Παράνομο, όπως όλα δείχνουν, το σύστημα αναγνώρισης προσώπου του Facebook...
Από τη Γερμανία οι πρώτες αντιδράσεις και απειλές για υπέρογκα πρόστιμα
Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 6/9/2011 | 00:00
Στις αρχές του καλοκαιριού το Facebook ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας υπηρεσίας που θα επιτρέπει κάνει αυτόματα tag τα πρόσωπα στις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες. Η δημοφιλής υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης θα αναγνώριζε τα πρόσωπα, έχοντας προηγουμένως ρωτήσει φίλους τους την ερώτηση «ποιου είναι αυτό το πρόσωπο». Όμως στη Γερμανία η ανακοίνωση αυτή οδήγησε σε αντιδράσεις και, όπως όλα δείχνουν, είναι θέμα χρόνου μια επίσημη απαγόρευση για αυτό το χαρακτηριστικό…
Στο Αμβούργο ο αξιωματούχος για θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, Johannes Caspar, δήλωσε πως αυτό το νέο λογισμικό για την αναγνώριση προσώπων παραβαίνει και τη γερμανική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία δεδομένων. Όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt, ο κύριος Caspar ανησυχεί μήπως τα δεδομένα πέσουν σε λάθος χέρια. Αυτό που ζητούν οι γερμανικές αρχές είναι το σύστημα να εφαρμόζεται μόνο για όσους χρήστες δηλώνουν ρητά ότι συμφωνούν να τηρούνται τα σχετικά βιομετρικά στοιχεία στη βάση του Facebook (opt-in).
Στο Facebook δόθηκε προθεσμία δυο εβδομάδων για να απαντήσει στις αρχές της Γερμανίας πριν αυτές κινηθούν δικαστικά και επιβάλουν πρόστιμο 300.000 Ευρώ. Όμως η ομάδα δημοσίων σχέσεων του Facebook αρνήθηκε τις κατηγορίες και φαίνεται θα πάει την κόντρα στα άκρα, αγνοώντας τις παραινέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. ¶λλωστε σημειώνουν ότι κάποιος χρήστης μπορεί να ζητήσει να εξαιρείται το πρόσωπό του από την αυτόματη διαδικασία (opt-out).
Κατά το παρελθόν ο κύριος Caspar είχε πάρει θέσει και για το γεγονός ότι οι χρήστες του Facebook δε γνωρίζουν τους τρόπους διαγραφής των δεδομένων που συλλέγονται για το πρόσωπό τους, καθώς και για το γεγονός ότι τηρεί δεδομένα από άτομα που δεν έχουν δημιουργήσει καν προφίλ. Σε μια παρόμοια υπόθεση χρειάστηκαν έξι μήνες ώστε να αναγκαστεί το Facebook να απενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό.
Να σημειώσουμε ότι το γερμανικό κράτος έχει από τους πλέον αυστηρούς νόμους για προστασία δεδομένων στην ΕΕ. Οι επιφυλάξεις πηγάζουν στην εποχή του ψυχρού πολέμου και της Στάζι και μετά την ένωση των «δύο Γερμανιών» είναι αδύνατο στη χώρα να υπάρξει συλλογή δεδομένων, παρά μόνο με την γραπτή συναίνεση του ατόμου.