσης, είναι πιο πιθανό να πούμε ψέματα το απόγευμα και το βράδυ, όταν ο εγκέφαλός μας είναι πιο κουρασμένος. Όπως και να έχει, το ψέμα είναι κακό, αφού μπορεί να υπονομεύσει ακόμα και τη μνήμη μας, κάνοντάς μας να αμφισβητήσουμε όλες τις αλήθειες πάνω στις οποίες στηρίζεται η ζωή μας. Επιπλέον, τα θύματα του ψέματος τείνουν να κατηγορούν τους εαυτούς τους για τα ψέματα των άλλων.