Έθνη που κινδυνεύουν να μην υπάρχουν σε 100 χρόνια
Πολιτικοί κυρίως, αλλά και κλιματολογικοί οι λόγοι
Δημοσίευση 14/10/2015 | 00:00
Ο πλανήτης πρόκειται να αλλάξει παντελώς εμφάνιση στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, μη θυμίζοντας σε τίποτα την κατανομή που έχουν τα κράτη και οι χερσαίες εκτάσεις σήμερα. Μπορεί λοιπόν τα κράτη ως έδαφος να μένουν ακίνητα, όμως σύμφωνα με την Ιστορία, συχνά-πυκνά μεταβάλλονται, ανάλογα με τις εξελίξεις. ¶λλα έτυχε να εξαφανιστούν σε μια στιγμή, ακόμα και στη διάρκεια του 20ού αιώνα, όπως έγινε με την Αυστροουγγαρία, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και την υπερδύναμη ΕΣΣΔ. Διαβάστε παρακάτω ποιες ακόμα αλλαγές περιμένουμε στο μέλλον, σε σχέση με την ύπαρξη ορισμένων κρατών.
Μεγάλη Βρετανία
Αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο οριστικής διάλυσης, μιας και εδώ και 5 αιώνες τα βασίλεια της Αγγλίας και της Σκωτίας βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη, με το δεύτερο να διεκδικεί την ανεξαρτησία του ήδη από το 1853. Σχεδόν κάθε μια εικοσαετία πραγματοποιούνται δημοψηφίσματα για τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ πλέον οι περισσότεροι Σκωτσέζοι είναι υπέρ της απαλλαγής από τη βρετανική ηγεμονία.
Ολλανδία
Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, μιας και η Ολλανδία δεν αποτελεί κάποιο τροπικό μέρος, είναι πολύ πιθανό να πέσει θύμα της κλιματικής αλλαγής, αφού οι Κάτω Χώρες ως επί το πλείστον είναι χτισμένες ένα μέτρο κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, επομένως και απειλούνται από την άνοδό της. Μάλιστα, το ίδιο δίκτυο καναλιών και αναχωμάτων που προστατεύει τη χώρα πρόκειται να φέρει την καταστροφή, όπως είχε γίνει και με τις πλημμύρες του 1953.
Ταϊβάν
Οι Κινέζοι τη θεωρούν κομμάτι της χώρας τους και οι κάτοικοι της ίδιας δεν διαφωνούν. Το μόνο θέμα είναι ποια κυβέρνηση είναι η νόμιμη: η προπολεμική εθνικιστική, με έδρα την Ταϊβάν, ή η μεταπολεμική Λαϊκή Δημοκρατία, με έδρα το Πεκίνο; Πάντως, η Ταϊβάν παραμένει ανεξάρτητη από το 1949, ενώ διατηρεί την πολιτικής της αυτονομία, έχοντας τις δικές της διπλωματικές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες του κόσμου και τις δικές της ένοπλες δυνάμεις, ενώ σε πρόσφατο δημοψήφισμα το 24% των πολιτών της ζήτησε την οριστική αυτονόμηση του κράτους.
Βόρεια Κορέα
Η Βόρεια με τη Νότια Κορέα βρίσκονται σε μια συνεχή διαμάχη, ενώ το μόνο που διαθέτει η πρώτη είναι ένας πανίσχυρος στρατός, που ελέγχει ο δικτάτορας Κιμ Γιονγκ-ουν και τον χρησιμοποιεί για να αποφύγει τα αντιπραξικοπήματα εναντίον του. Όταν όμως συμβεί αυτό, η Νότια Κορέα θα τρέξει να προσαρτηθεί στον βόρειο γείτονά της, δημιουργώντας μια κατάσταση που ίσως να θυμίζει την Ανατολική και Δυτική Γερμανία τη δεκαετία του 1990.
Καναδάς
Σχηματίστηκε όταν η Αγγλία και η Γαλλία συγκρούονταν στην Ευρώπη, με τις αποικίες τους στη Βόρεια Αμερική να τσακώνονται χωρίς την κηδεμονία τους. Το αποτέλεσμα ήταν η Νέα Γαλλία να προσαρτηθεί στη Βρετανική Αυτοκρατορία, ενώ το 1840 οι Βρετανοί επιχείρησαν τις πρώτες προσπάθειες απογαλλοποίησης του Καναδά, με την ενοποίηση του γαλλικού τμήματος με την υπόλοιπη χώρα και τη δημιουργία της κομητείας του Κεμπέκ. Από τη δεκαετία του '60 ξεκίνησε λοιπόν το κίνημα ανεξαρτησίας του Κεμπέκ, όμως αν αυτό συμβεί, τότε ο Καναδάς ως ενιαίο κράτος κινδυνεύει.