Πέντε τύποι επιβατών που μισούμε σε μετρό και λεωφορεία
Είναι παντού. Είναι ανεξάντλητοι. Είναι ασταμάτητοι.
Δημοσίευση 18/10/2015 | 00:00
Αν έχεις χρησιμοποιήσει έστω μια φορά μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ελλάδα, ήρθες σίγουρα αντιμέτωπος με κάποιον από αυτούς. Αν είναι ο μόνος τρόπος μετακίνησής σου τα ΜΜΜ, τότε αυτοί οι τύποι είναι η καθημερινότητά σου.
1) Ο φωνακλάς
Το ringtone του θα ακουστεί σε όλο το βαγόνι. Ίσως και στο πίσω. Η φωνή του θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά. Για τα επόμενα 2, 5, 10, 20 λεπτά, είσαι υποχρεωμένος να τα ακούσεις όλα. Να μάθεις με κάθε λεπτομέρεια από το τι έφαγε το μεσημέρι, μέχρι τις εpωτικές περιπέτειες του τελευταίου μήνα.
2) Ο αναίσθητος
Θα παραμείνει σε όλη τη διαδρομή αμετακίνητος μπροστά στην πόρτα, ακόμα και αν πρόκειται να κατέβει δέκα στάσεις μετά. Θα πιάσει δυο θέσεις σε γεμάτο όχημα, γιατί και η τσάντα του έχει προσωπικότητα και δικαιούται το δικό της κάθισμα. Δεν πρόκειται να παραχωρήσει τη θέση του, ακόμα κι αν περιστοιχίζεται από δέκα ετοιμόρροπους ηλικιωμένους, τρεις εγκύους στον ένατο και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου όρθια δίπλα του.
3) Ο βρωμιάρης
Με πόδια απλωμένα στο απέναντι κάθισμα και στο χέρι κάτι που τρώγεται ή πίνεται, και που σίγουρα απαγορεύται μέσα στα ΜΜΜ.
Θα πετάξει τη γόπα στον σταθμό, θα φτύσει την τσίχλα του οπουδήποτε –ή θα την κολήσει κάτω από το κάθισμα– και θα βγει έχοντας αφήσει τα ίχνη του: χαρτομάντηλα, χαρτάκια, κάρτες που έξυσε και δεν χρειάζεται, εφημερίδες και φυσικά ό,τι έμεινε από όσα ήπιε και έφαγε.
Ο ίδιος θα φτερνιστεί πάνω σου. Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Θα κεντράρει στο πρόσωπό σου, θα κολλήσει τα χέρια του στο σώμα του –μην τυχόν και μπει κατά λάθος κανένα από αυτά μπροστά από το στόμα του– και τότε θα σημαδέψει με απόλυτη ευστοχία πάνω σου.
4) Ο αγενής
Στον περιορισμένο χώρο των ΜΜΜ είναι εύκολο να έρθεις πιο κοντά με τον διπλανό σου. Ακόμα και αν δεν το θες. Που συνήθως δεν το θες.
Θα βρεθείς δίπλα σε αυτόν που θα κοιτάξει αδιάντροπα την οθόνη του κινητού σου, δίχως καθόλου να τον νοιάζει αν τον αντιληφθείς. Θα γυρίσει να σου σχολιάσει τον παραδιπλανό σου, επίσης δίχως να τον νοιάζει αν γίνει αντιληπτός. Είναι έτοιμος για καβγάδες, και αν δεν βρει κάποιον να μιλήσει, συχνά είναι έτοιμος να ξεκινήσει τον μονόλογό του, στην αρχή με μουρμουρητό, που η έντασή του σταδιακά θα κλιμακώνεται. Θα μαλώσει με τον οδηγό, με εσένα, ακόμα και με το ίδιο το όχημα. Το θράσος είναι το όπλο του, ο σαματάς η ευτυχία του.
5) Ο άπλυτος
Αυτή η μάστιγα. Η μυρωδιά χαρακτηριστική, σχεδόν πανοιμοιότυπη σε όλες τις περιπτώσεις.
Χειρότερο δυνατό σενάριο: Ιούλιος, μεσημέρι, καύσωνας, βαγόνι του μετρό με παράθυρα που δεν ανοίγουν, χαλασμένος κλιματισμός, ο συρμός ακινητοποιείται ανάμεσα σε δυο σταθμούς.
Ασφυξία.
Bonus: Οι ερωτευμένοι
Μια ειδική κατηγορία – όχι απεχθής, αλλά συχνά όχι λιγότερο ενοχλητική από άλλες.
Είναι τα ζευγάρια αυτά που ζουν τον έρωτά τους παντού, πάντα και με κάθε αφορμή. Θα κλείσουν τις σκάλες για να φιληθούν, θα μπλοκάρουν την πόρτα για να φιληθούν, θα σκύψουν από πάνω σου για να φιληθούν, θα ξεχάσουν να κατέβουν στον προορισμό τους για να φιληθούν.
Όλα αυτά στις light περιπτώσεις, πριν αρχίσουν αγγίγματα, φιλιά με ήχο, και άλλα, που κάνουν τις γιαγιάδες στο λεωφορείο να κοκκινίζουν από ντροπή.
Γιώργος Στεφάνου