Επιστήμονες δημιούργησαν γερασμένα εγκεφαλικά κύτταρα
Η νέα τεχνική που θα βοηθήσει στην ευκολότερη μελέτη εκφυλιστικών παθήσεων
Δημοσίευση 10/10/2015 | 00:00
Για πρώτη φορά στα χρονικά, μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να δημιουργήσει κύτταρα προχωρημένης ηλικίας, χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό κύτταρα του δέρματος ηλικιωμένων ασθενών.
Η πρωτοτυπία της εν λόγω τεχνικής, έγκειται στο ότι δεν χρειάζεται να γυρίσει τα κύτταρα στο αρχικό βλαστικό-πολυδύναμο νεανικό τους στάδιο, αλλά δημιουργεί απευθείας κύτταρα παρόμοια με τα ήδη υπάρχοντα στον εγκέφαλο ενός ηλικιωμένου ανθρώπου.
Όπως αξιολογείται, το συγκεκριμένο επίτευγμα θα βοηθήσει όσους επιστήμονες ασχολούνται με τις νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις της τρίτης ηλικίας, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Fred Gage, καθηγητής στο Εργαστήριο Γενετικής του Ινστιτούτου Βιολογικών Σπουδών Salk, στις ΗΠΑ, η τεχνική αυτή επιτρέπει στους ερευνητές να διατηρήσουν τα σημάδια της προχωρημένης ηλικίας στα κύτταρα, ώστε να μελετήσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις συνέπειες της γήρανσης στον εγκέφαλο. Μάλιστα, η δημοσίευση της εν λόγω μελέτης, έγινε στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell Stem Cell».
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν κυρίως ζώα για να μελετήσουν τις βιολογικές συνέπειες που φέρνει η γήρανση στον εγκέφαλο, ενώ προσφάτως, αξιοποιούσαν τα βλαστοκύτταρα, τα οποία προέρχονται από επαναπρογραμματισμό δερματικών κυττάρων, που όμως, τα νεανικά εγκεφαλικά κύτταρα που παίρνουν από αυτή τη διαδικασία, δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες, με εκείνες των ηλικιωμένων εγκεφαλικών κυττάρων.
Η καινοτόμα όμως παραπάνω τεχνική, παρακάμπτει το ενδιάμεσο στάδιο των βλαστικών κυττάρων, μετατρέποντας απευθείας τα δερματικά κύτταρα των ηλικιωμένων σε εγκεφαλικά, τα οποία φέρουν και τα βιολογικά χαρακτηριστικά της προχωρημένη ηλικίας.
Βάση των όσων υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η νέα αυτή μέθοδος μπορεί να επαναληφθεί και σε άλλα είδη κυττάρων, όπως της καρδιάς και του συκωτιού, κάτι που θα πρέπει να δοκιμάσουν μελλοντικά.