Το πρώτο τεχνητό burger θα κοστίζει 250.000 λίρες
Έρευνες από το Maastricht ετοιμάζουν το 'χοιρινό του σωλήνα'
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 3/9/2011 | 00:00
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Maastricht, με επικεφαλής τον καθηγητή Mark Post, χρησιμοποιούν χιλιάδες βλαστικά κύτταρα ζώων για να δημιουργήσουν ολόκληρα κομμάτια εργαστηριακού κρέατος, που θα μπορούσε και ονομαστεί "κρέας του σωλήνα". Η κατασκευή τού πρώτου burger θα κοστίσει, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, περί τις 250.000 λίρες.
Oι ερευνητές έχουν προχωρήσει τους πειραματισμούς τους με κύτταρα χοίρων και σε ένα εξάμηνο πιστεύουν ότι θα έχουν έτοιμο το πρώτο "χοιρινό του σωλήνα" ενώ θα ακολουθήσουν πειράματα με άλλου τύπου κρέας (κύτταρα από αρνί, κοτόπουλο κ.ά.). Προς το παρόν, το εργαστηριακό κρέας είναι γκρι και δεν μοιάζει με κρέας, όμως οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν τελικά να του δώσουν όμοια όψη!
Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, τότε θα ξεκινήσει η παραγωγή του. "Πιστεύουμε πως σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε άλλη επιλογή και πως δεν θα μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην κτηνοτροφία" είπε ο Post στην Telegraph.