E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετρήσεις του CERN δείχνουν να κλονίζουν την ερμηνεία της Φυσικής για τον κόσμο

¶γνωστες έως σήμερα δυνάμεις ή σωμάτια γίνονται αντικείμενο έρευνας

Δημοσίευση 31/8/2015 | 10:23

Μετρήσεις του CERN δείχνουν να κλονίζουν την ερμηνεία της Φυσικής για τον κόσμο

Το Καθιερωμένο Πρότυπο, δηλαδή την καλύτερα εδραιωμένη ως σήμερα φυσική θεωρία για τα «συστατικά» του κόσμου και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, φαίνεται να αψηφά μία κατηγορία υποατομικών σωματιδίων που μελετώνται πειραματικά στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN.

Με βάση την επεξεργασία μετρήσεων από τον επιταχυντή, μία ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ισχυρές ενδείξεις ότι τα συγκεκριμένα σωματίδια, που ονομάζονται λεπτόνια, παραβιάζουν το Καθιερωμένο Πρότυπο. Ένα αποτέλεσμα που, αν επαληθευτεί, θα ανοίξει τον δρόμο για να προταθούν νέες φυσικά μοντέλα που θα το εξηγούν, είτε προσαρμόζοντας το Καθιερωμένο Πρότυπο είτε διατυπώνοντας εντελώς καινούριες θεωρίες.

Το Καθιερωμένο Πρότυπο είναι η πιο επιτυχημένη ερμηνεία της φυσικής για ό,τι μας περιβάλλει, καθώς περιλαμβάνει τα στοιχειώδη σωματίδια που γνωρίζουμε έως σήμερα πως συγκροτούν την ύλη και την ακτινοβολία, όπως και τις τρεις από τις τέσσερις δυνάμεις. Ωστόσο, παρά τα πειράματα που μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιώσει την ισχύ του, είναι δεδομένο πως κάθε άλλο αποτελεί την τελεσίδικη εικόνα της επιστήμης για τη φύση.

Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν περιγράφει τη βαρύτητα, αλλά και επειδή δεν δίνει απαντήσεις σε σημαντικά κοσμικά και κοσμολογικά μυστήρια, όπως για παράδειγμα την ασυμμετρία της ύλης με την αντιύλη στα πρώτα στάδια «γέννησης» του σύμπαντος, χάρις στην οποία δημιουργήθηκε ο κόσμος όπως τον παρατηρούμε σήμερα. Έτσι, πειράματα όπως οι συγκρούσεις στους επιταχυντές έχουν στόχο να φέρουν στο φως νέα φαινόμενα, τα οποία πηγαίνουν πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο.

Ένα τέτοιο φαινόμενο υποστηρίζουν πως εντόπισαν επιστήμονες στον LHC, ανάμεσά τους και φυσικοί από το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, αναλύοντας δεδομένα από τον ανιχνευτή LHCb του επιταχυντή, τα οποία προέκυψαν τις χρονιές 2011-2012, δηλαδή κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του πειραματικής διάταξης. Τα δεδομένα αφορούν τη διάσπαση των Β μεσονίων, από την οποία παράγονται μεταξύ άλλων δύο είδη λεπτονίων: Ταυ λεπτόνια και μιόνια.

Σε αντίθεση με το τρίτο είδος λεπτονίων, τα ηλεκτρόνια, τα δύο αυτά σωμάτια είναι εξαιρετικά ασταθή, με συνέπεια να διασπώνται σε διασπώνται σε ελάχιστο χρόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με το Καθιερωμένο Πρότυπο, αν γίνει η σχετική διόρθωση για τη διαφορά μάζας τους, τότε οι διασπάσεις τους γίνονται με τον ίδιο ρυθμό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, στα πλαίσια του Καθιερωμένου Προτύπου, τα λεπτόνια συμπεριφέρονται με ίδιο τρόπο σε όλες τις θεμελιώδεις δυνάμεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση των επιστημόνων, η οποία θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Physical Review Letters, οι ρυθμοί διάσπασης των δύο συγκεκριμένων ειδών παρουσιάζουν μία αισθητή, αν και μικρή, διαφορά.

