Γιατί δεν πρέπει να πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια εκτεθειμένα στη ζέστη
Τι απέδειξε σχετική μελέτη
Δημοσίευση 24/6/2015 | 00:01
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, η οποία εξέτασε 16 διαφορετικές εταιρείες εμφιαλωμένου νερού, οι τρέχουσες συστάσεις σχετικά με τα επιθυμητά επίπεδα της δισφαινόλης Α (ή αλλιώς BPA) που έχουν τα πλαστικά μπουκάλια, έχουν αλλάξει.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα υποτιθέμενα ασφαλή για τον άνθρωπο συγκεκριμένα επίπεδα των πλαστικών να αυξάνονται μέσα σε 4 εβδομάδες αφήνοντας τα μπουκάλια σε θερμοκρασία 70°C, η οποία αντιστοιχεί στην θερμοκρασία που φτάνει το εσωτερικό ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου.
Τα πλαστικά μπουκάλια νερού κατασκευάζονται από ένα υλικό που ονομάζεται τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο και χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή πολλών συσκευασιών τροφίμων και ποτών, μιας και είναι αρκετά ελαφρύ και ανθεκτικό.
Το θέμα όμως είναι πως όταν το υλικό αυτό θερμαίνεται, απελευθερώνει το χημικό ΒΡΑ, το οποίο κατά τους ειδικούς μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα διάφορων ορμονών που μιμούνται τα οιστρογόνα και να αποτελέσει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, σε περίπτωση που είναι σε μεγάλη ποσότητα.
Το πιο ανησυχητικό όμως στοιχείο της όλης υπόθεσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πως με την πάροδο του χρόνου, οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες αυξάνονται. Έτσι λοιπόν, συνιστούν να μην καταναλώνετε μπουκάλια με νερό που έχετε ξεχάσει για ημέρες στο αυτοκίνητό σας.