E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανατροπή δεδομένων στην Αμφίπολη

Τα νέα συμπεράσματα για τον λόφο, τον Λέοντα και τον τάφο

Δημοσίευση 8/3/2015 | 00:00

Ανατροπή δεδομένων στην Αμφίπολη

Σε ανατροπή των μέχρι τώρα συμπερασμάτων και υποθέσεων των αρχαιολόγων σχετικά με τον τύμβο Καστά και το πολυσυζητημένο μνημείο της Αμφίπολης προέβη, με εισήγησή του στη διάρκεια του 28ου Αρχαιολογικού Συνεδρίου στο ΑΠΘ, ο διευθυντής Αρχαιολογικών Έργων της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας και μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Ευάγγελος Καμπούρογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρογλου, ο οποίος ήταν ο ομιλητής (από τους τελευταίους του προγράμματος του συνεδρίου, που ολοκληρώνεται απόψε) με θέμα: «Τα ιζήματα του λόφου Καστά Αμφίπολης και η σχέση τους με το ταφικό μνημείο», «δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν τοποθετημένος πάνω στον λόφο Καστά (στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει και ανακοινώσει προ διετίας σχεδόν, η επικεφαλής της ανασκαφής Αικ. Περιστέρη και ο συνεργάτης της, αρχιτέκτονας Μιχ. Λεφαντζής)». Κι αυτό, διότι, όπως εξήγησε:

  1. Ο λόφος Καστά στην Αμφίπολη ήταν φυσικός κι όχι τεχνητός.
  2. Ο λόφος ήταν σχηματισμένος από ιζήματα χαλαζιακών άμμων και αργίλου και ψαμμίτη, υλικά που τον καθιστούν μειωμένης αντοχής και ανίκανο να φέρει επί αιώνες στην κορυφή του βάρος μεγαλύτερο των 500 τόνων (το βάθρο και το γλυπτό του Λέοντα ξεπερνούν συνολικά σε βάρος τους 1.500 τόνους).
  3. Ο κιβωτιόσχημος τάφος που βρέθηκε στο εσωτερικό του λόφου Καστά είναι μεταγενέστερος (ή και προγενέστερος του λόφου), καθώς –σύμφωνα με τον κ. Καμπούρογλου– πρόκειται για ένα «ευτελές οικοδόμημα», που δεν θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του συνόλου του μνημείου.

Στην πολυαναμενόμενη εισήγησή του ο κ. Καμπούρογλου, ο οποίος υπήρξε από τους πρώτους συνεργάτες της κ. Περιστέρη στην έναρξη των ερευνών του λόφου Καστά, υποστήριξε πως «στο εσωτερικό του νεκρικού θαλάμου (όπου είχε εισέλθει πρώτος) εντόπισε πολλαπλές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, καθώς και υπολείμματα καύσεων (δείγματά τους έχουν αποσταλεί σε αρμόδιο ινστιτούτο μελετών στη Μασαχουσέτη, απ' όπου δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα), ενώ στην οροφή του διαπιστώθηκαν μετακινήσεις εδαφών (πιθανότατα από σεισμό, όπως εκείνος του 597 μ.Χ., μεγέθους 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο γειτονική περιοχή – ο οποίος είχε ως επίπτωση ακόμα και την αλλαγή του ρου του Στρυμόνα).

Για τα προβλήματα γεωφυσικής εξερεύνησης των τύμβων, καθώς το βάθος των επιχώσεων και η κατασκευή του περιβόλου που δημιουργεί γεωφυσικές ανωμαλίες που καθιστούν απαγορευτική τη δυνατότητα των απεικονίσεων, μίλησε επίσης στη διάρκεια του συνεδρίου και ο καθηγητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Φυσικής στο ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας, που μετείχε στις έρευνες στον λόφο Καστά.

Η 28η Επιστημονική Συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο του 2014 στη Μακεδονία και τη Θράκη, που πραγματοποιήθηκε φέτος υπό την ηχηρή απουσία επιστημονικών καταθέσεων για την πολυθρύλητη ανασκαφή της Αμφίπολης, ολοκληρώνεται απόψε εν μέσω πολλαπλών προβληματισμών των επιστημόνων που αφορούν τη «χρήση και τη δημόσια διαχείριση» της αρχαιολογίας.

Σημειώνεται, ότι η απόφαση του γεωλόγου-σπηλαιολόγου Ευάγγελου Καμπούρογλου να προβεί σε επιστημονική παρουσίαση σχετικά με τον Τύμβο Καστά είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση της κυρίας Κατερίνα Περιστέρη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έτσι ξεκίνησε η μουσική ‑ Πότε χρονολογείται η πρώτη μελωδία στον κόσμο

Ιστορικά 15.03.2025
Η πρώτη μελωδία στον κόσμο: Ο Ύμνος των Χουρρίων και η αρχή της μουσικής ιστορίας

Μήπως η τεχνολογία μας κάνει πιο χαζούς;

Νέα Εποχή 15.03.2025
Η μεταμόρφωση της γνώσης

Η άγνωστη δράση του «συνδικάτου του εγκλήματος» στα 90ς

Stories 15.03.2025
Το ελληνικό «Συνδικάτο Δολοφόνων»: Από τις δολοφονίες και τις ληστείες μέχρι την εξάρθρωσή τους

Πώς ένας έφηβος αποκάλυψε μυστικό 80 ετών από το θλιβερό παρελθόν της οικογένειάς του

Stories 15.03.2025
Βρήκε το κομμάτι που έλειπε από το θλιβερό παρελθόν της οικογένειάς του.

Η φάρσα που κράτησε 40 χρόνια

Stories 15.03.2025
Και ξεγέλασε πολύ κόσμο

Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα: Η σκληρή αλήθεια για τα τροχαία ατυχήματα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On Χτες
Οι κακοτεχνίες στους δρόμους και το κινητό που βρίσκεται μόνιμα στα χέρια μας