Ο Αμλετ στο θέατρο και τον κινηματογράφο: Η σχέση εξαχρειωμένου θρόνου και εξαρθρωμένου χρόνου
Σεμινάριο @ ΚΕΤ: εισηγητές: Νίκος Σαραφιανός - Θανάσης Λάγιος
Δημοσίευση 27/4/2015 | 12:29
https://polychorosket.gr/
Σάββατο 16/05, ώρες: 12:00 → 15:00
Σάββατο 23 & 30/05, ώρες: 14:00 → 17:00
κόστος συμμετοχής (3 τρίωρα μαθήματα): 60 ¤
Ο ¶μλετ στο θέατρο και τον κινηματογράφο: η σχέση εξαχρειωμένου θρόνου και εξαρθρωμένου χρόνου είναι ένα σεμινάριο 9 ωρών με θέμα τον ¶μλετ του W. Shakespeare και την κινηματογραφική του μεταφορά Hamlet 2000 από τον M. Almereyda, με εισηγητές τον Νίκο Σαραφιανό και τον Θανάση Λάγιο.
¶ξονας του σεμιναρίου είναι αφενός η συζήτηση σχετικά με τη δραματουργική και καλλιτεχνική απόδοση της κλασικής σαιξπηρικής τραγωδίας με σύγχρονους όρους, που άπτονται της διαμάχης περί μοντέρνας και μετα-μοντέρνας καλλιτεχνικής δημιουργίας, και αφετέρου η απόπειρα διατύπωσης και διερεύνησης ερωτημάτων αναφορικά με τη σχέση και την ερμηνεία του ¶μλετ από φιλοσοφική, πολιτική και ψυχαναλυτική σκοπιά, σε μια συγκυρία όπου το ερώτημα to be or not to be? αντηχεί και πάλι δυνατά, επιβεβαιώνοντας την αμλετική διαπίστωση ότι the time is out of joint και τα φαντάσματα επανέρχονται…
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, φωτιστές, θεατρολόγους ή ανθρώπους που είναι φίλοι της τέχνης, σπουδαστές θεατρικών σχολών, φοιτητές με αντίστοιχα ενδιαφέροντα, φιλαναγνώστες και εν γένει ερευνητές.
Για τον Θανάση Λάγιο
Ο Θανάσης Λάγιος είναι δρ. φιλοσοφίας του τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και έχει διδάξει σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Από τις εκδόσεις futura κυκλοφορεί το βιβλίο του Stirner, Nietzsche, Foucault. Ο θάνατος του Θεού και το τέλος του Ανθρώπου.
Για τον Νίκο Σαραφιανό
Ο Νίκος Σαραφιανός σπούδασε Ελληνική Φιλολογία (Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Είναι υποψήφιος διδάκτορας της φιλοσοφίας του κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και καθηγητής του μαθήματος της ιστορίας της νέας ελληνικής λογοτεχνίας σε δραματικές σχολές («Θεατρική Τέχνη», «Διομήδης Φωτιάδης»). Αρθρογράφος και μουσικοκριτικός σε περιοδικά και ιστοσελίδες. Έχει λάβει μέρος ως ομιλητής σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και σεμινάρια και έχει συγγράψει τα κείμενα της πολυμεσικής παράστασης Σε κύκλους/In circles (μουσική: Ηλίας Κοτζιάς, βίντεο: Όλγα Χαλκίδου) που παίχτηκε στο ΚΕΤ, τον Οκτώβριο του 2013 και στις πολιτιστικές Τετάρτες του ΕΜΠ, τον Νοέμβριο του 2014. Τον Οκτώβριο του 2014, ανέβηκε στο Λονδίνο, στο χώρο 47/49, από τους Alight theatre collective το έργο του Daddies donΆt cry (σκηνοθεσία, μετατροπή του κειμένου σε θεατρικό έργο στα αγγλικά, Μαργαρίτα Πήτα).
δηλώσεις συμμετοχής: [email protected] και στα: 213 00 40 496 & 6945 34 84 45
(περιορισμένος αριθμός συμμετοχών)