Κατάσταση Επείγουσας Ανάδυ(κ)σης ‑ State of Em(u)rgence
Παράλληλες δράσεις στα Αισχυλεία 2015
Δημοσίευση 15/7/2015 | 00:00
Στα πλαίσια του φεστιβάλ Αισχυλείων 2015, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις από τις 11 Ιουλίου 2015.
Να έρθει στην επιφάνεια η πόλη που δε φαίνεται. Η πόλη που υπάρχει ζωντανή, μα κρυμμένη... Μέσα από τη συνεύρεση να ανακαλύψουμε εκείνη την πόλη που ο καθένας νομίζει, πως μόνο αυτός γνωρίζει. Την πόλη που ξυπνάει κάθε μέρα και ζει ανάμεσα στα κτίριά της και μέσα από αυτά. Ιστορίες και μνήμες του παρελθόντος, στιγμές του παρόντος, προσδοκίες και όνειρα από το μέλλον, θα αποτελέσουν το υλικό ανάδειξης της πόλης της Ελευσίνας. Η χαρτογράφηση της ΅άλληςΆ Ελευσίνας ξεκινά…
Σε διάρκεια 2 χρόνων (2015-16) θα πραγματοποιηθεί μια σειρά δράσεων (εργαστήρια, συναντήσεις, ομιλίες , περίπατοι, δρώμενα, παραστάσεις κ.α.) με επίκεντρο το Δημόσιο χώρο της πόλης της Ελευσίνας, με στόχο την εξερεύνηση και αποτύπωση της ζωντανής ιστορίας της πόλης, καθώς και την ενεργοποίηση των πολιτών μέσω της συνεργατικής πολιτιστικής δράσης.
Η συνεργατική δράση “Κατάσταση Επείγουσας Ανάδυ(κ)σης - State of Em(u)rgence” διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο για τις Τέχνες στο Δημόσιο Χώρο και τη Motus Terrae σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας, στο πλαίσιο του Mixdoor Project (διεθνής πρωτοβουλία συγχρηματοδοτούμενη από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe).
Ελληνικό Κέντρο για τις Τέχνες στο Δημόσιο Χώρο / Motus Terrae
Το Ελληνικό Κέντρο για τις Τέχνες στο Δημόσιο Χώρο έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημαντικότητα της παρουσίας της Τέχνης στο Δημόσιο χώρο. Βασική αποστολή του Κέντρου είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες μέσα από τις οποίες θα ενισχυθεί η εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία στο Δημόσιο χώρο και παράλληλα να επικοινωνήσει στο κοινό την πολυδιάστατη φύση του συγκεκριμένου είδους.
Παράλληλα, προωθώντας συνεργατικές πολιτιστικές δράσεις με σαφή κοινωνική και πολιτική (όπως η λέξη προκύπτει από την αρχαία ελληνική λέξη πόλις) κατεύθυνση, το Κέντρο προσανατολίζει το ενδιαφέρον του στη δημιουργία συνθηκών ουσιαστικής συνεύρεσης και σύμπραξης με τους κατοίκους της πόλης στοχεύοντας σε έναν άμεσο και ισότιμο διάλογο μεταξύ καλλιτεχνικών δυναμικών και πολιτών με κύριο έναυσμα το Δημόσιο χώρο της πόλης και τη χρήση αυτού.
Το Κέντρο αποτελεί δομή της Motus Terrae, αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας πολιτιστικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται στο πεδίο της τέχνης στο Δημόσιο χώρο και των Τεχνών του Δρόμου από το 2008, και στεγάζεται στην πόλη της Ελευσίνας.
Project Mixdoor 2015-16 (τo project συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe)
Το project Mixdoor αφορά σε μία συνδυαστική διαπολιτισμική πρωτοβουλία, μία συνεργασία μεταξύ διαφορετικών μορφών τέχνης, καλλιτεχνών και ευρωπαϊκών χωρών (Ουγγαρία, Κροατία, Πολωνία, Γαλλία, Ελλάδα).
Η ανάγκη μίας νέας προσέγγισης του κοινού μας οδήγησε στο να εξερευνήσουμε διαφορετικούς τρόπους έκφρασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και να εντοπίσουμε τα κοινά τους χαρακτηριστικά. Η διαδικασία της έρευνας καθόρισε και τον κεντρικό άξονα του προγράμματος, την συνδυασμένη χρήση του εξωτερικού δημόσιου χώρου και του παραδοσιακού εσωτερικού χώρου του θεάτρου (Mixdoor = outdoor & indoor).
