Ο Λαρισαίος αστροφυσικός που έχει αστέρι με το όνομά του
Για τη σημαντική συνεισφορά του στην επιστήμη
Δημοσίευση 16/9/2015 | 00:00
Ο Κλεομένης Τσιγάνης, αστροφυσικός από τη Λάρισα, μπορεί να περηφανεύεται για τον αστεροειδή που απέχει σχεδόν 446.600.000 χλμ. από τη Γη και φέρει το επίθετό του. Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε να τον τιμήσει η Επιτροπή Ονοματολογίας Μικρών Σωμάτων της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης για τη συνεισφορά, αλλά και την αναγνώριση του επιστημονικού του έργου.
Ο κ. Τσιγάνης γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου στη Λάρισα και από πολύ μικρός έδειχνε μια ιδιαίτερη αγάπη για τη Φυσική και τα Μαθηματικά, ενώ ο πατέρας του, που ήταν τοπογράφος, συχνά τον ανέβαζε στην ταράτσα και τον βοηθούσε να κοιτάξει το φεγγάρι με τα εργαλεία της δουλειάς του. Το 1996 αποφοίτησε από το Φυσικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2002 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην ίδια σχολή. Από το 2006 κατέχει τη θέση του λέκτορα εκεί, ενώ εκτός από το Φυσικό, έχει διδάξει και στο Μαθηματικό.
Οι έρευνές του εστιάζουν σε θέματα όπως τα πλανητικά συστήματα, ενώ συχνά έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2004 το αμερικανικό περιοδικό «Science» δημοσίευσε αφιέρωμα στο συνέδριο DPS 2004 της American Astronomical Society (AAS), κάνοντας λεπτομερή αναφορά στην ομιλία του κ. Τσιγάνη και στη σημασία των αποτελεσμάτων που παρουσίασε όσον αφορά τη μετανάστευση των εξωτερικών πλανητών και την ερμηνεία του Όψιμου Σφοδρού Βομβαρδισμού της Σελήνης, τοποθετώντας τη στις 3 κορυφαίες που ακούστηκαν.
Ως επιβράβευση για την πορεία και το επιστημονικό του έργο, η Επιτροπή Ονοματολογίας Μικρών Σωμάτων της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΙAU) αποφάσισε να μετονομάσει τον αστεροειδή 1999RC221 σε «(21775) Tsiganis», τον Αύγουστο του 2008, προσθέτοντας το όνομά του στη λίστα των ελάχιστων Ελλήνων επιστημόνων που διαθέτουν αστέρι με το δικό τους όνομα. Όσον αφορά τον αριθμό 21775, υποδηλώνει τη θέση του αστέρα στον κατάλογο όσων η τροχιά έχει υπολογιστεί ακριβώς.