Στην κορυφή ενός βουνού της Λήμνου βρίσκεται ένα εκκλησάκι με μοναδική αρχιτεκτονική, μιας και έχει κατασκευαστεί χωρίς σκεπή, ενώ είναι χτισμένο στην είσοδο μιας σπηλιάς.
Το όνομά του είναι «Παναγιά η Κακαβιώτισσα», μιας και το βουνό που βρίσκεται το ξωκλήσι ονομάζεται Κάκαβο και είναι κοντά στο χωριό Ζεματά, μόλις 4 χλμ από το λιμάνι της Μύρινας.
Το χτίσιμό του χρονολογείται γύρω στο 1300, από κάποιους ερημίτες μοναχούς που επέλεξαν να ασκητέψουν στην περιοχή, ενώ μέχρι σήμερα αποτελεί ένα σημείο ηρεμίας και εκπληκτικής αισθητικής.
Το 1305 το ξεχωριστό εκκλησάκι πέρασε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν κάποιοι μοναχοί από εκεί εγκαταστάθηκαν στο σημείο, ώστε να το προστατέψουν από τις επιδρομές των Τούρκων. Κάτω από τη σπηλιά οι ασκητές έκτισαν τον ναό, ώστε οι μοναχοί να τελούν τις λειτουργίες τους.
Σύμφωνα με τον μύθο, σιγά σιγά οι μοναχοί έφευγαν από τη ζωή και τελικά απέμεινε ένας, ο οποίος πήγε στο ¶γιο Όρος, όμως πριν φύγει άφησε έναν Λημνιό, ο οποίος είχε εκεί κοντά την μάντρα του, υπεύθυνο για την εικόνα της Παναγιάς, το «Ρόδον το αμάραντον».
Ο μοναχός ζήτησε από τον βοσκό να τοποθετεί στον ναό την εικόνα κάθε Λαμπροτρίτη, για να λειτουργείται, και στη συνέχεια μπήκε στη θάλασσα, άνοιξε το ράσο του, που μετατράπηκε σε βάρκα, και έφυγε για το ¶γιο Όρος.
Έκτοτε το ξωκλήσι δεν φιλοξένησε άλλους μοναχούς, ενώ αποτελεί πλέον ένα αξιοθέατο, το οποίο τελεί λειτουργίες μόνο μια φορά τον χρόνο, κάθε Τρίτη μετά το Πάσχα. Εκεί μεταφέρεται και η εικόνα της Παναγίας της Κακαβιώτισσας, που φυλά η οικογένεια Μουμτζή, της οποίας μέλος ήταν και ο βοσκός της λαϊκής παράδοσης.
Η πρόσβαση στον ναό γίνεται μέσα από ένα μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Κάκαβου και μέσα σε 15 λεπτά μπορείτε να ανέβετε τα 1.300 μέτρα του και να αντικρίσετε την εξαιρετική θέα προς τον κόλπο του Μούδρου.
Κάναμε την πρώτη επίσημη βόλτα με το μετρό Θεσσαλονίκης
Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που αλλάζουν το παιχνίδι: Τι πρέπει να προσέχετε
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 28.11.2024