Εντυπωσιακές εικόνες του διαστήματος από το τηλεσκόπιο ALMA
H ομορφιά των γαλαξιών Αntennae
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 8/10/2011 | 00:00

Το τηλεσκόπιο ALMA βρίσκεται στην περιοχή Chajnantor στην έρημο Ατακάμα, η οποία είναι ιδανική για διαστημικές παρατηρήσεις, αφού ο ουρανός είναι πάντα καθαρός από νεφώσεις και άλλα φυσικά εμπόδια. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα «πάρκο» ραδιοτηλεσκοπίων που αποτελείται από 66 ραδιοτηλεσκόπια διαστημικής παρατήρησης.
Κάθε ένα από τα ραδιοτηλεσκόπια διαθέτει μια κεραία με διάμετρο 12 μέτρα, ενώ το βάρος κάθε τηλεσκοπίου αγγίζει τους 100 τόνους. Το πρώτο τηλεσκόπιο τοποθετήθηκε το 2009 και το τελευταίο είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί στα τέλη του 2013.
Η πρώτη εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι οι γαλαξίες Antennae, αγαπημένο σημείο των επιστημόνων, και βρίσκονται σε απόσταση 62 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Ένα εντυπωσιακό γαλαξιακό σύμπλεγμα με λαμπερά αστέρια.
Αυτά τα άστρα στο τέλος της σύντομης ζωής τους θα εκραγούν σαν υπερκαινοφανείς (σουπερνόβα), εμπλουτίζοντας τον διαγαλαξιακό χώρο με οξυγόνο, πυρίτιο, σίδηρο και άλλα βαρύτερα στοιχεία που θα ενσωματωθούν στην επόμενη γενιά άστρων.