E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς η λάθος στροφή του αρχιδούκα Φερδινάνδου οδήγησε στον θάνατο 100 εκ. ανθρώπων

Μια δολοφονία που έμελλε να αλλάξει την ιστορία

Δημοσίευση 6/9/2015 | 00:10

Πώς η λάθος στροφή του αρχιδούκα Φερδινάνδου οδήγησε στον θάνατο 100 εκ. ανθρώπων

Τον Ιούνιο του 1914, ο αρχιδούκας Φερδινάνδος, διάδοχος του θρόνου της Αυτοκρατορίας της Αυστροουγγαρίας, επισκέφθηκε το Σαράγεβο μαζί με τη σύζυγο του, Σόφι, όμως εκεί τον περίμεναν 5 Σέρβοι εθνικιστές, έτοιμοι να τον δολοφονήσουν.

Ο λόγος του μίσους τους ήταν πως ήθελαν η Σερβία να ενωθεί με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και όχι με την Αυστροουγγαρίας, στην οποία άνηκε. Η πρώτη απόπειρα έγινε από τον Nedelko Cabrinovic, ο οποίος πέταξε μια χειροβομβίδα, με σκοπό να χτυπήσει το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν ο αρχιδούκας και η οποία τελικά κατέληξε μέσα στον κόσμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός και κάποιοι περαστικοί.

Το αυτοκίνητο συνέχισε την πορεία του κανονικά και τότε αποφάσισε να κάνει την δεύτερη απόπειρα ο 19χρονος Gavrilo Princip, ο οποίος είχε μεν μια χειροβομβίδα στο χέρι του, όμως δεν κατάφερε να πλησιάσει το όχημα του αρχιδούκα, εξαιτίας του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί τριγύρω του για να τον καλωσορίσει.

Και μπορεί ο νεαρός στην αρχή να απογοητεύτηκε, θεωρώντας πως έχασε την ευκαιρία του, όμως ενώ καθόταν σε μια καφετέρια εκεί κοντά, παρατήρησε έκπληκτος πως το αυτοκίνητο του αρχιδούκα σταμάτησε ακριβώς μπροστά του, εξαιτίας της λάθος στροφής που πήρε ο οδηγός του σε δρόμο που κατέληγε σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα εκείνος και η σύζυγός του να είναι εγκλωβισμένοι στο στενό.

Ο Princip άφησε αυτό που έτρωγε κατά μέρος και αφού άρπαξε το περίστροφό του, βγήκε στον δρόμο, πυροβολώντας δυο φορές από απόσταση 2 μέτρων και οι σφαίρες του βρήκαν τον στόχος τους, με τον αρχιδούκα και τη γυναίκα του να πέφτουν νεκροί. Αμέσως μετά, ο 19χρονος έστρεψε το όπλο στον εαυτό του, θέλοντας να αυτοκτονήσει. Δεν πρόλαβε όμως, καθώς ένας από τους περαστικούς τον κράτησε ακίνητο μέχρι να φτάσει η αστυνομία στο σημείο.

Πάντως, ούτε ο πρώτος εκτελεστής, ο Cabrinovic, δεν τα κατάφερε να αυτοκτονήσει, καθώς ήπιε ένα δηλητηριώδες χάπι και έπεσε στον ποταμό Μιλτζάκα για να πνιγεί, όμως το χάπι είχε λήξει και το βάθος στο σημείο όπου έπεσε ήταν μόλις 10 εκατοστά. Τελικά, η αστυνομία τον συνέλαβε, μαζί με τους υπόλοιπους συνωμότες.

Kανείς όμως δεν γνώριζε πως η δολοφονία του αρχιδούκα έμελλε να γίνει η βασική αφορμή για την αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία, με το μέρος της οποίας πήγε και ο μακροχρόνιος σύμμαχός της, η Ρωσία. Με τη σειρά τους, ενεπλάκησαν το Βέλγιο, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Η ήττα του ¶ξονα οδήγησε στα χρόνια του Μεσοπολέμου, στην άνθιση του γερμανικού εθνικισμού και, τελικά, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ουσιαστικά, όπως θα μπορούσε να πει πολύ απλά κάποιος, η δολοφονία ενός ανθρώπου οδήγησε στον θάνατο άλλων 100 εκατομμυρίων. Η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως ο αρχιδούκας απέφυγε τη συγκεκριμένη ημέρα του φόνου του τον θάνατο δυο φορές και ίσως να μην είχε συμβεί τίποτα, αν το αυτοκίνητό του δεν είχε πάρει τη λάθος στροφή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

10 σοφά αποφθέγματα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Πρόσωπα 09.10.2024
Πέθανε σαν σήμερα το 1967

Το νέο «παλάτι» των Μπέκαμ κοστίζει 71 εκατομμύρια

Αρχιτεκτονική 09.10.2024
Οι Μπέκαμ σε νέα πολυτελή επένδυση!

Γιατί οι Ιάπωνες θέλουν να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης;

Νέα Εποχή 09.10.2024
Αν και έχουν γίνει προσπάθειες να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερβολικής εργασίας, η εργασιακή νομοθεσία στην Ιαπωνία δεν είναι πάντα επαρκώς αυστηρή

Η πιο επικίνδυνη χώρα για οδήγηση στην Ευρώπη

Νέα Εποχή 09.10.2024
Θα μπορούσε, αλλά δεν είναι η Ελλάδα

Μυστικά, θεωρίες συνωμοσίας και η ιστορία του ακριβότερου πίνακα όλων των εποχών

Stories 09.10.2024
Το άνευ προηγουμένου ποσό που δόθηκε για αυτό το εργο Salvator Mundi, αναμφισβήτητα, τον πιο αμφιλεγόμενο πίνακα του 21ου αιώνα

Ένα ζευγάρι ζει χωρίς χρέη σε ένα σπίτι που έχτισε μόνο του, στη Μοντάνα

Αρχιτεκτονική 09.10.2024
Τώρα, διδάσκουν σε άλλους πώς να κάνουν το ίδιο

Πώς μια 80χρονη Κορεάτισσα κατάφερε να φτάσει στις φιναλίστ Miss Universe

Πρόσωπα Χτες
Η ζωή είναι γεμάτη ωραίες εκπλήξεις

Τα κορίτσια του Moulin Rouge

Ιστορικά Χτες
Οι δυο διασημότερες χορεύτριες του θρυλικού Moulin Rouge

Η ελληνική πόλη που έχει γίνει πόλος έλξης για γυρίσματα ταινιών και σειρών

Stories Χτες
Όλο και περισσότερες παραγωγές κατευθύνονται προς τα εκεί

Γιατί υπάρχει ο Τζόκερ στις τράπουλες;

Ιστορικά Χτες
Μόλις στο τέλος του 19ου αιώνα εμφανίστηκε ο Τζόκερ στις τράπουλες.