Αν οι υπολογισμοί τους ισχύουν, το συμπέρασμα τότε είναι ότι πιθανώς στη διαδικασία εμπλέκονται άγνωστες έως σήμερα δυνάμεις ή σωμάτια. Με δεδομένο πως η ίδια «μεταχείριση» των λεπτονίων είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό του Καθιερωμένου Προτύπου, «τότε θα μπορούμε να πούμε πως βρήκαμε αποδείξεις για ένα φαινόμενο πέρα από τη συγκεκριμένη θεωρία», όπως αναφέρει ο Χασάν Τζαβάχερι, καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Το αποτέλεσμα από τον ανιχνευτή LHCb συμφωνεί με τους υπολογισμούς της διάσπασης των λεπτονίων που είχαν γίνει παλιότερα με βάση δεδομένα από το πείραμα BaBar στο Κέντρο του Γραμμικού Επιταχυντή του Στάνφορντ. Παρόλο που αυτό ενισχύει την αξιοπιστία της ανακάλυψης στο CERN, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να γίνουν και άλλες παρόμοιες μελέτες, ώστε να επαληθευτεί πως όντως ανακάλυψαν μία παραβίαση του Καθιερωμένου Προτύπου.

Επίσης, και οι ίδιοι θα συνεχίσουν την επεξεργασία δεδομένων που θα προκύψουν από τον LHC, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης λειτουργίας του επιταχυντή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βόλος: 40χρονος χτύπησε την κόρη του και έστειλε στο νοσοκομείο τον αστυνομικό που πήγε να τον συλλάβει

Ελλάδα 25.11.2024
Με καλώδια χτύπησε την ανήλικη κόρη του ο μεθυσμένος άνδρας, όπως διαπίστωσαν οι γιατροί

Κολωνός ‑ Υπόθεση βιασμού της 12χρονης: Εξελίξεις στην υπόθεση

Ελλάδα 25.11.2024
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη δίκη για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό και μπαίνει στην τελική ευθεία με το δικαστήριο να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Χαμενεΐ ζητάει θανατική ποινή για τους ηγέτες του Ισραήλ

Κόσμος 25.11.2024
Νέος γύρος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Δεν επιστρέφει τις πινακίδες η τροχαία για τα Χριστούγεννα

Ελλάδα 25.11.2024
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ξεκαθάρισε πως δεν θα δοθούν οι πινακίδες

Ντομινίκ Πελικό: Φυλάκιση 20 ετών προτείνει ο εισαγγελέας

Κόσμος 25.11.2024
Αυτή είναι η μέγιστη ποινή, εξήγησε η εισαγγελέας

Χανιά: Στη ΜΕΘ με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ανήλικος οδηγός μηχανής

Ελλάδα 25.11.2024
Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων ο 16χρονος ο οποίος τραυματίστηκε βαρύτατα σε τροχαίο

«Ροζ» κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 25.11.2024
Ο κρυφός χώρος, οι μυστικές συναλλαγές και οι «εκλεκτοί» πελάτες

Πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου σε ηλικία 91 ετών

Ελλάδα 25.11.2024
Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Καιρός: «Κλείδωσε» η κακοκαιρία ‑ Πώς θα κυλήσει ο Δεκέμβριος

Καιρός 25.11.2024
Για λίγο φαίνεται πως μαλακώνει ο καιρός με νέα ψυχρή εισβολή να πλησιάζει

«Η Ειρήνη Μουρτζούκου ήταν η μεσάζοντας στο κύκλωμα με τους λευκούς γάμους», λέει φίλη της

Ελλάδα 25.11.2024
Λερναία Ύδρα θυμίζει η υπόθεση με τα νεκρά μωρά στην Αμαλιάδα

Amazon: Χιλιάδες εργαζόμενοι απεργούν σε 20 χώρες την Black Friday

Κόσμος 25.11.2024
Οι εργαζόμενοι στην Amazon απεργούν την πιο εμπορική μέρα του χρόνου διεκδικώντας εργατικά δικαιώματα και κλιματική δικαιοσύνη

Ποια ήταν η Georgina Cooper που πέθανε στην Κω

Ελλάδα 25.11.2024
Σε ηλικία 46 ετών πέθανε στην Κω το μοντέλο