Τεστ προβλέπει με ακρίβεια 70% αν ένας άνδρας θα γίνει ομοφυλόφιλος
Για πρώτη φορά, επιστήμονες βρήκαν τρόπο να προβλέπουν τον σeξουαλικό προσανατολισμό
Δημοσίευση 9/10/2015 | 15:17
Ένας αλγόριθμος ο οποίος αναλύει τις πληροφορίες στο DNA είναι το κλειδί για να προβλεφθεί ο σeξουαλικός προσανατολισμός ενός άνδρα, με ακρίβεια που προσεγγίζει το 70%. Αυτό ανακοίνωσαν την Πέμπτη Αμερικανοί επιστήμονες.
Το βιολογικό τεστ, που υποστηρίζει την άποψη ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν κρίσιμο ρόλο στο αν κάποιος θα είναι στρέιτ ή γκέι, αντιμετωπίζει ήδη σκεπτικιστικές αντιδράσεις από άλλους επιστήμονες.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Thach Nguyen της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος ¶ντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στη Βαλτιμόρη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν 37 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων ανδρών, εκ των οποίων ο ένας ήταν ετεροφυλόφιλος και ο άλλος ομοφυλόφιλος, καθώς και δέκα ζεύγη διδύμων, από τους οποίους και οι δύο αδελφοί ήταν ομοφυλόφιλοι.
Οι επιστήμονες βρήκαν στο ανθρώπινο γονιδίωμα των ομοφυλόφιλων εννέα διακριτούς επιγενετικούς βιοδείκτες, δηλαδή χημικές τροποποιήσεις του DNA που προήλθαν από κατοπινές περιβαλλοντικές επιρροές.
«Από όσο γνωρίζουμε, αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα μίας μεθόδου πρόβλεψης του σeξουαλικού προσανατολισμού με βάση ορισμένους μοριακούς βιοδείκτες», δήλωσε ο Nguyen.
Η μελέτη –η οποία ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό– προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις, καθώς άλλοι γενετιστές δήλωσαν ότι είναι πρόωρο να βγάλει κανείς οριστικά συμπεράσματα για τις διαγνωστικές δυνατότητες των επιγενετικών βιοδεικτών. Όπως ανέφεραν, η μελέτη έγινε σε μικρό αριθμό διδύμων και είναι ασαφές κατά πόσο ισχύει για τον ευρύτερο πληθυσμό, συνεπώς τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντική έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα.
Το κατά πόσο η ομοφυλοφιλία έχει γενετική βάση αποτελεί θέμα χρόνιας επιστημονικής διαμάχης, πολύ περισσότερο που –τουλάχιστον ακόμη– δεν έχουν ανακαλυφθεί «γκέι γονίδια». Η ιδιαιτερότητα της νέας μελέτης είναι ότι μελετώντας το DNA δεν αποκαλύπτει το γενετικό, αλλά το επιγενετικό αποτύπωμα της ομοφυλοφιλίας, δηλαδή την εκ των υστέρων επίδραση που ασκούν στο DNA των ανδρών διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες (ανατροφή, τρόπος ζωής, έκθεση σε χημικά και ορμόνες, διατροφή, στρες κ.ά.). Φαίνεται πως το αποτύπωμα αυτό είναι διαφορετικό μεταξύ των ετεροφυλόφιλων και των ομοφυλόφιλων.
Η επιγενετική επίδραση είναι χημικής μορφής και λέγεται μεθυλίωση του DNA. Είναι μία μοριακή τροποποίηση, που επηρεάζει το αν και σε ποιο βαθμό ένα γονίδιο θα ενεργοποιηθεί στον οργανισμό ενός ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον Nguyen (ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος), η μεθυλίωση του DNA ενός ομοφυλόφιλου άνδρα μπορεί να διαβαστεί με ακρίβεια 70%, χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο. Όπως είπε, η αξιοπιστία αυτού του αλγόριθμου ήδη ελέγχεται σε μία ευρύτερη ομάδα του ανδρικού πληθυσμού.
Μεταξύ άλλων, η νέα μελέτη εγείρει ένα πιθανό μείζον ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων για το μέλλον: την αξιοποίηση των ιατρικών δεδομένων για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον σeξουαλικό προσανατολισμό κάποιου – ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεσή του.