Cipher: έκθεση του Μανώλη Ζαχαριουδάκη
Δημοσίευση 6/4/2015 | 15:24
Εγκαίνια: Τρίτη 21 Απριλίου, ώρα 19.30
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη–Παρασκευή 11.00–20.00, Σάββατο: 11.00–15.00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.
Είσοδος ελεύθερη
Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 ατομική έκθεση Ζωγραφικής του Μανώλη Ζαχαριουδάκη (ΜΣΑΖ) με γενικό τίτλο «Cipher» (=κρυπτογράφημα).
Ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης παρουσιάζει μια σειρά έργων μεγάλων διαστάσεων από χαρτί, της περιόδου 2014-2015. Πρόκειται για βαριά χάρτινα τελάρα, κατασκευασμένα από χαρτοπολτό, στα οποία η εικόνα είτε απουσιάζει, είτε περιορίζεται σε σχεδόν αόρατα, ακανόνιστα πλέγματα και μερικές πινελιές. Το απτό, το υλικό, το βαρύ χάρτινο τελάρο δεν λειτουργεί ως φορέας ή υπόστρωμα για το έργο , είναι το ίδιο το έργο, συγχρόνως η ύλη και το νόημά του, ενώ η κίτρινη «κορνίζα» που το περικλείει, πλασμένη επίσης από χαρτοπολτό, είναι στοιχείο που οριοθετεί και τονίζει το έργο-αντικείμενο. Παράλληλα εκτίθενται μεγάλα ελαφριά πλέγματα, άτακτες συνθέσεις από λωρίδες εκτυπωμένου χαρτιού, που πυκνώνουν και αραιώνουν τυχαία, αφήνοντας να περάσει το φως, όπως στις φυλλωσιές των δέντρων.
Ο Ζαχαριουδάκης χρησιμοποίει το χαρτί (τελάρα από χαρτοπολτό ή χάρτινες επιφάνειες) ως φορέα της ζωγραφικής του εδώ και 25 χρόνια. Ωστόσο, σε αυτά τα έργα, δίνοντας έμφαση στη διαδικασία κατασκευής, δηλώνει απελευθερωμένος από την αφήγηση , το εικονιζόμενο νόημα ή μήνυμα. Όπως λέει, «η αφήγηση είναι αλλού, πάντοτε ήταν αλλού, ενώ ο θεατής μπορεί να δημιουργήσει και μια άλλη, δική του αφήγηση». Σε αυτή την άλλη αφήγηση εντάσσονται κάποια κρυπτογραφικά στοιχεία στην επιφάνεια των έργων του, QR Code που περιέχουν τον τίτλο των έργων καθώς και «αστερισμοί» από χρωματικές κηλίδες, ορατοί μόνο στο σκοτάδι.
Ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης (ΜΣΑΖ) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε σχέδιο στο φροντιστήριο Τ. Ρήγα, ενώ το 1984 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (Πτυχίο από το εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή). Εκτός από τη ζωγραφική, ασχολείται με «γραφικά» των κομπιούτερ και εικονογραφήσεις. Το 2001 εκδόθηκε το μυθιστόρημα του «Προϊστορικό Ρεστοράν» από τις εκδόσεις Κέδρος. Το 2003 έγινε δεκτός από το Princeton University των ΗΠΑ ως επισκέπτης καλλιτέχνης. Το 2011 εκδόθηκε το βιβλίο του «Ζωγραφική, οδηγίες χρήσεως», εκδόσεις Μεταίχμιο. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και τις πινακοθήκες Σουτζου, Αβέρωφ, Ρόδου, ΜΜΣΤ. Έχει παρουσιάσει 21 ατομικές εκθέσεις, κυρίως στην Αθήνα. Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις με τελευταίες το 2014: “Myths, memories and mysteries : how artists respond to the past” at The Scottish Historic Building Trust, Edinburgh και “Nautilus” στην Bozar στις Βρυξέλλες.