Οι παρακάτω μορφές τέχνης και τεχνολογίας αποτελούν τα βασικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του προγράμματος:
Μοντέρνο τσίρκο
Vertical dance (κάθετος χορός)
Site-specific δημιουργία
3D mapping προβολές
Διαδραστικές GPS εφαρμογές
Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μία παράσταση μεγάλης κλίμακας που επιθυμεί να προσδώσει νέες αναφορές στο Δημόσιο χώρο και να εισαγάγει νέο κοινό στο χώρο του κλειστού θεάτρου. Η παράσταση είναι από τη φύση της μία site-specific δημιουργία, άρα κάθε παρουσίαση θα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός, εμπνευσμένο και συνδεδεμένο με τον τόπο που το φιλοξενεί.
Οι βασικοί εταίροι του προγράμματος είναι:
Hungarian Juggling Association (Ουγγαρία)
Motus Terrae (Ελλάδα)
Compagnie 9.81 (Γαλλία)
TAK (Πολωνία)
HIPP - Ινστιτούτο Κίνησης & Χορού (Κροατία)
Για την υλοποίηση του project, τη Motus Terrae στηρίζει ενεργά ο Δήμος Ελευσίνας, όπου και θα φιλοξενηθούν 2 παραστάσεις και ένα διεθνές συνέδριο στο κλείσιμο του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2016).
Κατάσταση Επείγουσας Ανάδυ(κ)σης - Πρόγραμμα δράσεων
Οι πρώτες δράσεις του πρότζεκτ αποτελούν μια πειραματική ενότητα “Δημόσιος χώρος” στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχυλείων 2015.
Δρώμενα/Παραστάσεις (Motus Terrae)
Σάββατο, 11 Ιουλίου, 12:00, Πλατεία Ηρώων:
“You Always Hurt The One You Love - μία συνάντηση” (δράση παρέμβαση στο Δημόσιο χώρο)
Σάββατο, 11 Ιουλίου, 20:15, Πλατεία Ηρώων:
“Σέρβις Υψηλού Επιπέδου” (ακροβατικό, κωμικό, κινούμενο δρώμενο στο Δημόσιο χώρο)
Σάββατο, 18 Ιουλίου, 19:00, Πλατεία Νεολαίας:
“Σέρβις Υψηλού Επιπέδου” (ακροβατικό, κωμικό, κινούμενο δρώμενο στο Δημόσιο χώρο)
Συνευρέσεις
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 18:30, Παλιά Ελαιουργική: Ανοιχτή εκδήλωση - Γνωριμία του Κέντρου και της Motus Terrae με τους κατοίκους της Ελευσίνας - συνολική παρουσίαση των δράσεων του πρότζεκτ “Κατάσταση Επείγουσας Ανάδυ(κ)σης” και του ευρωπαϊκού project Mixdoor.
Στην παρουσίαση θα παρευρίσκονται και μέλη της ομάδας εικαστικών Provo Principles, όπου θα παρουσιάσουν το εργαστήριο “Εικαστικές Εγκαταστάσεις στο Δημόσιο χώρο”.
Εργαστήρια
Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 18:30, Παλιά Ελαιουργική: Έναρξη (ανοιχτή παρουσίαση της ιδέας & συζήτηση) του εργαστηρίου για το projcet “ένας δρόμος, μία πόλη” με αντικείμενο την οδό Περικλέους.
Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, Παλιά Ελαιουργική: Εισαγωγικό εργαστήριο σωματικής έκφρασης στο Δημόσιο χώρο από την Δάφνη Λουζιώτη - ομάδα CACTUS Performance Art Collective (Αγγλία).
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 19:00, ΠΑΚΠΠΑ: Έναρξη (ανοιχτή παρουσίαση της ιδέας) του εργαστηρίου δημιουργίας ενός μοναδικού παιχνιδιού για την πόλη της Ελευσίνας και βασισμένο σε αυτή, σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία DCALK (Γαλλία). Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι Catherine Lenoble και Julien Maudet (DCALK) μέσω skype.
Η ομάδα των συντελεστών/φορέων που πλαισιώνουν τις επιμέρους δράσεις του Κέντρου αναπτύσσεται συνεχώς. Στις παραπάνω δράσεις συμμετέχουν οι:
Ομάδες κατοίκων της Ελευσίνας
DCALK (Γαλλία)
Cactus (Αγγλία)
Provo Principles (Ελλάδα)
Motus Terrae (Ελλάδα)