Τι γίνεται σε ένα ρωσικό κέντρο καλλιέργειας βδέλλας
Μεγάλη η ιατρική τους σημασία στην καταπολέμηση ασθενειών
Δημοσίευση 21/6/2015 | 00:01
Μέσα σε μεγάλα, γυάλινα μπουκάλια, αυτό το λευκό εργαστήριο της Μόσχας φυλά βδέλλες, οι οποίες προέρχονται από την τεχνητή λίμνη της περιοχής Udelnaya και καλλιεργούνται για θεραπευτικούς σκοπούς στο Διεθνές Κέντρο για την ιατρική βδέλλα, στη ρωσική πρωτεύουσα. ¶λλωστε, ήδη από την αρχαιότητα, η χρήση αυτών των οργανισμών για την αφαίμαξη ασθενών αποτελούσε μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης πολλών παθήσεων.
Πίσω στους αιώνες, οι βδέλλες χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις ακρωτηριασμών, ώστε να στραγγίξουν το μολυσμένο αίμα από τον ασθενή, ή ακόμα και σε περιπτώσεις εξορκισμού, για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Σήμερα, οι βδέλλες αποτελούν μέρος της θεραπείας για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού, σε περιπτώσεις φλεβικής συμφόρησης, που μπορούν να προκληθούν από μικρές επεμβάσεις.
Όμως η θεραπευτική δράση αυτών των οργανισμών δεν αφορά τόσο το αίμα που πίνουν, όσο την πληγή που αφήνουν στον ασθενή και η οποία δεν σταματά να αιμορραγεί μετά από την αποκόλλησή τους. Επιπλέον, οι υπόλοιπες δράσεις που έχει το σάλιο τους (αναισθητική, αντιφλεγμονώδης και αγγειοδιασταλτική) συμβάλλουν στην αποφυγή μόλυνσης και στη βελτίωση του οργανισμού. Όσο για τις παρενέργειες αυτής της θεραπείας, μπορεί να είναι μια συνεχής αιμορραγία, η οποία όμως θα μπορέσει να σταματήσει, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και κάποιου είδους αλλεργία ή ίσως μια βακτηριδιακή μόλυνση.
Η περίοδος αναπαραγωγής της βδέλλας διαρκεί ένα μήνα. Μετά από αυτό το διάστημα, οι βδέλλες τοποθετούνται σε δοχεία χωρητικότητας τριών λίτρων με νερό που έχει την απαιτούμενη θερμοκρασία και τα δοχεία αυτά σφραγίζονται πολύ καλά από λευκά, χοντρά υφάσματα, με τα οποία τυλίγονται σφιχτά.
Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι διότι αν ένα δοχείο δεν είναι απολύτως σφραγισμένο, οι βδέλλες θα δραπετεύσουν, μιας και η κινητικότητα είναι γνωστό χαρακτηριστικό τους. Επιπλέον, στον πάτο των δοχείων βρίσκεται υγρή τύρφη, με την οποία φτιάχνουν τα κουκούλια τους. Μια θηλυκή βδέλλα μπορεί να δημιουργήσει 3-5 κουκούλια, με τα καθένα να περιέχει έως και 15 μικρά. Μάλιστα, τα κουκούλια αυτά μοιάζουν με μικρές μπάλες αφρού, ενώ αποτελούνται από λεπτές μεμβράνες.