Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2015
Δημοσίευση 27/5/2015 | 13:21
Το φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2015» (Petit Paris dΆ Athenes) θα πραγματοποιηθεί στις 8 – 18 Οκτωβρίου 2015 και φέτος θα έχει θέμα «Bistrot et Café Culture».
Θέατρο, θέατρο του καφενέ, μουσική , χορός, δράσεις και θέατρο δρόμου, ζωγραφική δρόμου, εικαστικά , εκπαιδευτικά προγράμματα, παιχνίδια δημόσιου χώρου, διαλέξεις και “rendez vous social”.
Το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου και ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Αθήνας με κοινό και συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» διεξάγεται στην Αθήνα, στην ευρύτερη γειτονιά του κέντρου κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθη και την πλατεία Καραϊσκάκη, ως τον σταθμό Λαρίσης, εκεί όπου οι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και που εδώ και χρόνια συναντιόνται, ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός , η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των µμεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.
Μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε για να μπολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας, τελικά ανδρώθηκε πολύ γρήγορα σε ένα καταξιωμένο διεθνές πολυ-φεστιβάλ, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
To «µικρό Παρίσι των Αθηνών 2013» ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ τo «µικρό Παρίσι των Αθηνών 2014» ήταν αφιερωμένο στην belle époque θέτοντας ερωτήματα για την αδυναμία της να αποτρέψει τον πόλεμο.
Φέτος, τo «µικρό Παρίσι των Αθηνών 2015» με θέμα Bistrot et Café Culture, αναζητά την καλλιτεχνική δημιουργία κι έκφραση αλλά και την φιλοσοφική σκέψη που κατά καιρούς συναντάται ή ακόμα γεννιέται στους ζεστούς και αγαπημένους χώρους κοινωνικής εστίασης σε όλο τον κόσμο.
Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει στην ακμή της café culture στην rive gauche στο μεταπολεμικό, απελευθερωμένο και ξαναγεννημένο Παρίσι, εκεί όπου η πολιτιστική και πνευματική έξαρση στεγάστηκε για πάνω από 10 χρόνια στα παραδοσιακά Παρισινά καφέ . Τα καφέ, τα μπιστρό, τα καμπαρέ και οι υπόγειες μπουάτ , έγιναν χώροι συνάντησης και συν-δημιουργίας. Φιλόσοφοι, συγγραφείς, ηθοποιοί, συνθέτες, μουσικοί, εικαστικοί αναμείχθηκαν μεταξύ τους και με την ενεργοποιημένη κοινωνία που διψούσε για έκφραση και προβληματισμό. Όλοι αυτοί οι χώροι φιλοξένησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω του Μακαρθισμού στις ΗΠΑ, την παγκόσμια jazz μουσική σκηνή και την μπόλιασαν με τον Ευρωπαϊκό ιμπρεσιονισμό ανοίγοντας μια καινούργια σπουδαία σελίδα για την Jazz.
Η πάλαι ποτέ κουλτούρα των καφέ και των μπιστρό εμπνέει και σήμερα την σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία που θα πλημμυρίσει για τρίτη χρονιά μια από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας. Σε αυτή την Αθηναϊκή συνοικία διανοούμενοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν σε rendez vous social σε πολιτιστικά και εναλλακτικά καφενεία, όπως τότε στο Café de Flore, στο Lipp και στο Café des Deux Magots.
Για 10 ημέρες θα παρελάσουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από Ελλάδα και εξωτερικό, σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί , μουσικά και θεατρικά καφενεία, πάρκα, σινεμά και άλλοι εναλλακτικοί χώροι).
Θεατρικές παραστάσεις σε καφενεία της περιοχής και φουαγιέ θεάτρων, συναυλίες , βαριετέ, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, ζωγραφική του δρόμου, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις σε σχολεία της περιοχής (petite rive gauche), διαλέξεις και πολλές ανοιχτές συζητήσεις πνευματικών ανθρώπων είναι κάποιες από τις δράσεις που ετοιμάζει η ομάδα του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου για το πολύ-αναμενόμενο φεστιβάλ του Οκτωβρίου.
Όσοι καλλιτέχνες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις του φεστιβάλ παρακαλούνται να στείλουν τις προτάσεις τους μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο [email protected]. Οι προτάσεις θα κριθούν από την επιτροπή συμμετοχών του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου και θα γίνονται δεκτές έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν εθελοντικά στις ομάδες οργάνωσης του φεστιβάλ παρακαλούνται να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο [email protected].