E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανθρωποι που έφτιαξαν τις δικές τους... πατρίδες

Οι τρελοί του χωριού που κήρυξαν την ανεξαρτησία τους

Δημοσίευση 20/3/2015 | 00:00

Ανθρωποι που έφτιαξαν τις δικές τους... πατρίδες

Φυσικά και δεν εννοούμε τα σπίτια τους ή τις οικογένειές τους, αλλά πρόκειται για τις «Δημοκρατίες» που κάποιοι άνθρωποι δημιούργησαν μόνοι τους, για τους εαυτούς τους και μόνο, μέσα σε μερικά στρέμματα γης. Είτε σαν πείραμα, είτε σαν τουριστικά αξιοθέατα, ακόμα και στα πλαίσια αστείου, οι άνθρωποι αυτοί δημιούργησαν μικρά κράτη, τα οποία μάλιστα θεωρούν ανεξάρτητα, χωρίς όμως φυσικά να είναι επίσημα αναγνωρισμένα. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα τέτοια παραδείγματα μικρόκοσμων και ηγεμόνων.

Δημοκρατία του Kugelmugel
Ο Edwin Lipburger, καλλιτέχνης από την Αυστρία, έχτισε ένα σφαιρικό σπίτι, το οποίο δεν μπορούσε να πάρει άδεια για πολεοδομικούς λόγους από τις Αρχές και έτσι εκείνος κήρυξε την «ανεξαρτησία» του, τυπώνοντας τα δικά του γραμματόσημα και σταματώντας να πληρώνει φόρους, ενώ το «κράτος» του βρίσκεται πίσω από συρματοπλέγματα στο πάρκο Prater της Βιέννης.

Δημοκρατία της Molossia
Ο Kevin Baugh δημιούργησε το δικό του κράτος σε ένα οικόπεδο στη Νεβάδα, ενώ έχει αποκτήσει πολλούς θαυμαστές, καθώς τουρίστες από όλο τον κόσμο σπεύδουν να τον επισκεφτούν. Αυτοαποκαλείται «πρόεδρος» και διεκδικεί εκτάσεις στον βυθό του Ειρηνικού και στην Αφροδίτη.

Η ελεύθερη Δημοκρατία του Αλκατράζ
Ο γιος του θεατρικού συγγραφέα Dario Fo, Jacobo, μην μπορώντας να βλέπει την παρακμή της χώρας του, της Ιταλίας, το 2009 ίδρυσε το δικό του κράτος στην Ούμπρια, σε έκταση 370 στρεμμάτων, ενώ διαθέτει δικά του χαρτονομίσματα, διαβατήρια, σημαία και γραμματόσημα. Επιπλέον, το μέρος λειτουργεί και ως τουριστικό θέρετρο.

Christiania
Ξεκίνησε ως κοινωνικό πείραμα το 1971 σε μια γειτονιά της Κοπεγχάγης, η οποία «αυτονομήθηκε». Σήμερα, οι 1.000 κάτοικοί της ζουν στην μικρή τους κοινότητα, της οποίας την έκταση έχουν αγοράσει.

Πριγκιπάτο του Hutt River
Ο άνδρας αυτός τσατίστηκε με τις Αρχές και ίδρυσε το δικό του «βασίλειο», στο τεράστιας έκτασης ράντσο του στα δυτικά της Αυστραλίας το 1970. Σήμερα οι τουρίστες το επισκέπτονται και αγοράζουν νομίσματα και γραμματόσημα.

Akhziv Land
Ο Eli Avivi, Εβραίος ιρανικής καταγωγής, το 1970 κέρδισε τη μάχη ενάντια του κράτους για τη νομιμότητα των κατασκευών στο οικόπεδό του, οπότε και ανακήρυξε την περιοχή του αυτόνομο κράτος και μπορεί να έχει περάσει τα 80 χρόνια πλέον, όμως ξεναγεί τους τουρίστες στην ιδιωτική του παραλία.

Δημοκρατία της Naminara
Ο Kang Woo-hyon, ιδιοκτήτης ενός νησιού στη Νότια Κορέα, το ανεξαρτητοποίησε το 2006, στο όνομα του πολιτισμού! Κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια επισκέπτες πηγαίνουν να δουν και να μείνουν στο οικολογικό θέρετρο, που διαθέτει μουσεία, θέατρα, γκαλερί, ενώ εκδίδει και το δικό του «διαβατήριο».

Δημοκρατία του Uzupis
Μια ομάδα καλλιτεχνών από τη Λιθουανία την Πρωταπριλιά του 1997 ίδρυσε τη δική της Δημοκρατία στην παλιά πόλη του Βίλνιους, η οποία αποθεώνει την Τέχνη, καθώς στεγάζει εκθέσεις και στηρίζει τη δημιουργικότητα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η πιο «cool» δουλειά του κόσμου

Stories 10.10.2024
Και με τις δυο έννοιες

Γιατί οι Eλληνες μαθητές πάτωσαν στη Δημιουργική Σκέψη

Stories 10.10.2024
Στην ομάδα με τις χαμηλότερες επιδόσεις στη δημιουργική σκέψη οι Έλληνες μαθητές - Ρωτήσαμε τρεις εκπαιδευτικούς τι είναι αυτό που επηρεάζει αρνητικά τη δημιουργική σκέψη των μαθητών

Πως να μην ξεμένεις από μπαταρία στο κινητό

Νέα Εποχή 10.10.2024
Μικρά χρήσιμα μυστικά

10 σοφά αποφθέγματα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Πρόσωπα Χτες
Πέθανε σαν σήμερα το 1967

Το νέο «παλάτι» των Μπέκαμ κοστίζει 71 εκατομμύρια

Αρχιτεκτονική Χτες
Οι Μπέκαμ σε νέα πολυτελή επένδυση!

Γιατί οι Ιάπωνες θέλουν να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης;

Νέα Εποχή Χτες
Αν και έχουν γίνει προσπάθειες να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερβολικής εργασίας, η εργασιακή νομοθεσία στην Ιαπωνία δεν είναι πάντα επαρκώς αυστηρή

Η πιο επικίνδυνη χώρα για οδήγηση στην Ευρώπη

Νέα Εποχή Χτες
Θα μπορούσε, αλλά δεν είναι η Ελλάδα

Μυστικά, θεωρίες συνωμοσίας και η ιστορία του ακριβότερου πίνακα όλων των εποχών

Stories Χτες
Το άνευ προηγουμένου ποσό που δόθηκε για αυτό το εργο Salvator Mundi, αναμφισβήτητα, τον πιο αμφιλεγόμενο πίνακα του 21ου αιώνα

Ένα ζευγάρι ζει χωρίς χρέη σε ένα σπίτι που έχτισε μόνο του, στη Μοντάνα

Αρχιτεκτονική Χτες
Τώρα, διδάσκουν σε άλλους πώς να κάνουν το ίδιο